Witam, dzis zauwazylem dziwny problem. Podczas fotografowania w sztucznym swietle pojawia sie zielony pas. Gdy robie zdjecia w swietle naturalnym nic takiego nie ma. Ma ktos jakis pomysl?
X
-
Tagi: Brak
-
Ma ktoś jakieś zdjęcie?Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB--- -
-
Zdjecie bede mogl wrzucic dopiero wieczorem.
Dziwna zielona poswiata w miejscach nieregularnych.
Tylko w swietle zastanym przy blyskowym jest ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
To normalne w takim przypadku? W tych samych warunkach oswietleniowych 50d jest normalnie?Komentarz
-
To zależy od czasu jaki masz ustawiony i czy uda Ci się wstrzelić w częstotliwość odswierzania świetlówek.Komentarz
-
-
Teraz strzelam - sensor jest mniejszy, więc migawka ma mniejsza droge do przebycia. Może się po prostu wyrabia między mignięciami lampy. Zakładając że listki poruszają się z ta sama prędkością na FF i na APS-C, te na APS-C mają mniejszy dystans do przebycia?Komentarz
-
Może być, ale troche sie boje, ze cos z matryca. Aparat jak nowy nastrzelane ok2000 zdjec. W trybie wideo tez mam takie pasy na wyswietlaczu.
Przy lampach błyskowych dziala normalnie, zero problemu.
Wieczorem wrzuce kilka zdjec z problemem, moze sie ktos jeszcze wypowie.Komentarz
-
Zrób tak - włącz Live View i pobaw się czasem, zwiekszając go i zmniejszając - dla pewnych czasów efekt powinien sie nasilać, dla pewnych znikać. Jeśli tak jest - to wina oświetlenia.Komentarz
-
Tak dokładnie jest, ten "efekt" przy wideo nawet się jakoś nazywa, nie pamiętam jak.
Hmmm ale czy odnosi się to do zdjęć to nie wiem.Ostatnio edytowany przez Maximo; 36970.Komentarz
-
Film to po prostu seria zdjęć, więc czemu miałoby się nie odnosić?
Komentarz
-
Powiedz przy jakich czasach i jaki % zdjęć.
Zrobiłem klika pstryków przy 1/25, 1/50, 1/100 i 1/200 i nic mi się nie pojawiło w świetle żarówek energooszczędnych.Komentarz
-
Komentarz
-
Zależy jakie żarówki energooszczędne. Najlepiej ten efekt widać na każdych jarzeniówkach.5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + SandiskKomentarz
-
Komentarz
Komentarz