X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • klosz007
    Coś już napisał
    • 2008
    • 73

Problem z lustrem - EOS 40D

Cześć,

Problem dotyczy aparatu koleżanki. Z jej relacji zaczęło się od tego, że co jakiś czas przy próbie zrobienia zdjęcia aparat się zawieszał i pomagało jedynie wyjęcie baterii. Na początku sporadycznie, pod koniec za każdym razem.

Obejrzałem puszkę, stwierdziłem, że lustro zatrzymuje się w pozycji podniesionej i dopiero po wyjęciu baterii wraca w dół. Po paru próbach w ogóle zacięło się w górnej pozycji i już nie wróciło a puszka zachowuje się jak martwa

Jak myślicie, co jest przyczyną usterki i ile może kosztować naprawa ? Tj. gdyby założyć, że mirror box jest do wymiany to jaki jest koszt tego ? Wiem, że na Żytniej zrobią wycenę ale puszkę trzeba wysłać a może nie warto jeżeli koszt ma być jakiś powalający. Chcę jej podać jakąś orientacyjną cenę (choć wg. mnie i tak warto naprawiać bo aparat mało używany - wygląda jak nowy).

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7
  • dariuszsankowski
    Bywalec
    • 2006
    • 119

naprawa w okolicach 600-800zł ale na żytniej pewnie więcej. Ja podobnie miałem w 30D Migawka do wymiany.
    C1D3-S35mm1.4

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Wymiana Mirror Boxu na Żytniej to koszt ok 1000zł. Jeśli da się napraic bez wymiany to ok 150zł
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• klosz007
        Coś już napisał
        • 2008
        • 73

Oj to za 1000 chyba nie będzie chciała tego naprawiać
        Może jej podpowiem, żeby najpierw zadzwoniła i po prostu spytała ile może kosztować taka naprawa w pesymistycznej wersji, jak nie będą chcieli nawet orientacyjnie powiedzieć bez oględzin to niech wyśle.

7D + C10-22 + C17-55 + C70-300 + C100L macro + 580EX II + BG-E7

Komentarz

• grzechol54
          Dopiero zaczyna
          • 2010
          • 33

Najlepiej skontaktowac sie ze serwisem na zytniej tel.-22-862-41-38 i po prostu porozmawiac a oni powiedza co i jak i ewentualne koszty.pozdrawiam

Komentarz

• kuzi4
            Początki nałogu
            • 2008
            • 411

Zdecydowanie powinna zacząć od kontaktu z Żytnią. Zapewne nie będą chcieli nic powiedzieć przez telefon tylko poproszą o wysłanie puszki. Możesz podać przebieg aparatu?
            WWW.RSMP.PL
            http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
            WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
            www.rallynews.pl

Komentarz

• Quise
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 25

Może się również okazać że nie trzeba wymieniać całego mirror boxa a tylko silnik który w nim jest. Teoretycznie powinno to kosztować mniej niż wymiana całości. Jeżeli to silnik padł.

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

I po co to tak ludzi straszyć?

;-)
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• piotrko
                  Coś już napisał
                  • 2011
                  • 50

może to być lustro, może to być migawka. ile przebiegu ma aparat?

Komentarz

Pracuję...