X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • J.J.
    Bywalec
    • 2008
    • 177

Są pierścienie ze sprężynkami i bez. Mam komplet Soligora, i w nich są sprężynki. Teraz zakupiłem dwa pierścienie 13 mm Marumi, i w nich nie ma sprężyn. Pręciki gonią sobie wesoło luzem.
    moja strona

Komentarz

• biodar
      Początki nałogu
      • 2011
      • 255

Zamieszczone przez sylwek2k
      Problemem (na pewno w moim przypadku) jest spadek napiecia, bo slysze jak pracuje silnik AF z podlaczony bezposrednio do body, a jak pracuje podlaczony przez pierscienie - slychac i czuc, ze chodzi slabiej - nie potrzeba do tego mierzyc oporu na pierscieniach .

I to nie jest tak, ze zadne szkla nie pracuja na zestawie 3 pierscieni. Po prostu, jedynym szklem, ktore u mnie nie pracuje na takim zestawie (a jest ich jednak kilka), jest '50' canona - widac w ramach ciecia kosztow, poza plastikowa obudowa, dorzucili uklady, bardzo czule na ew. roznice napiecia zasilajacego :P
      kurcze jest dokładnie tak !
      jedyne szkło, które wogóle nie chodzi lub bardzo słabo to 50/1,8 -a na tym mi najbardziej zależy w tym makro

podpiąłem inne pierścienie ze sztywnymi bolcami(bez sprężynek, również ekonomiczne) i śmiga sobie jak trzeba :sad:

czy warto rozebrać pierścienie, przetrzeć te sprężynki np drobnoziarnistym papierem i zobaczyć czy pomaga , bo podejrzewam problem w sprężynce. W tych ekono z drutami w każdymi pierśccieniu są tylko dwa złącza - po prostu dwa końce drutu i OK, a jak są sprężynki (chińskie aż kwiczą) to tych miejsc jest 4.

Warto przeczyścić ? robił to ktoś i pomogło ? bo do serwisu pewnie nie warto bo dostane takie same, skoro z innymi obiektywami jako tako chodzi ???
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      jeszcze jedno pytanie:
      które styki odpowiadaja za poruszanie silnikiem w obiektywie
      Ostatnio edytowany przez biodar; 39528. Powód: Automerged Doublepost
      Parę fotek: http://biodar.flog.pl/

Komentarz

• OrzelPiotr
        Początki nałogu
        • 2009
        • 350

Jak już kupiłeś to warto spróbować wszystkiego co w mniejszym lub większym stopniu może problem wyeliminować. Czyszczenie styków na pewno sprawy nie pogorszy - oczywiście jeśli zrobisz to umiejętnie. Ostatnio też stałem przed problemem wyboru pierścieni i zdecydowałem się na SOLIGORA:

7D + 3 pierścienie + C100L działa poprawnie
        50D + 3 pierścienie + 50 1.8 nie odnotowano problemu - (opinia mojego znajomego któremu użyczyłem pierścionków)

Specyfikacja bagnetu opis styków masz w połowie artykułu.
        Ostatnio edytowany przez OrzelPiotr; 29007.
        7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.

Komentarz

• sylwek2k
          Początki nałogu
          • 2009
          • 352

Zamieszczone przez biodar
          Warto przeczyścić ?
          (...)
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          jeszcze jedno pytanie:
          które styki odpowiadaja za poruszanie silnikiem w obiektywie
          ja sie przymierzam do przylutowania sprezynek do bolcow... Tylko jakos zebrac sie nie moge do tego

zasilanie jest podpiete pod styki 'na wglebieniu' zlacza
          obiektywu /jeden podwojny styk+jeden normalny/

Komentarz

Pracuję...