X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawelmarek.wojcik
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 22

Problem z 70-200 f/2.8 USM L

Mój problem polega na tym, że ten obiektyw, jakby nie było w testach bardzo dobry optycznie, robi zdjęcia z brakiem głębi ostrości. Wszystko jest w jak najlepszym porządku, do czasu, kiedy chcę sprawdzić jak zdjęcie wyszło przy 100% powiększenia. Uprzedzając komentarze pod tytułem "po co oglądać zdjęcia w takim powiększeniu" powiem, że w mojej pracy jest to bardzo bardzo ważne i zależny mocno od mojego rachunku na koniec miesiąca.
    Nie za bardzo wiem jak sobie z tym poradzić. Obiektyw kalibrowany był już dwa razy. Raz sam obiektyw, raz obiektyw kalibrowany do korpusu.
    Może macie lub znacie jakieś rozwiązanie?? Przesyłam dwa zdjęcia dla zaprezentowania mojego problemu.

P.S.
    Nie ma mowy w przypadku tych zdjęć o złym wyostrzeniu zdjęć poruszeniu czy innymi sytuacjami które mogły by wpłynąć na jakość, gdyż zdjęcie robione było ze statywu. A ileż można znieść kiedy kilkadziesiąt, wróć kilkaset zdjęć wykonanych na tym obiektywie ma taki sam rezultat? Rzadko zdarza się aby zaskoczył na tyle że zdjęcie w powiększeniu 100% jest przeze mnie akceptowalne...

1.tak wygląda jedno ze zdjęć w normalnym widoku

1a. a tak w 100%

2. drugi przykład w normalnym widoku

2a. a tu 100%

Oba zdjęcia robione z nastawieniem autofokusa punktowo na twarz...
    Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3
  • Szczur88
    Początki nałogu
    • 2008
    • 384

Nie trafia misiek po prostu, i to tak dość solidnie, i shift ma lekki (zobacz, kołnierzyk na 1a dużo ostrzejszy, niż oczy)
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• pawelloon
      Bywalec
      • 2005
      • 128

Zdecydowanie nie trafia ale dziwi mnie jak piszesz ze byl kalibrowany....hmmm
      Ja po kalibracji na Zytniej jestem bardzo zadowolony

Komentarz

• pawelmarek.wojcik
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 22

no właśnie nie wiem dlaczego, bo kalibrowałem też 17-40 i on jest ciutkę ostrzejszy.
        Dodam że mniejszy jest problem kiedy używam lampy błyskowej, ale nadal jest to efekt niezadawalający. Chociaż 17-40 bez lampy też nie jest wybitnie ostry jak na ten obiektyw.
        A może to wina puszki Canona 40d?
        Canon 40d+BG-E2N, Canon 17-40 f/4 L USM, Canon 70-200 f/2.8 L USM, 580EX II i z Canon Shoe Cord OC-E3

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2456

200mm@1/250 i 150mm@1/200 i może sytuacja nieco się rozjaśni.

Komentarz

• filemoon
            Bywalec
            • 2010
            • 225

Panowie to jest wersja bez stabilizacji

Troche ciemno - pewnie ogniskowa max i bez statywu ( ja poprosze o fotki za dnia).

Komentarz

• komarsnk
              Bywalec
              • 2009
              • 157

Spróbuj sobie porobić taki reportaż z założoną lampą tak żeby nie błyskała tylko dawała wspomaganie AF. Może to coś poradzi? Jak poradzi a komfort pracy nie będzie dobry ze względu na tą lampę to zaopatrz się w bezprzewodowy sterownik do lamp canona - też ma wspomaganie AF a podobno jakiś chińczyk ma o wiele większy zasięg diody wspomagania AF więc będzie w miarę tanio i przyjemnie

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2277

Zamieszczone przez filemoon
                Panowie to jest wersja bez stabilizacji

Troche ciemno - pewnie ogniskowa max i bez statywu ( ja poprosze o fotki za dnia).
                To tymi L-kami bez stabilizacji nie można robić zdjęć w pomieszczeniach? :-)

Trzeba było kupić Tamrona 70-200. Nie miałbyś takich problemów, lepszą jakość i parę tysięcy więcej w kieszeni.

Komentarz

• artprof
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 126

problemu z BF/FF tutaj niema, bo nigdzie nie jest ostro.
                  pierwsza sprawa to ISO 1600.
                  zrobić jedną fotkę na ISO 100@200mm@f/2,8 w dziennym świetle i wszystko będzie jasne.
                  może kiepski filtr UV?

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2456

Napisałem jakie czasy i jaka ogniskowa (w dodatku na cropie) i to w zasadzie zamyka temat nieostrości na tych zdjęciach. Na TYCH zdjęciach. Sprawdzić w dobrych warunkach oświetleniowych i na krótszych czasach.

Komentarz

• filemoon
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 225

filemoon

W zasadzie duzo zalezy od reki - jesli robisz na ogniskowej 200 sprobuj by czas nie zszedl ponizej dlugosci ogniskowej. Masz tez spore ISO im wieksze tym detali mniej.

Do takiej zabawy ja jednak bardziej polecam stabilizowane szklo. Mi sie udawalo stabilizowan 70-200 2.8 is (II) robic zdjecia nieporuszone (200mm) przy czasie 0.5 sec. A czas rzedu 0.16 sec byl bardzo latwy do utrzymania.

Ale niestety cena juz inna.

Komentarz

• Goomis
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1893

co wy z tymi czasami?? Wy tak poważnie?
                        Kolega napisał, że pierwsza fota ZA STATYWU! a kadr nie wygląda na mega dynamiczny...
                        Druga to też przesada z tymi czasami... Robiłem tym szkłem nie jeden koncert/występ/show i miałem czasy np. 1/125@200mm 2.8 w podobnie oraz czasem dużo bardziej dynamicznych scenach i takiej kaszany nie było!
                        Wg. mnie szkło nie potrzebuje kalibracji a raczej wyjustowania! Zły problem sugerowałeś na Żytniej (wg. mnie) bo szkło nie jest rozjechane pod względem bf/ff ale ogólnie optycznym. Jeżeli jest w miarę nowe to reklamuj u sprzedawcy, jeżeli nie to walcz z Żytnią - ale sądzę, że powinni to szkło wyjustować.
                        5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• pawelmarek.wojcik
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 22

A czy sądzisz że jak przedstawiłbym im zdjęcia z moim problemem to umieli by zlokalizować problem z tym moim obiektywem, czy lepiej nie zdawać się na kompetencje pracownika z Żytniej, który przyjmuje sprzęt do realizacji??
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          A żebyście nie mówili mi o czasach, przedstawie parametry na jakich zostały zrobione te zdjęcia.
                          1. przysłona f/3.5 przy czasie 1/250 przy wartości ISO 1600
                          2. przysłona f/4 przy czasie 1/200 przy wartości ISO 1600
                          Ostatnio edytowany przez pawelmarek.wojcik; 32135. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• duperel
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 127

Moim zdaniem to wysokie iso w 40D kaszani sprawę bo tracisz detale i dlatego nie możesz się doszukać ostrości...nigdzie.

Jeśli zdjęcia na iso 100-400 wychodzą ostre to chyba musisz pomyśleć o wymianie puszki bo do tej roboty jak widać nie wystarcza.

Mam jeszcze pytanie: dlaczego przymykasz obiektyw?
                            Miałem 70-200/2.8L zanim kupiłem IS mkII i w zasadzie zawsze używałem go na 2.8
                            1DmkIV + 650D + 16-35 mkII + 24-70 mkI + 70-200 IS mkII (Zbieram na 24-70 mkII

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18766

Zamieszczone przez duperel
                              Moim zdaniem to wysokie iso w 40D kaszani sprawę bo tracisz detale i dlatego nie możesz się doszukać ostrości...nigdzie.

Jeśli zdjęcia na iso 100-400 wychodzą ostre to chyba musisz pomyśleć o wymianie puszki bo do tej roboty jak widać nie wystarcza.
                              Bajki. Ja używam 40D z 70-200 czasem nawet z iso 3200 i nie ma takiego mydła.
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...