X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stacu
    • 2006
    • 7

Wężyk i mirror lockup

Wężyk i mirror lockup

Słuchajcie mam pytanie czy jeżeli wyzwalam z wężyka to czy automatycznie przestaje być aktywna opcja podniesionego lusterka?
    Na chłopski rozum powinno to działać w ten sposób, że 1 naciśnięcie na wężyku podnosi lustereczko a drugie robi fotkę.
    Mam canon 550d i jak podłącze wężyk to musze wyłączyć opcję podniesionego lusterka inaczej mi w ogóle nie działa?
    Czy to jest wada mojego wężyka czy może tak już musi być
    Proszę o odpowiedź
    Pozdrawiam
  • gerbil
    Bywalec
    • 2009
    • 115

Powinno działać tak jak normalny spust. Pierwsze naciśnięcie podnosi lustro, drugie wyzwala migawkę. Niestety nie mam pomysłu na przyczynę problemu.

Komentarz

• Aleximov
      Początki nałogu
      • 2011
      • 260

Witam,

Działa, działa - sprawdziłem (wężyk to tylko mechaniczne zdublowanie styków spustu migawki). Dla włączonej funkcji "mirror lock-up":
      1. Spust - naciskasz do połowy (łapie ostrość), naciskasz do końca (oblicza EV i podnosi lustro), puszczasz i naciskasz jeszcze raz (robi zdjęcie i opuszcza lustro).
      2. Wężyk - naciskasz do połowy (łapie ostrość), naciskasz do końca (oblicza EV i podnosi lustro), puszczasz i naciskasz jeszcze raz (robi zdjęcie i opuszcza lustro).
      Działa identycznie

Pozdrawiam, Alex

PS: Jeśli u Ciebie działa inaczej, to może coś w wężyku nie kontaktuje (to zwykłe dwa styki mechaniczne zwierające "do masy"...).

Komentarz

• stacu
        • 2006
        • 7

Jak to dokladnie dziala
        Rozkrecilem a tam kilka blaszek
        Prosze o 3 zdania dotyczace dzialania to pewnie naprawie
        Pozdrawiam

Komentarz

• Aleximov
          Początki nałogu
          • 2011
          • 260

Witaj,

Działa tak: jak wciśniesz przycisk do połowy, to zwierana jest jedna blaszka, a jak do końca, to dodatkowo druga.

A jak u Ciebie działa ? Naciskając spust migawki w body działa tak, jak opisałem powyżej, a z wężyka inaczej ? Jak ? A w wężyku nie jest czasem wciśnięty "lock" (zablokowanie w trybie "bulb" - wtedy blaszki są zwarte cały czas, aż do odblokowania "bulb")? Czy przy wyłączonym "mirror lock-up" wężyk działa dobrze ?

Pozdrawiam, Alex
          Ostatnio edytowany przez Aleximov; 42794.

Komentarz

• jaś
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 2601

Zamieszczone przez stacu
            Wężyk i mirror lockup

Słuchajcie mam pytanie czy jeżeli wyzwalam z wężyka to czy automatycznie przestaje być aktywna opcja podniesionego lusterka?
            Na chłopski rozum powinno to działać w ten sposób, że 1 naciśnięcie na wężyku podnosi lustereczko a drugie robi fotkę.
            Mam canon 550d i jak podłącze wężyk to musze wyłączyć opcję podniesionego lusterka inaczej mi w ogóle nie działa?
            Czy to jest wada mojego wężyka czy może tak już musi być
            Proszę o odpowiedź
            Pozdrawiam
            u mnie działa bez problemu pierwsze naciśnięcie podnosi lustro drugie wyzwala migawkę używałem wieeeeeele razy
            Jestem szumofobem
            S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
            Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• wiktor2323
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 1290

U mnie w 50D działa tak:
              1. wciśnięcie do połowy i ustawienie ostrości
              2. dociśnięcie do końca i podniesienie lustra
              3. puszczenie przycisku
              4. Ponowne wciśnięcie i wyzwolenie migawki
              Facebook

Komentarz