X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • IVAN
    Coś już napisał
    • 2008
    • 41

kurz w 5Dmk2 ??

Witam !

Mam 2 korpusy canon 5D mk2 i w obu, po uzywaniu okolo 1/2 roku (jednym w studio) pojawil sie kurz pod malym bocznym wyswietlaczem. Jest tego sporo.
    Czy to jest wada tego modelu ?
    Czy wymiana uszczelki zalatwi sprawe ?
    To jest wrecz niemozliwe aby tak drogi korpus mial takie nieszczelnosci ...
    w 50D nie mam tego problemu.

Czy to jest normalne w tym modelu ?
    jaki jest koszt takiej wymiany?

pozdr

tomek
    Pozdr i miłego dnia !!!
  • Bartek_902
    Uzależniony
    • 2010
    • 690

Nie wiem czy jest normalne ale się zdaza, ja mając wcześniej nikona akurat d300s miałem ten sam problem tylko z głównym wyświetlaczem, dostawał się pod niego kurz, reklamowałem to narobilem rabanu na postępu ,nic to nie dało bo nie chcieli go przyjąć i tak skończyła się moja przygoda z nikonem a zaczęła z canonem .
    Trafił ci się po prostu taki egzemplarz nieszczelny

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
    EOS + L i kupa gratów ...

Komentarz

• Mardok737
      • 2011
      • 11

mam 5dmkII ponad 2 lata i boczny wyświetlacz jest czysty jak łza. Napisz do serwisu Canona i zobacz jak się do tego ustosunkują.

Komentarz

• michael_key
        Fotografujący
        • 2009
        • 2129

U mnie również nic nie ma. Zrób jak napisał Mardok737. Może coś zrobią.

Komentarz

• amroz
          Uzależniony
          • 2006
          • 772

też mam czyściutko, koniecznie odsyłaj do serwisu, muszą coś z tym zrobić a przynajmniej wyczyścić

Komentarz

• horak
            Uzależniony
            • 2010
            • 589

Ciekawe jak to zrobią. Bo podobno nie trzeba rozkręcać aparatu aby zdjąć osłone a jak do nich dzwoniłem to mówili że rozkręcają aparat. Masz gwarancje ? Jak rozkręcają to słabo. Niech się serwis wypowie. Zapewne czyta ten temat.
            Ostatnio edytowany przez horak; 34022.

Komentarz

• IVAN
              Coś już napisał
              • 2008
              • 41

Ciekawe..., gdyby mi sie trafil nieszczelny to bylby tylko kurz w jednym.
              Drugi egzemplarz kupilem po roku czasu. W obu jest juz widoczny kurz, tzn. drobinki kurzu. Z czasem jest to narastajaca tendencja. Pytanie jest takie ; czy mozna szybke wyjac/odkleic samodzielnie w celu wyczyszczenia ???

pozdr

tomek
              Pozdr i miłego dnia !!!

Komentarz

• Goomis
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1893

Zamieszczone przez IVAN
                Ciekawe..., gdyby mi sie trafil nieszczelny to bylby tylko kurz w jednym.
                Drugi egzemplarz kupilem po roku czasu. W obu jest juz widoczny kurz, tzn. drobinki kurzu. Z czasem jest to narastajaca tendencja. Pytanie jest takie ; czy mozna szybke wyjac/odkleic samodzielnie w celu wyczyszczenia ???

pozdr

tomek
                Można. Poszukaj na youtube.
                5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• IVAN
                  Coś już napisał
                  • 2008
                  • 41

Goomis:
                  Znalazlem tylko goscia ktory wymienia duzy wyswietlacz :-).
                  Mysle ze przedostawanie sie kurzu jest spowodowane zlym przyklejeniem szybki wyswietlacza - tasma dwustronna nie jest zbyt szczelna... Mozna to zauwazyc lekko dociskajac krawedz szybki gornego wyswietlacza od strony tylu aparatu. U mie jest lekko wypukla. A jak u ciebie w obu korpusach masz pylki za szybka, zobacz pod katem ??

A tak przy okazaji to ktorym szkielkeim robisz protrety/ladniej wychodzaL 851.8 czy 70-2002.8 ?
                  Pozdr i miłego dnia !!!

Komentarz

• Goomis
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1893

Zamieszczone przez IVAN
                    Goomis:
                    Znalazlem tylko goscia ktory wymienia duzy wyswietlacz :-).
                    Mysle ze przedostawanie sie kurzu jest spowodowane zlym przyklejeniem szybki wyswietlacza - tasma dwustronna nie jest zbyt szczelna... Mozna to zauwazyc lekko dociskajac krawedz szybki gornego wyswietlacza od strony tylu aparatu. U mie jest lekko wypukla. A jak u ciebie w obu korpusach masz pylki za szybka, zobacz pod katem ??

A tak przy okazaji to ktorym szkielkeim robisz protrety/ladniej wychodzaL 851.8 czy 70-2002.8 ?
                    Mam przy sobie tylko jeden korpus - ten świeższy. Jest jakiś jeden pyłek.
                    Osłona jest równo z obudową.
                    A co do tego czy to tylny, czy górny wyświetlacz to sposób demontażu/montażu/wymiany będzie taki sam.

Portrety? Najlepiej 85L chcę wymienić właśnie 1.8 na eLkę.
                    Zależy co i jak ale typowe portrety to raczej wybieram 85mm
                    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Komentarz

• IVAN
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 41

Jak taki sam to nie ma sie co przejmowac, zamowic tylko bedzie trzeba ta tasme dwustronna. Ale jak u ciebie jest pylek to oznacza ze to nie tylko u mnie ta wpadka.

Do portretu wlasnie sie zastanawiam do FF czy 851.8 czy 135L (mam 100L i 70-2004L).
                      Tylko te aberacje w 851.8 ....
                      Pozdr i miłego dnia !!!

Komentarz

• horak
                        Uzależniony
                        • 2010
                        • 589

Jeśli podejmiesz jakieś kroki proszę nie zapomnij napisać jak ci poszło.

Komentarz

• Goomis
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 1893

Zamieszczone przez IVAN
                          Jak taki sam to nie ma sie co przejmowac, zamowic tylko bedzie trzeba ta tasme dwustronna. Ale jak u ciebie jest pylek to oznacza ze to nie tylko u mnie ta wpadka.

Do portretu wlasnie sie zastanawiam do FF czy 851.8 czy 135L (mam 100L i 70-2004L).
                          Tylko te aberacje w 851.8 ....
                          Jakoś nie specjalnie się przejmuje tym jednym pyłkiem i nie uważam tego za jakąś wpadkę

Co do portretu no to i 85 i 135 będą dobre, ale pamiętaj, że 135 już spłaszcza perspektywę więc do samych headshotów tak nie koniecznie.
                          Ja tam bardzo lubię 85mm póki co jest wyżej niż 135mm.
                          Aberracje w 85/1.8? Jakoś nie zauważyłem aby były jakieś specjalnie duże, a jak są to w kilka sekund znikają w LR.

Komentarz

• tomdz
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 637

Też mam ze 2 pyłki pod małym wyświetlaczem. O ile pamiętam w 40D też miałem. A jestem z tych co dbają o sprzęt. IMHO te typy tak mają i już
                            Body, stałki, zoomik

Komentarz

• CSI
                              Bywalec
                              • 2011
                              • 147

Canon EOS 5d mark II nie jest aparatem pyłoszczelnym więc pewne zanieczyszczenia mogą się do niego dostawać. Czyszczenie sprzętu sprężonym powietrzem może wcisnąć zanieczyszczenia do wnętrza aparatu. W celu usunięcia zanieczyszczeń serwis musi dokonać demontażu obudowy co wbrew pozorom jest mniej inwazyjną formą niż zrywanie szybki.

Komentarz

Pracuję...