X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • insidekid
    Dopiero zaczyna
    • 2012
    • 24

60D vs 350D - problem z 580ex i ekspozycją

Witam
    Około miesiąca temu przesiadłem się z aparatu 350D na 60D.
    Poza oczywistymi plusami tej przesiadki zauważyłem również coś bardzo niepokojącego, coś co z czym 60D radzi sobie (przynajmniej u mnie) gorzej niż 350D.

Otóż chodzi o współpracę z lampą 580EX II, niezamontowaną na gorącej stopce aparatu, a dokładnie o przepalenia jakie tworzy 580-tka po zdjęciu z aparatu. Problem jest o tyle dziwny, że występuje w trybie ETTL II, zarówno w sytuacji zdalnego wyzwalania błysku przez wbudowaną lampę, jak i w momencie wyzwalania lampy poprzez przewód do tego przeznaczony.
    Zrobiłem kilka zdjęć porównawczych, aby upewnić się, że to nie tylko moje odczucia. Identyczne ustawienia na 350 i 60-tce. Wyłączone automatyczne optymalizowanie jasności jak i priorytet jasnych partii obrazu. Efekt jest widoczny gołym okiem. Kiedy ta sama lampa współpracuje z 350D wszystko jest w porządku i ETTL II bardzo dobrze spełnia swoje zadanie. Natomiast z 60D zdjęcia zawsze są przepalone co jest szczególnie widoczne na twarzy osoby portretowanej.
    Sample, które zrobiłem były robione „na szybko” kładąc jedynie nacisk na identyczne ustawienia obu aparatów.
    Zdjęcia przerzucone przez Lightrooma 4 i stamtąd na zerowych ustawieniach wypuszczone do jpg.

Link do zdjęć porównawczych:

Czy ktoś z was spotkał się z podobnym problemem po zakupie 60D?

PS. Przy okazji robienia zdjęć testowych z obu apratów, wykonałem też zdjęcia bez użycia lampy. Ponownie identyczne ustawienia i o dziwo efekty odmienne – zdjęcia z 60D są ciemniejsze!!! Czy to jest w ogóle możliwe, aby oba te apraty, przy tych samych ustawieniach robiły różne zdjęcia pod kątem naświetlenia? Sample również pod powyższym linkiem.
    60D, 350D, C50 1.4, T17-50 2.8, Kit, 580EX II, YN-460 II, RF-603
  • t00mcio
    Bywalec
    • 2007
    • 114

no tak - picassa = brak exifow

"po zdjeciu z aparatu" - to czym wyzwalales 350 ( a moze oba ?) kablem z "hot shoe" ?
    Zakładam że to coś przenosi automatykę np hss ?

zdjecia bez lampy: gdzies widziałem taką tabelkę: iso 800[350d] == iso 1000[60d]
    Ostatnio edytowany przez t00mcio; 13414.
    5D, 5Dmk2 BG-E6 | 16-35 II | 24-105 IS | 35 | 50 1.4 | 85II | 70-200 2.8 IS | 100 2.8 Macro | 100-400 IS

Komentarz

• ambro
      Coś już napisał
      • 2009
      • 65

[QUOTE=t00mcio;1038282]no tak - picassa = brak exifow

Można wybrać opcje -> szczegóły zdjęcia. Dużo tam nie ma informacji ale zawsze choć podstawowe.

Komentarz

• sylwek2k
        Początki nałogu
        • 2009
        • 352

Zamieszczone przez t00mcio
        no tak - picassa = brak exifow
        Co to za brednie?
        Zreszta pliki dalej je maja zachowane, chyba ze ktos uploadowal duuuze rozdzielczosci i nie pozwolil na sciaganie oryginalow...

Zamieszczone przez ambro
        Można wybrać opcje -> szczegóły zdjęcia. Dużo tam nie ma informacji ale zawsze choć podstawowe.
        Mozna tez jeszcze kliknac na "strona z pełnymi informacjami" i masz wyciagniete wszystkie exify na wierzch..
        Ostatnio edytowany przez sylwek2k; 26229. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• insidekid
          Dopiero zaczyna
          • 2012
          • 24

Co do exiff - zgadza się, na Picsie można je bardzo łatwo odczytać, nigdy ich nie usuwam, a w szczególności kiedy wiem, że będą bacznie sprawdzane

T00mcio - Bardzo ciekawa informacja z tą asymetrią ISO - myślałem, że taka opcja nie wchodzi w ogóle w grę.. Tłumaczyłem sobie to jeszcze, że może algorytm odpowiedzialny za RAW "wypluwa" mi w przypadku 60D trochę ciemniejszy obraz, za to z większym zakresem tonalnym... Sam nie wiem.

Co do wyzwalania na 350D posługiwałem się oczywiście kablem i żeby mieć pewność, że w przypadku 60D nie chodzi o to, że jest wireless, zrobiłem testy zarówno na kablu, jak i bezprzewodowo - w obu przypadkach zdjęcia były przepalone w stosunku do 350D.

Czy, któryś z użytkowników 60D miał podobne doświadczenia?
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          Po długich poszukiwaniach udało mi się znaleźć forum z podobnym problemem, jednak dotyczył on nie problemu z lampą, a ogólnie - samego systemu pomiaru światła zastosowanym w 60D.

Cytat:
          Never had a problem with my 40D or 400D in Evaluative mode. (...) Having gone up the line of Canon cameras I can honestly say that the new metering system used in the 60D is the worst I've encountered on a Canon camera.
          Chodzi, zdaje się, dokładnie o wielosegmentowy pomiar. Myślałem, że nowy 63-polowy system da mi znacznie bardziej wierny odczyt i mniej czasu straconego na testowanie kompensacji, a wychodzi na to, że nie do końca musi tak być, szczególnie z lampą outside.

Mimo wszystko jeśli faktycznie jest to wina specyfiki tego aparatu, to zawsze jakaś ulga, że to nie mój egzemplarz jest skopany

Mimo wszystko będę bardzo wdzięczny jeśli miałby ktoś jeszcze jakieś pomysły w tym temacie.
          Ostatnio edytowany przez insidekid; 43737. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• insidekid
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 24

Znalazłem więcej informacji na ten temat (http://www.fixya.com/search/p1660907...ra/overexposed, http://www.fixya.com/support/t109212...lows_out_image)...
            ... i zdaje się, że pomiar wielosegmentowy w 60D przyznaje większą wagę do wybranego punktu AF niż w przypadku 350D, co sprawia iż pomiar ten przypomina w pewnym sensie trochę bardziej pomiar skupiony w swojej logice (skupiony rzecz jasna na konkretnym pkt af).
            Przetestuję to z lampą i jeśli się to potwierdzi, pozostanie nauczyć się nowego sposobu rozumowania aparatu.

Komentarz

• insidekid
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 24

Kolejny przykład. Oba aparaty wyzwalały w tym przypadku lampę poprzez kabel.

Komentarz

• ambro
                Coś już napisał
                • 2009
                • 65

Ten przykład nic nie wnosi bo jedno jest na ISO800 a drugie na ISO400.

Zamieszczone przez insidekid
                Kolejny przykład. Oba aparaty wyzwalały w tym przypadku lampę poprzez kabel.
                https://picasaweb.google.com/insideK...eat=directlink

Komentarz

• insidekid
                  Dopiero zaczyna
                  • 2012
                  • 24

Zamieszczone przez ambro
                  Ten przykład nic nie wnosi bo jedno jest na ISO800 a drugie na ISO400.
                  Faktycznie, nie zauważyłem. Choć w zasadzie niczego to w moim przypadku nie zmienia, ponieważ i na ISO 400 i na 800, 100, 200... przepalenia są znaczne w przypadku 60D.
                  Dziś robiłem kolejne próby, ale z braku czasu tylko 60-tką i niezależnie od wybranego punktu AF przepalenia są za każdym razem.
                  Wcześniej w 350D strasznie sobie chwaliłem, że w takim starym aparacie mam cudowną technologię (ETTL II), która pozwala mi tak łatwo uzyskiwać poprawną ekspozycję bez zbędnego kombinowania w większości przypadków. Teraz, sprzęt o klasę lepszy i taka masakra. Zastanawiam się czy to nie jednak wina mojego egzemplarza (aparatu bo lampa działa poprawnie z innym) i nie skontaktować się z serwisem.

Komentarz

• mxw
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2315

w takim razie po pierwsze sprawdź swój światłomierz (zrób zdjęcie białej kartki i obejrzyj/porównaj histogram).

a po drugie zmień sposób pomiaru światła na jakiś bardziej zawężony (żeby porównać z 350D) albo wręcz spot i zobacz, jakie będą efekty.

w każdym razie życzę powodzenia, bo tak na dzieńdobry odsyłać nowy sprzęt do serwisu jest niefajne.
                    pozdro.,
                    m.

Komentarz

• insidekid
                      Dopiero zaczyna
                      • 2012
                      • 24

Zamieszczone przez mxw
                      w takim razie po pierwsze sprawdź swój światłomierz (zrób zdjęcie białej kartki i obejrzyj/porównaj histogram).

a po drugie zmień sposób pomiaru światła na jakiś bardziej zawężony (żeby porównać z 350D) albo wręcz spot i zobacz, jakie będą efekty.

w każdym razie życzę powodzenia, bo tak na dzieńdobry odsyłać nowy sprzęt do serwisu jest niefajne.
                      Mówisz o zdjęciu z lampą? Histogram powinien dochodzić do samego końca prawej strony, czy tuż przed prawym krańcem już opaść?

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez insidekid
                        Mówisz o zdjęciu z lampą? Histogram powinien dochodzić do samego końca prawej strony, czy tuż przed prawym krańcem już opaść?
                        najpierw mówię o zdjęciu bez lampy.
                        ZTCW w tych aparatach światłomierz jest jeden.
                        histogram zasadniczo w ogóle nie powinien opadać - powinien być pojedynczą pionową krechą - pytanie tylko w którym będzie miejscu?

ale nie podam ci odpowiedzi. sam porównaj histogramy z obu aparatów.
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• darekgra
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 25

zrobiłem kilka porównań u siebie tyle że z 430 II
                          body - pomiar wielosegmentowy (zmiana na punktowy niewiele zmienia przy zdjęciach z lampą) M ISO400 1/40 f4.0
                          -lampa na body: ettl wł, pomiar ettl wielosegmentowy }zdjęcie ok
                          -lampa wyzwolona bezprzewodowo z wbudowanej: ustawienia wbudowanej jak wyżej } zdjęcie przepalone
                          dopiero korekcja(przez body) ekspozycji lampy na -1 daje niemal identyczne zdjęcie jak z lampą na body

drugi test
                          lampa wyzwalana bezprzewodowo ustawienia jak wyżej: oświetlenie pokoju nieznaczne drugie przy tych samych parametrach tyle że z włączonym oświetleniem pokoju} zdjęcia z obu prób są identyczne tyle że przepalone o 1
                          (porównanie wzrokowe obrazka i histogram)

więc coś chyba nie tak z tym ETTL błysku w porównaniu lampa na body i obok
                          Ostatnio edytowany przez darekgra; 30986.
                          Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Komentarz

• insidekid
                            Dopiero zaczyna
                            • 2012
                            • 24

Okazuje się, że problem jest już rozpoznany (w 7D) i Canon pracuje nad jego rozwiązaniem.
                            Więcej informacji:

Nie mogłem znaleźć tych informacji ponieważ szukałem, przez hasło 60D, więc spróbowałem 7D, jako że mają ten sam "silnik" pomiaru światła.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Troszkę się pospieszyłem z tym powyższym wpisem - zdaje się 7D miał poprawkę tego błędu już w dawnej wersji firmware. Nie wiem jak wygląda sytuacja z 60D, nie mam już ani sił, ani czasu na dalsze wertowanie sieci, więc po prostu zadzwonię jutro na helpdesk i zobaczę czy będą wiedzieć o czym w ogóle mówię
                            Ostatnio edytowany przez insidekid; 43737. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• darekgra
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 25

czy ktoś jeszcze z posiadaczy 60D próbował sprawdzić działanie ettl przy wyzwalaniu bezprzewodowym lub na kablu?
                              Canon EOS 60D; C15-85mm f/3.5-5.6 EF-S IS USM; C50mm f/1.8 II; C55-250 f/4-f/5.6 IS; Speedlite 430EX II; Powershot SX1 IS; Nova 180 AW; Versapack 200 AW

Komentarz

Pracuję...