X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotorince
    • 2010
    • 3

Problem z ostrzeniem

Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
    Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
    Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
    Aha body to 50 d.
    Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
    Z góry dziękuję.
  • komarsnk
    Bywalec
    • 2009
    • 157

Zamieszczone przez fotorince
    Witam

Chciałem dziś zakupić tamrona 28-75.Przetestowałem 5 szkieł i na wszystkich jest ten sam problem.Mianowicie ku mojemu zaskoczeniu AF jest celny i ostry na różnych wartościach przysłony ale tylko gdy fotografowany obiekt jest blisko.
    Gdy znajduje się już w odległości powiedzmy 10 m to zdjęcia są....kompletnie mydlane.Bez znaczenia czy będzie to f 2,8 czy f 11 czy też f 16.Mydło totalne.
    Człowiek w sklepie sam za bardzo nie wiedział w czym problem.
    Aha body to 50 d.
    Ktoś zna ten problem i mógłby coś podpowiedzieć?
    Z góry dziękuję.
    Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych

Komentarz

• fotorince
      • 2010
      • 3

Zamieszczone przez komarsnk
      Po pierwsze PRIMO wrzuć te zdjęcia - zobaczymy czy to jest takie mydło.

Po drugie - PRIMO :razz: - ten Tamron jest najostrzejszy prz f/5.6

Po trzecie...... na cropie ten obiektyw nie blyszczy - dostaje skrzydeł na FF ale i tak jest to chyba najlepsza propozycja cenowa za taką specyfikację.

A że trzeba sobie wybrać "ten jeden najlepszy" ze stawki to jest prawda. Też wybierałem z trzech dostępnych

Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
      Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
      Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
      Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę
      Ale dzięki za odpowiedź.

Komentarz

• biesik
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 40

T 28-75/2,8 miałem, ale jeśli oczekujesz, że to szkłojest w tej samej klasie co stałaka 85/1,8 to się nie doczekasz.

Komentarz

• komarsnk
          Bywalec
          • 2009
          • 157

Zamieszczone przez fotorince
          Nie ma co wrzucać-mydło total-potwierdzenia nie potrzebuje bo gały mam:-D
          Testowałem pięć sztuk więc dalej już mi się nie chciało-podziękuję już za tamronowskie cuda.
          Wybiore jedyną słuszną decyzję i wykosztuję się na eLkę,odechciało mi się wynalazków.
          Kolega właśnie mnie uświadomił że za dużo oczekuje od tego szkła bo przyzwyczaiłem się do swojej 85-tki i teraz szukam czegoś co da jej radę
          Ale dzięki za odpowiedź.
          Może puszka jest nie w tempo? Bo ta sama wada na 5 egzemplarzach to już nie przypadek ani raczej wina obiektywu.
          A tak BTW: jaką elę chcesz kupić żeby była podobna do T.28-75?

Komentarz

• fotorince
            • 2010
            • 3

Tak już wiem że się nie doczekam tej jakości ale wydawało mi się że jeśli producent życzy sobie 1500 zł to mimo wszystko to szkło coś potrafi.Tylko teraz już wiem: wydawało mi się
            Natomiast kupić chcę C24-70 f 2,8,na to akurat chyba łatwo było wpaść

Komentarz

• SdoubleU
              Początki nałogu
              • 2005
              • 437

Zdarza się, że BF lub FF ujawnia się właśnie na długim końcu - to można by jeszcze sprawdzić. Dziwi tylko powtarzalność problemu w 5 sztukach - coś nie tak!
              SdoubleU
              ---------------------------
              Canon :-D

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Na cropa musisz kupić Tamrona 17-50/2,8 - będzie znacznie lepiej
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...