X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gringo997
    Uzależniony
    • 2007
    • 516

60D rawy problem

Witam mam taki problem gdy zgrywam RAWY z 60D niemoge ich otworzyć niemam najwidoczniej aktualizacji i tu pojawia sie pytanie co i do której wersji zaktualizować zeby wystarczylo?
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
  • wiktor2323
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 1290

Zainstaluj DPP z płytki dołączonej do aparatu i będzie działać. Co do innych programów to niestety nie wiem. Ewentualnie są programy które konwertują Rawa do DNG (nie pamiętam czy na pewno tak się nazywa) i wtedy możesz otworzyć każdym programie do wołania rawów.
    Facebook

Komentarz

• Gringo997
      Uzależniony
      • 2007
      • 516

no tak ale nieda sie tam rawa przekonwertowac na rawa tak czy nie bo niewiem;>? z tego co patrzylem to tylko na jpg;(
      Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

Zamieszczone przez Gringo997
        Witam mam taki problem gdy zgrywam RAWY z 60D niemoge ich otworzyć niemam najwidoczniej aktualizacji i tu pojawia sie pytanie co i do której wersji zaktualizować zeby wystarczylo?
        Do każdego modelu aparatu dołączane jest oprogramowanie, a do niego jest dodawana instrukcja obsługi w formie pdfu (na osobnej płytce).

Chyba że nie możesz otwierać owych rawów w innych programach graficznych? Sprecyzuj pytanie...proszę, to może ktoś Ci coś poradzi
        Jestę fotografę
        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• marecky
          Bywalec
          • 2010
          • 128

Jeśli zamierzasz Rawy otwierać w Photoshop-ie to tylko w CS5 z Camera RAW w wersji minimum 6.2 Camera Raw 6.2
          , żeby otworzyć je we wcześniejszych wersjach Photoshop-a musisz najpierw przeprowadzić konwersje z RAW na DNG Adobe DNG Converter 6.2.
          Ewentualnie zawsze możesz użyć DPP z płytki

Komentarz

• malyglod
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 31

DNG Converterem bardzo wygodnie się przerabia.

A jeśli Lightroom, to bodajże tylko od wersji 3.2 będzie czytał.
            portfolio | blogspot | digart

Komentarz

• Mellan
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1851

Zamieszczone przez Gringo997
              Na spokojnie napisz (w języku polskim) czym chcesz te rawy otwierać - jakim programem i jego wersją dysponujesz.
              Odpowiedź się pojawi, gwarantuję.
              C-F-K - forever

Komentarz

Pracuję...