X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zaix
    Początki nałogu
    • 2011
    • 367

Canon 5D II-problem z ekspozycją

Witam,

Od stosunkowo niedawna dołączyłem do posiadaczy Canona. Wcześniej używałem Nikona D300, teraz mam 5D Mark II. I tu się zaczynają schody...
    wszystkie zdjęcie wydają się być niedoświetlone, do tej pory przywykłem do poprawnej ekspozycji z Nikonem, o co chodzi?, zdjęcie wymagają korekty +2/3EV, czy to normalne z tą puszką, czytałem parę opinii na zagranicznych forachi wygląda na to, że nie jestem sam, pytanie tylko czy to standard z tym body, czy wyjątkowe przypadki nadające się do serwisu. Proszę nie piszcie tylko, że to kwestia znajomości sposobu pomiaru światła bo w Nikonie używałem świadomie wszelkich pomiarów i efekt był przewidywalny, prawie zawsze naświetlał dobrze a teraz średnio jest.Wiem, że część histogramu lecącego w lewo to winieta od przesłony 1.4 ale to inna sprawa. Będę wdzięczny za informację od użytkowników tego aparatu.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    w sumie to nawet przesuwam suwak o +1 do +1,3 EV...
    Ostatnio edytowany przez zaix; 41492. Powód: Automerged Doublepost
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
  • medic
    Coś już napisał
    • 2006
    • 54

przyznam szczerze ze i mnie coś zaniepokoiło...
    po 50d gdzie z pomiarem nie było problemu tu faktycznie muszę sporo "prześwietlać"
    wiec i ja wdzięczny będę za pomoc w tym temacie...
    szkiełko i oko

Komentarz

• MC_
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 3444

W Canonie dziwnie działa pomiar matrycowy, bo jest skorelowany z wybranym punktem AF i może stąd różne dziwy wychodzą?

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

Bez zdjęć i przykładów,trudno cokolwiek mówić.Korekty o 1EV czy więcej to rzecz normalna,po to są. Ale żeby ocenić czy aparat właściwie działa trzeba zobaczyć na jakim kadrze były niezbędne. Np. śnieg czy węgiel ?

Komentarz

• Roy P
          Bywalec
          • 2010
          • 169

dodam, że A700 też był bardziej przewidywalny i do dziś ta materia w 5Dmk2 jest dla mnie dość zagadkowa.

Komentarz

• MC_
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 3444

To zmień pomiar ekspozycji - nazwy nie pamiętam - na ten przy którym w kwadraciku nie ma żadnej ikonki.

Komentarz

• zaix
              Początki nałogu
              • 2011
              • 367

Jakby to była kwestia trybu pomiaru ekspozycji to bym nie zakładał tematu na forum...dajcie spokój.
              Prawda jest taka, że w Canonie 5D2 kwestia prawidłowej ekspozycji jest szalenia istotna, z prostego powodu, podczas wyciągania zdjęć w jakiejkolwiek wywoływarce banding daje się ostro we znaki już od niskiego iso. Niezły syf szczerze mówiąc. Kurcze sprawdzałem podobne kadry z Nikonem i w sumie pomiary f i migawki są dość podobne, a rezultat ciut inny.
              Pewnie nie do końca łapie sprawę ale czemu pomiary ze światłomierza w aparacie są tak różne od pomiarów mojego Sekonica. Jak ustawię wszystko w M jak podaje sekonic to mam perfekcyjną ekspozycję, a pamiar z Canona zawsze daję niedoświetlenie. Pewnie wynika to z różnic w sposobie pomiaru dwóch urządzeń, ale na tym się aż tak nie znam.

PS: nigdy nie korzystałem i nie korzystam z matrycowego - zawsze punkt lub skoncentrowany
              Ostatnio edytowany przez zaix; 41492.

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Sfotografuj na "M "białą kartkę lub ścianę.[bez korekt ekspozycji] i pokaż Te fotki.
                One pokaża prawdę o pomiarze w aparacie.

Komentarz

• zaix
                  Początki nałogu
                  • 2011
                  • 367

Wrócę do domu fotki zrobię i pokaże. Wiem jednak, że gdy sprawdzałem na białej kartce to wychodziło, w ten sposób, że peak histogramu był przesunięty lekko w lewo (na początku zdębiałem jak włączyłem histogram, ale to była kwestia winiety w 50 1.4) po włączeniu funkcji korekcji brzegów kadru sprawa wygląda inaczej, podobnie na wyższych przesłonach ale wciąż nie jest tak by peak histogramu był idealnie w centrum. W nikonie d300 na białej kartce peak histgramu jest wąziuteńki, idealnie w centrum

Komentarz

• Roy P
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 169

Zamieszczone przez MC_
                    To zmień pomiar ekspozycji - nazwy nie pamiętam - na ten przy którym w kwadraciku nie ma żadnej ikonki.
                    Jakiś czas temu tak właśnie zrobiłem i zauważyłem poprawę. Nadal nie mam jednak zaufania...
                    To jest centralnie ważony usredniony

Komentarz

• ArekLodzPl
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 346

No niestety pomiar światła to jest właśnie ta jedyna rzecz za którą nie lubię Canona. Ci którzy przesiedli się z innego systemu muszą z tym żyć, chwaląc za to inne dobrodziejstwa tego systemu.
                      W pracy używam wyłącznie trybu myślenie+M, natomiast się zaczyna jak idę na spacer, biorę aparat i wyłączam myślenie, pozostając przy Av lub P - i tak lecę wszystko na rawach, więc szarpaczka zaczyna się przy kompie.
                      Cóż, może nadejdzie taki dzień że stworzą aparat w którym znajdą się wszystkie najlepsze bebechy z dostępnych na rynku systemów.

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

W moim 5dII tablica 18% naświetlona z pomiarem punktowym daje wartości RGB 114,114,114. Aby uzyskać "zalecane" 117 wymagana jest korekta ekspozycji ok.+0,1EV czyli o tyle mniej więcej niedoświetla 5DII. Ponieważ nie mam w tym zakresie jasno sprecyzowanych wymagań taka różnica jest w mojej bardzo amatorskiej praktyce aceptowalna.
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• zaix
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 367

w komputerze można szarpać jak jest co...w canonie szarpanie kończy się bandingiem. Szczerze-zaiwestowałem kupę kasy w sprzęt i zdecydowałem się na canona, to była dla mnie przesiadka z nikona...póki co jakoś, mówiąc delikatnie, nie widzę żadnych zalet, same problemy, z którymi do tej pory się nie zetknąłem...bardzo kiepski AF chyba pod każdym względem, mniej informacji w światłach, kłopot z pomiarem,banding przy wyciąganiu z RAW, kiepska współpraca z 580ex, niższy x-sync...tak to jest jak się zechce czegoś czego się nie ma...pełna klatka w Canonie...cóż-zalety-35 1.4, którego nigdzie nie można dostać i 135 2.0, której brak w nikonie.to by było na tyle.ciężko to wydostać z siebie po fakcie, ale na chwilę obecną muszę przyznać to żałuje. Aparat powinien nie przeszkadzać w robieniu zdjęć, a teraz mi przeszkadza.Mam nadzieję, że czas to zmieni, zresztą i tak już nie mam wyjścia.

Komentarz

• oasisman
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 100

Zamieszczone przez zaix
                            w komputerze można szarpać jak jest co...w canonie szarpanie kończy się bandingiem. Szczerze-zaiwestowałem kupę kasy w sprzęt i zdecydowałem się na canona, to była dla mnie przesiadka z nikona...póki co jakoś, mówiąc delikatnie, nie widzę żadnych zalet, same problemy, z którymi do tej pory się nie zetknąłem...bardzo kiepski AF chyba pod każdym względem, mniej informacji w światłach, kłopot z pomiarem,banding przy wyciąganiu z RAW, kiepska współpraca z 580ex, niższy x-sync...tak to jest jak się zechce czegoś czego się nie ma...pełna klatka w Canonie...cóż-zalety-35 1.4, którego nigdzie nie można dostać i 135 2.0, której brak w nikonie.to by było na tyle.ciężko to wydostać z siebie po fakcie, ale na chwilę obecną muszę przyznać to żałuje. Aparat powinien nie przeszkadzać w robieniu zdjęć, a teraz mi przeszkadza.Mam nadzieję, że czas to zmieni, zresztą i tak już nie mam wyjścia.
                            ....z Twojego opisu wynika, że zmieniłeś system w ciemno (w przenośni i dosłownie).... :-?
                            Ostatnio edytowany przez oasisman; 28265.
                            |Canon|

Komentarz

• zaix
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 367

Zamieszczone przez oasisman
                              ....z Twojego opisu wynika, że zmieniłeś system w ciemno (w przenośni i dosłownie).... :-?
                              hmmm...no nie do końca bym powiedział. W sumie wydawało mi się, że wiem na jego temat już wszystko. Jednak praktyka i używanie własnego przez 2 tygodnie robi swoje.

z tym dosłownym znaczeniem to już prędzej

U mnie problem dotyczy głównie obróbki, bo stosuję "cięższą" -tak bym to określił i w sumie wyciąganie z obrazu co się da to dla mnie ważna kwestia.

Komentarz

Pracuję...