Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
witam
właśnie testuje mark III
na starym sofcie nie widział aparatu
wgrałem nowy eos utility,otwiera się okno dialogowe, wciskam zgrywaj i w tym momencie pokazuje się komunikat o rozłączeniu aparatu i ze zdjęcia nie zostały zgrane...nie wiem o co kaman???
spotkał się ktoś z takim komunikatem?? co robię źle?
próbowałem robić selekcje i dopiero zgrać zdjęcie to po zgraniu jednego rozłączenie i d###
pierwsze co to zawsze sprawdza się kable i dopiero bawi się z software.Jak juz chcesz się tak bawić to sobie kup dobry gruby ekranowany kabel. Najlepiej i najszybciej zgrywa się zdjęcia poprzez czytnik, a nie aparat tym bardziej jak ktoś ma płyte główną i czytnik na usb 3.0 to idzie jak burza. Canon gniazda na usb 3.0 micro B nie potrafi wlożyć do aparatu który wyszedl w tym roku, a usb 3.0 juz istnieje i jest używane od 1,5 roku troche wstyd że o takich ważnych drobnostkach technologicznych co już jest standardem kompatybilnym zresztą wstecz nie myślą a różnica niestety jest duża w transferze.
duza ?tzn? ile zaoszczędzę czasu na zgrywaniu powiedzmy 200 zdjęć? a ile na zgrywaniu 50 lub 400??
a ile czasu potrzebuje na wyjecie czytnika ,karty i włożenie jej powrotem do aparatu?
możesz podać jakieś liczby dla uzasadnienia swojej tezy?
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
To nie są żadne suche tezy tylko poparte w testach własnych. Znam się na tym i nie jest mi to obce dlatego fakty same mówią za siebie. Posiadam czytnik usb 3.0 i różnica jest spora bo na karcie sandisk cf 60 MB/s 32 GB, która jest zajęta do 22.2 GB idzie transfer caly czas 62 MB/s i mówie o raw+jpeg, a jesli same jpg to zaczyna startowac nawet od 300 MB/s i później spada do 110 MB/s i kilka sekund sie utrzymuje ten odczyt i później już 60-62 spokojnie idzie co potwierdza dobry odczyt,deklarowany tej karty i to samo jest z sandisk ultra 30 MB/s równiez odczyt jest zgodny z tym co na karcie. 50 czy 100 zdjęc to nawet nie wiadomo kiedy ściągnął bo jeszcze się dobrze transfer nie ustabilizuje. A jeszcze żebyś bardziej uwierzył to ten sam czytnik podpięty na usb 2.0 osiąga transfer 24-25 MB/s więc jak łatwo policzyć 62 MB/s przez 25 MB/s daje 2,48 razy szybciej. Radze Ci porób sobie testy jak różnicy żadnej nie widzisz to nie mamy nawet o czym rozmawiać. Poczytaj sobie o usb 2.0 i 3.0 jakie mają osiągi oczywiście to producentów suche dane 480 Mb/s (60 MB/s) dla usb 2.0 i 5 Gb/s (640 MB/s) dla ubs 3.0, ale w praktyce jest to dużo mniej i tak dla usb 2.0 spokojnie około 25 MB/s da się wyciągnąc a na usb 3.0 transfer 150-200 MB nie mam szybszej karty akurat więc nie sprawdze. To samo jest z dyskami sata2 i sata3 tez roznicy nie widzisz zadnej tym bardziej dla dysków ssd np. Jak masz problem z wyjeciem karty to juz twoj problem nie kogos innego bo nikt z tym problemów nie ma oprócz ciebie żeby wyjąc karte w sekunde i włożyć do czytnika w sekunde i cieszyć się normalnym transferem bezcenne. Każdy w ten sposób korzysta a nie z portu w aparacie, który jak pisałem powinien już być na usb 3.0 specjalnie dla ciebie bo masz problem z wyjęciem karty. Czytnik ma się na biurku bądź na kompie jak kto woli i wkłada się karte a nie podpina dopiero go. Chodźby nawet podpinać go to nie zajmuje tyle czasu, a szybkość i tak jest jak wyżej bezcenna. Czytnik nie kosztuje majątek, więc można mieć 2 np. jeden w torbie a 2 w domu i ten zestaw bym dla ciebie polecał skoro tak jak wyżej napisałeś dużo czasu ci to zajmuje.
rozumiem ze dla 1 minuty zaoszczędzonego czasu mam kupić czytnik bo tak wszyscy pro robią?
ja ,dziękuje,postoje
nie startuje w mistrzostwach świata ściągania na czas z karty wiec czytnik mi chyba niepotrzebny
ale dziękuje za troskę
a na co wykorzystujesz te extra sekundy???
Nikt nie musi być pro żeby korzystał z czytnika jakiego kolwiek. Ja nie jestem pro i korzystam z czytnika usb 3.0 bo jak napisałem różnica jest duża, a jak ty widzisz że extra sekundy szybciej to się grubo mylisz takie masz myślenie nic na to nie poradze. Jedyne co to moge zaproponować żebyś więcej czytał i rozwijał się w technologiach żebyś w tyle nie został. Każda normalna osoba widzi różnice i chce czekać mniej o te 2,5 raza albo więcej bo czytniki czasami na usb 2.0 osiagają transfer średnio nawet 15 MB/s to chyba jest różnica czy też nie widzisz żadnej. Nikt o mistrzostwach nie pisze bo takich nie ma nawet co wymyślasz. Twój problem ja napisałem praktyke popartą poprzez testy skoro tak bardzo chciałeś bo nie wierzyłeś i nadal nie wierzysz to trudno. Jak nie kupisz to się nie przekonasz. Mnie nikt do zakupu nie musi namawiać bo siedze w tym długo więc dla mnie to nie nowość a na czasie lubie być i ciesze się że technologia się rozwija i będzie nadal.
ale mnie jest bardzo wygodnie korzystać z.....jednego kabelka,tylko jednego
nie muszę wykonywać szeregu czynności tylko podłączam kabel i zdjęcia są tam gdzie maja być? czy czytnik automatycznie tworzy katalog i wrzuca do niego foty?
Zamieszczone przez pawelo1
i ciesze się że technologia się rozwija
dla mnie istotna jest minimalizacja, a postęp temu ma służyć
jak łatwiej
super masz podejście nie ma co. Nie mamy o czym rozmawiać skoro takie masz problemy z utworzeniem katalogu to super najlepiej jak jeszcze sam aparat będzie chodził i robił zdjęcia i od razu zgrywał na kompa bo ty tak chcesz i lubisz. Czytnik też posiada jeden kabelek jakbyś tego nie zauważył no tak nie posiadasz czytnika to nie wiesz tego. Nie nabijaj bezsensownych postów w ten sposób. Pozdro
to tworzy ten katalog czy nie ,bo jak sam zauważyłeś czytnika nie mam wiec nie wiem
a skoro nie tworzy to chyba szybciej jest podłączyć przez ten kabelek,bo nawet wtedy nie trzeba nic wciskać a zdjęcia lądują w katalogu
nie denerwuj się ,mi tylko chodzi o prostotę, cieszy mnie ze jesteś szczęśliwym posiadaczem paru minut extra
wykorzystaj je dobrze
tak trzymaj
Komentarz