X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maro_ka
    • 2011
    • 8

5d - o co chodzi we wpisach?

Witam,
    Aparat 22 sierpnia był na sprawdzeniu przebiegu migawki. Licznik 20200. Otrzymałem wydruk z serwisu co zostało wykonane
    1. Sprawdzenie przebiegu migawki koszt 20zł

Na stronie jednak widnieje oprócz tego
    Naprawa, serwis aparatów fotograficznych, kamer video: Canon, Sony, Sanyo, Leica, Warszawa - C.S.I. Foto i Video

Typ naprawy: Specjalna gwarancja (koszty naprawy pokrywa producent - wada fabryczna)
    ale na zleceniu nic nie jest napisane że to było robione.

O co chodzi z tym wpisem? Jak sprawdzić czy to dotyczy mirror boxa?
    Z używanymi canonami 5d mkII jest jak z używanymi autami. Żaden nie był używany do filmowania a niski przebieg jest spowodowany odświętnym używaniem.
  • Greg S
    Bywalec
    • 2008
    • 188

Odp: 5d - o co chodzi we wpisach?

Wystarczy zadzwonić do serwisu..

Komentarz

• maro_ka
      • 2011
      • 8

Ok. Ale czy serwis nie informuje przy zleceniu o tak istotnej naprawie?
      Z używanymi canonami 5d mkII jest jak z używanymi autami. Żaden nie był używany do filmowania a niski przebieg jest spowodowany odświętnym używaniem.

Komentarz

• Bolek02
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 3225

Jeśli widnieje taki wpis serwisowy przy tym modelu, to powód może być tylko jeden - odkleiło się lustro.
        Jest to wada fabryczna tego modelu i zostało naprawione na koszt producenta.
        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• maro_ka
          • 2011
          • 8

Domyślam się ze to poszło tylko dlaczego nie wpisali tego w dokumencie zlecenia Tam widnieje tylko info o sprawdzeniu przebiegu migawki. Może to przeoczenie? Jutro zadzwonię i dowiem się u źródła.

Komentarz

• komarsnk
            Bywalec
            • 2009
            • 157

Ja miałem to samo w 1D3 - i też nie wpisali... Ciekawe co to za polityka? :/
            Daj znać koniecznie co powiedzieli bo ja na to machnąłem ręką - działa to działa...

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Przecież wyraźnie napisane jest :
              Typ naprawy: Specjalna gwarancja (koszty naprawy pokrywa producent - wada fabryczna)
              Ja co prawda w 2011r korzystałem z tej opcji - był identyczny wpis i dodatek wymiana lustra.
              W 5D innej wady fabrycznej nie było za którą chciałby płacić producent
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• ArekLodzPl
                Początki nałogu
                • 2008
                • 346

może mały OT z mojej strony, ale sprawdzanie migawki na żytniej to jakieś jaja - nie wiem na jakiej podstawie go oceniają ale program to chyba jakiś kiepski mają. W czerwcu jak mi lustro się odkleiło wysłałem do sewisu, naprawa ok., jednak przebieg migawki jaki mi wyliczyli rozbawił mnie do łez. 24k klapnięć Jako że aparat mam od nowości i używam go zarówno zawodowo jaki i amatorsko to wiem że przez te 6 lat zrobił na pewno ok 50-60k zdjęć, więc nie wiem skąd ta wartość u nich

Komentarz

• dulak
                  Początki nałogu
                  • 2009
                  • 268

Również mam wątpliwości jak Arek, może serwis napisze słówko. Widziałem 5D, które miało 26K przebiegu na pierwszej migawce, a wizualnie zajechane było jak po 526K Wszystkie gumy powycierane, sanki lampy to już był sam metal.

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5117

No to teraz się zacznie, że nawet serwisowi ufać nie można co do przebiegu...
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net
                    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• maro_ka
                      • 2011
                      • 8

Ok, dowiedziałem sie, że przy okazji wizyty mojego body w serwisie wykonano podklejenie lustra profilaktycznie gdyż wczesniej czy później to by się ujawniło więc zadziałali na "zaś"

szok

Komentarz

• ArekLodzPl
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 346

Zamieszczone przez maro_ka
                        Ok, dowiedziałem sie, że przy okazji wizyty mojego body w serwisie wykonano podklejenie lustra profilaktycznie gdyż wczesniej czy później to by się ujawniło więc zadziałali na "zaś"

szok
                        Jakbyś przejrzał posty to byś zobaczył że z lustrami w tym roku mieli duuużo roboty i to co ci powiedzieli pokrywa się z rzeczywistością, to miło z ich strony. Zazwyczaj lustro odpada "bezboleśnie" jednak może mieć miejsce kolizja odpadającego lustra z tylną soczewką obiektywu

Komentarz

• latant
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 410

zadziałali na "zaś"

szok
                          Zadziałali na kasę już (nie na kiedyś lub w ogóle), szok że uwierzyłeś że to dla Twojego dobra. Mogę się też mylić
                          CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• maro_ka
                            • 2011
                            • 8

Tzn? Gwarancji przebiegu 100 tys klatek nie tracę przez to że już to zrobili? Mylę się?

Komentarz

• michalab
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 1580

Tzn?
                              No przecież nie serwis płaci za tę wymianę ...
                              Zapraszam

Komentarz

Pracuję...