X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • amnesia
    • 2011
    • 9

600d Wciśnięty styk

Witam,posiadam Canona 600d,kupiłem go miesiąc temu z obiektywem 18-135,wszystko chodzi idealnie ,dopóki nie kupiłem 50mm 1.8 II, z tym obiektywem nie działa mi AF i gdy się przyglądałem co może być nie tak zauważyłem że jeden z ośmiu styków (łączące obiektyw z aparatem) jest wćiśnięty;/ ale to dziwne bo obiektyw kitowy działa bez problemu,a 50mm jest też napewno sprawna bo była sprawdzana na innym aparacie który nie miał wciśniętego styku, czy pozostaje mi tylko gwarancja ?
  • kawo
    Początki nałogu
    • 2006
    • 238

Zamieszczone przez amnesia
    Witam,posiadam Canona 600d,kupiłem go miesiąc temu z obiektywem 18-135,wszystko chodzi idealnie ,dopóki nie kupiłem 50mm 1.8 II, z tym obiektywem nie działa mi AF i gdy się przyglądałem co może być nie tak zauważyłem że jeden z ośmiu styków (łączące obiektyw z aparatem) jest wćiśnięty;/ ale to dziwne bo obiektyw kitowy działa bez problemu,a 50mm jest też napewno sprawna bo była sprawdzana na innym aparacie który nie miał wciśniętego styku, czy pozostaje mi tylko gwarancja ?
    sorry, ale może włącz af na obiektywie...?
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Komentarz

• amnesia
      • 2011
      • 9

poczułem się jak idiota to jest oczywiste że Af jest włączone na obiektywie

Komentarz

• janmar
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 3468

poczułem się jak idiota to jest oczywiste że Af jest włączone na obiektywie
        Mnie się trafiają takie oczywiste błędy,ale nie mam odczuć tego typu .

Spróbuj może przemyć ten styk spirytusem[kropelka, strzykawka] i "poprztykać" go.
        Może to tylko brudek lub sklejenie.Jeśli wyjdzie dobrze umyj.

Komentarz

• adawro
          Pełne uzależnienie
          • 2011
          • 1075

Czy po tych operacjach zadziałał AF?
          R3 + RF85LDS

Komentarz

• andymis
            Bywalec
            • 2007
            • 113

Czasami przemycie nie wystarcza, wtedy styki lepiej lekko, z wyczuciem "poskrobać" ostrym nożykiem, najlepiej zarówno na obiektywie (przede wszystkim) jak i na body aby nie było wątpliwości...Po przeskrobaniu lubią wrócić do normy, a przy okazji polepszy się przewodność.

Komentarz

• amnesia
              • 2011
              • 9

próbowalem wycisnąc wykałaczką, przeczyściłem ale nic,oddałem dzisiaj do reklamacji , mam nadzieje że naprawią , jak nie to będe sam rozkręcał :P

Komentarz

• janmar
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 3468

Napisz jaki finał.Trzymam kciuki.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

próbowalem wycisnąc wykałaczką, przeczyściłem ale nic,oddałem dzisiaj do reklamacji , mam nadzieje że naprawią , jak nie to będe sam rozkręcał :P
                  Jak masz gwarancję to jasna sprawa, ze najlepiej Serwis a nie samemu grzebać.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Yoshitaka
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 585

Zamieszczone przez Bolek02
                    Jak masz gwarancję to jasna sprawa, ze najlepiej Serwis a nie samemu grzebać.
                    O ile serwis nie uzna tego za usterkę z winy użytkownika
                    Canon 50D + dodatki

Komentarz

• amnesia
                      • 2011
                      • 9

wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie , także jak nie serwis to ubezpieczalnia i tak naprawią i tak ,własnie nie jestem pewien czy styk był od nowości wciśnięty czy to ja przez przypadek coś zepsulem;/

Komentarz

• MacGyver
                        Cenzor
                        • 2006
                        • 7043

Te styki ciężko uszkodzić samemu, podczas zakładania i zdejmowania systemowych obiektywów.
                        Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

Pracuję...