X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PhobosD2
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 15

Problem z 550D

Witam

Dziś się mocno zdziwiłem jak włączyłem mojego 550D z 50 1.4 USM.
    Chciałem zmienić czas naświetlania pokrętłem ale coś zaczęło świrować bo ze razem z czasem naświetlania pokrętło zmienia mi też ISO x_x.
    To samo się dzieje jak chcę zmienić przesłone. Razem z przesłoną zmienia się ISO x_x.
    Ponownie wgrałem soft 1.0.9 , wyciągałem baterie na dłuższy czas i to samo jest. Bez obiektywu też tak świruje.

Jest jednak jedna dziwna rzecz w tym wszystkim: idzie zmienić czas naświetlania i przysłonę wciskając dodatkowo poniższe przyciski bez problemów gdy:
    1) wciśnie się dodatkowo spust (i trzyma) do pozycji LOCK
    2) wciśnie się i trzymie przycisk do podglądu przysłony ( z przodu korpusu na dole po lewej stronie ;-) )

Aparatu nie zalałem i nie uderzałem ani inne tego typu sprawy. To stało się samo z siebie.

Co może być przyczyną i ile może kosztować naprawa?

pozdrawiam :-)
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5117

Wyślij body do serwisu to się dowiesz. Trudno będzie im zgadywać co jest przyczyną.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Bolek02
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 3225

Nikt Ci tego nie powie ile będzie kosztować naprawa, bo nie wiadomo co się stało.
      Nawet w Serwisie nie dadzą odpowiedzi, dopóki nie obejrzą body.
      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• PhobosD2
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 15

Napisałem tu info bo może ktoś sie już spotkał z tym problemem. Jeśli nikt nic nie podpowie to wyśle body i zobacze co mi powiedzą.
        Mam nadzieje że to nic drogiego bo nie mam teraz kasy na naprawy :-(

Komentarz

• CSI
          Bywalec
          • 2011
          • 147

Objawy mogą wskazywać na ustawienie ISO AUTO i wówczas przy zmianie czasu lub przysłony zmieniać się może czułość.
          Proszę ustawić ISO na jedną wartość np ISO 100 i sprawdzić czy wówczas problem się powtarza.

Komentarz

• PhobosD2
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 15

To nie to :-/ Zmieniając czas naświetlania w trybie M równocześnie zmienia się ISO. Jak zmniejszam czas to ISO się zmienia od najmniejszego do największego i odwrotnie. Problem ze zmieniającym się samoczynnie ISO jest w każdym trybie. Wkrótce wyślę do was aparat na diagnostykę bo sam nie dam rady tego naprawić :-(

Komentarz

• PhobosD2
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 15

Hmmm ... jakby to powiedzieć: po wielu próbach resetowania ustawień aparatu, czyszczenia styków, bawieniem się przyciskami i pokrętłami aparat poszedł po rozum do głowy i zaczął działać normalnie. Sam nie wiem co było przyczyną tego dziwnego zachowania ale sprawa jest zamknięta i na szczęście dla mnie aparat nie musi póki co trafić do serwisu , ufff :-)

Komentarz

Pracuję...