X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • polaro
    Coś już napisał
    • 2009
    • 63

FF w 5d

Cześć!
    Powiedzcie mi proszę, czy jeśli na małe odległości wszystko działa dobrze, a na większe jest wyraźny FF, to da się taką przypadłość wyregulować? Problem powtarza się z kilkoma obiektywami. Do tego, nie ma różnicy czy ostrzę z AF czy manualnie z potwierdzeniem ostrości.
  • Pawel_G
    Uzależniony
    • 2008
    • 527

Jeśli z kilkoma szkłami tak jest to da się to wyregulować w serwisie. Jesli tak się dzieje na Sigmie 50/1,4 to jest to standard - 4 sztuki które miałem w rekach tak wariowały.

Komentarz

• szandor
      Uzależniony
      • 2005
      • 624

Kupiłem w 2009 roku używany 5D w fotoaparaciki.pl i ze wzgledu na spory FF zwróciłem go. Nastepny zakup, prawie nowa pucha - 4500 klapnięć, ale też wyraźny FF, dostałem upust na regulację, wysłałem na Żytnią i jest OK.
      Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
      R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Komentarz

• polaro
        Coś już napisał
        • 2009
        • 63

Dobrze słyszeć, bo bałem się, że problem może być bardziej poważny niż rozregulowanie. Dzięki

Komentarz

• darecky
          Początki nałogu
          • 2008
          • 256

To raczej rozregulowanie puszki,niestety lub stety serwis powinien pomóc.
          pozdrawiam

Komentarz

• pawciolbn
            Uzależniony
            • 2010
            • 653

Zamieszczone przez darecky
            To raczej rozregulowanie puszki,niestety lub stety serwis powinien pomóc.
            pozdrawiam
            jaki jest koszt takowej przyjemności?
            5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• roshuu
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1107

Czytajac to forum mozna zglupiec Tym razem nic nie bede sprawdzal..
              6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

• yacmen
                Dopiero zaczyna
                • 2007
                • 26

z tym samym problemem kiedyś na żytnią zawitałem. Coś z puszką 5d. Dawno to było ale od szczału zrobili i śmiga miodzio do tej chwili. Polecam serwis, wiele Cię to nie wyjdzie

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Koszt regulacji korpusu czy tam szkła na żytniej to ok 130 zł.
                  Kupiłem 5d i moja 35L ostrzy wyraźnie przed obiektem.

Komentarz

• polaro
                    Coś już napisał
                    • 2009
                    • 63

Odświeżę z troszkę innym pytanie. Co może być przyczyną, że na żadnym szkle nie jestem w stanie ostrzyć na nieskończoność? AF zawsze ustawia tuż przed, a jeśli manualnie przekręcę pierścień do oporu to jest jedna wielka nieostrość w całym kadrze, niezależnie od planu.

Komentarz

• pawciolbn
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 653

rozumiem, że chcesz osiągnąć maksymalną GO... zapewne przy ostrzeniu widzisz w wizjerze albo jedno ostre, albo drugie - nigdy wszystko jednocześnie lub nawet rozmycie totalne... dzieje się tak za sprawą że szkło ostrzy z pełną dziurą i dopiero przy wyzwoleniu migawki przesłona jest przymykana. Polecam użycie guziczka do "podglądu głębi ostrości" - po lewej stronie pod bagnetem obiektywu. Wówczas w wizjerze zobaczysz tak jak będzie na zdjęciu. Z tym, że dla maksymalnie dużej GO należy przymykać szkło, np. f/16-max.
                      5D+BGE4 | 5DII+BGE6 | 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 135/2L | Helios 2/58 | Metz58AF2.. kupa stafu i brak czasu... przerobiłem: 40D | 50D+BGE2N | 24-105/4L | 18-55 IS | 55-250 IS | 17-55/2.8 IS | 100-400L | S150-500 OS | S300-800HSM | 430EXII...

Komentarz

• tezmarek
                        Uzależniony
                        • 2009
                        • 840

Zamieszczone przez polaro
                        Odświeżę z troszkę innym pytanie. Co może być przyczyną, że na żadnym szkle nie jestem w stanie ostrzyć na nieskończoność? AF zawsze ustawia tuż przed, a jeśli manualnie przekręcę pierścień do oporu to jest jedna wielka nieostrość w całym kadrze, niezależnie od planu.
                        Ile metrów przed nieskończonością obiektyw łapie ostrość? - Podaj tak zgrubnie - może być z dokładnością do 1000 km

A tak na poważnie - jeśli bardzo odległe plany masz ostre po użyciu AF, to nie sugeruj się zbytnio znaczkiem nieskończoności na skali - pole nieskończoności jest zwykle rozciągnięte, bo musi uwzględniać między innymi zmiany temperatury (podobno).

Komentarz

• dulak
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 268

Cześć!
                          Powiedzcie mi proszę, czy jeśli na małe odległości wszystko działa dobrze, a na większe jest wyraźny FF, to da się taką przypadłość wyregulować? Problem powtarza się z kilkoma obiektywami. Do tego, nie ma różnicy czy ostrzę z AF czy manualnie z potwierdzeniem ostrości.

... Co może być przyczyną, że na żadnym szkle nie jestem w stanie ostrzyć na nieskończoność? AF zawsze ustawia tuż przed, a jeśli manualnie przekręcę pierścień do oporu to jest jedna wielka nieostrość w całym kadrze, niezależnie od planu.

Też znam te problemy, po powrocie szkieł z regulacji problemy nie ustąpiły. Serwis wmawiał mi, że nie wolno ostrzyć na pełnej dziurze w nieskończoność. Może to i prawda jeśli chodzi o szkła Canona (choć powątpiewam). Przez dziesięć lat używania Nikona nie miałem takich przypadłości więc sprawę zrzucam raczej na "bylejakość", a swoją drogą czy ma ktokolwiek na Canonie back focus???

Komentarz

• tezmarek
                            Uzależniony
                            • 2009
                            • 840

Zamieszczone przez dulak
                            ... a swoją drogą czy ma ktokolwiek na Canonie back focus???
                            A przy jakiej ogniskowej i odległości?

Tak na poważnie - mnie się na jednym szkle przytrafił, ale bez większych problemów dało się go skasować z poziomu body.

Komentarz

• roshuu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 1107

Zamieszczone przez pawciolbn
                              rozumiem, że chcesz osiągnąć maksymalną GO... zapewne przy ostrzeniu widzisz w wizjerze albo jedno ostre, albo drugie - nigdy wszystko jednocześnie lub nawet rozmycie totalne... dzieje się tak za sprawą że szkło ostrzy z pełną dziurą i dopiero przy wyzwoleniu migawki przesłona jest przymykana. Polecam użycie guziczka do "podglądu głębi ostrości" - po lewej stronie pod bagnetem obiektywu. Wówczas w wizjerze zobaczysz tak jak będzie na zdjęciu. Z tym, że dla maksymalnie dużej GO należy przymykać szkło, np. f/16-max.
                              Prawie zacytowales Petersona
                              6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Komentarz

Pracuję...