X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Negatyf
    • 2011
    • 10

EOS 600d, 18-55mm - luzy?

Cześć,

to mój pierwszy post na tym forum Trochę poszukałem odnośnie mojego problemu, a dokładniej luzów w obiektywie 18-55mm, który dodają do EOS 600d jak i do wielu innych.

Czy to normalne, że jak się złapie paluszkami pokrętło do ustawiania ostrości to minimalnie rusza się na boki?
    Ostatnio edytowany przez Negatyf; 42525.
    eudezet.
  • leszekt
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 35

Hej,

Zakładam, że twój obiektyw to ten kitowy z zestawu. Są one średniej jakości i takie zjawisko może występować. Ja też tak mam. Może to spowodować lekkie odchylenie jeżeli chodzi o ostrość w przypadku stosowania filtrów, np. polaryzacyjnego.
    Canon EOS 550D | http://www.flickr.com/photos/leszek_t/

Komentarz

• Negatyf
      • 2011
      • 10

Tak, to jest KIT. Wyczytałem już na forum, ze wiele osób ma taki problem, bo to chyba normalne w nich, no nic, trzeba będzie kupić Canon 50mm f1.8 jak na początek, bo ten dosyć dobrze ostrzy
      eudezet.

Komentarz

• leszekt
        Dopiero zaczyna
        • 2011
        • 35

Ewentualne "luzy" nie oznaczają, że ten obiektyw nie będzie dobrze ostrzył.
        Mój kit osiąga zadowalającą ostrość. Jeżeli przesunę delikatnie pierścień ostrości w trybie AF to minimalnie się ona zmieni (może to 0.5-1mm) ale jak nie ruszam to jest całkowicie ok.
        To nie stanowi dla mnie problemu.

Komentarz

• MacGyver
          Cenzor
          • 2006
          • 7043

W tanich plastikowych obiektywach luzy pierścieni i obudowy to rzecz najzupełniej normalna. W 50 f/1.8 będziesz miał podobnie. Nie przejmować się tylko robić foty, taka moja rada ;-)
          Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• horak
            Uzależniony
            • 2010
            • 589

To jest normalne nie tylko w tanich szkłach bo również w L też się zdarzają nie mówiąc już o 85/1.8 gdzie jest to standardem. Nie przejmuj się więc bo w dużo droższych konstrukcjach też się to zdarza.

Komentarz

• Negatyf
              • 2011
              • 10

To uspokoiliście mnie, bo już myslalem, że coś jest nie tak z tym obiektywem, ale Canon 50mm f/1.8 podobno lepiej ostrzy i jest duza roznica w jakosci miedzy KITowym
              eudezet.

Komentarz

• Bolek02
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 3225

Zamieszczone przez Negatyf
                To uspokoiliście mnie, bo już myslalem, że coś jest nie tak z tym obiektywem, ale Canon 50mm f/1.8 podobno lepiej ostrzy i jest duza roznica w jakosci miedzy KITowym
                Canon 50/1,8 to takie delikatne plastikowe szkiełko, ale swój potencjał ma i warto sie nim pobawić Robi bardzo fajne foty.
                Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• leszekt
                  Dopiero zaczyna
                  • 2011
                  • 35

Potwierdzam. Efekty są fajne. Ja mam jedynie pewne zastrzeżenia do ostrzenia ale jeszcze nie wiem dokładnie jaka jest tego przyczyna.

Komentarz

• Negatyf
                    • 2011
                    • 10

A co myślicie o Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS?
                    eudezet.

Komentarz

• kaqkaba
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 115

A co myślicie o Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS?
                      Myślimy, że lepiej zacząć robić zdjęcia zamin zaczniesz wydawać pieniądze.

Jest tu gdzieś przyczepiny wątek o tym jak należy wybierac obiektyw. Przeczytaj i się zastanów czy na pewno potrzebujesz kolejnego szkła.

A na razie lepiej nic nie kupuj*.

*No chyba że wspomnianą 50/1.8.
                      C500d; C15-85; C50/1,4; T70-300VC; C10-22, KIT z IS (poszedł do dobrego człowieka)

Komentarz

• BRS
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 116

Zamieszczone przez kaqkaba
                        Myślimy, że lepiej zacząć robić zdjęcia zamin zaczniesz wydawać pieniądze.

Jest tu gdzieś przyczepiny wątek o tym jak należy wybierac obiektyw. Przeczytaj i się zastanów czy na pewno potrzebujesz kolejnego szkła.

A na razie lepiej nic nie kupuj*.

*No chyba że wspomnianą 50/1.8.
                        dokladnie tak, naucz sie najpierw czegokolwiek o fotografii
                        a potem baw sie wymiane sprzetu...
                        Zapraszam do oddania glosu na najlepsze zdjecie 2012 roku, bo kilka jest ciekawych
                        http://www.canon-board.info/konkursy...oll-596-a.html

Komentarz

• Negatyf
                          • 2011
                          • 10

Tylko z ciekawości pytam.

Pytanie do osób, które maja 600d, czy ekran LCD ma u was luzy? jeśli go weźmiecie na bok to chodzi minimalnie do góry i na dół?
                          eudezet.

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5117

@ Negatyf - za bardzo "rozkminiasz" to wszystko rób zdjęcia
                            A co do 18-135 to ja mogę tylko polecić, IMHO bardzo przyzwoite szkło, jestem z niego zadowolony, owszem AF to nie USM, i może trochę głośny jak dla niektórych, ale optycznie bardzo dobre i stabilizacja jest OK. Z tanich KIT-owych spacerówek, chyba nie ma nic lepszego. Tylko, że w przypadku Twoim to bym raczej dokupił sobie - jak Ci brakuje zakresu oczywiście - 55-250 niż szedł w 18-135.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net
                            SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Negatyf
                              • 2011
                              • 10

Chciałbym po prostu się dowiedzieć, czy to jest prawidłowe, że minimalnie się rusza jak obiektyw, czy nienormalne :P
                              eudezet.

Komentarz

Pracuję...