X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krecik31
    • 2012
    • 5

Matowka 5D mark II

Jak w temacie wyleciala z aparatu ponoc banalnie prosto to sie robi no ale trzeba umiec i wiedziec jak.Czy ktos moze dac namiary na jakis serwis lub osobe z Tychow ktora to zrobi.
    Dziekuje i pozdrawiam wszystkich
    gg 1246193
  • janmar
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3468

Odp: Matowka 5D mark II

W instrukcji powinieneś mieć opis wymiany."Wymiana matówki"
    W 5dII IMHO to czynność nie wymagająca serwisu.
    Wyłącz aparat.!!! Umieść matówkę chwytając miękką końcówką pęsety za mały wypust na krawędzi matówki.Włóż matówkę wypukłą stroną do siebie,wypust do siebie[Do dołu w pozycji pracy.]. w ramkę i zamknij ramkę podnosząc do góry aż kliknie i zaskoczy zapadka.Nie pobrudż i nie dotykaj płaszczyzn.Jak nie masz pęsety możesz delikatnie suchymi palcami za krawędzie brać.
    Aby wyjąć naciskasz wystającą blaszkę na ramce od swojej strony[obiektywu].
    5dII nie miałem ale tak jest w 5d i jedynce,więc IMHO będzie tak samo.
    Ostatnio edytowany przez janmar; 7379.

Komentarz

• Mardok737
      • 2011
      • 11

tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła

Komentarz

• krecik31
        • 2012
        • 5

Zamieszczone przez Mardok737
        tak jak janmar napisał, można to nawet paluchami ogarnąć, ale wtedy narobisz sobie syfu w środku co niemiara. Więc pęseta w dłoń i do dzieła
        Nie wiem dokladnie jak to zrobic wiec bede musial sie udac do serwisu bo sam sobie nie poradze

Komentarz

• kosdkp
          Początki nałogu
          • 2010
          • 374

hmm, a co w tym trudnego by szukać serwisu ?
          Canon CPN - Changing the focus screen EOS 40D, 50D, 5D and 1D series - YouTube
          http://maciejko.net/cbsearch/

Komentarz

• milus
            Coś już napisał
            • 2006
            • 60

Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
            Pozdrawiam

Komentarz

• RadOs41
              Początki nałogu
              • 2011
              • 350

Oooo! Jakie to proste. Dzięki za porady, i ja również skorzystałem z informacji, zwłaszcza z linku do filmu zamieszczonego przez kosdkp Człek całe życie się uczy. Pozdrawiam forumowieczów.
              Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Komentarz

• zonk
                Bywalec
                • 2007
                • 203

Zamieszczone przez milus
                Moim zdaniem trzeba mieć wyjątkowo "dwie lewe ręce" żeby sobie z tym nie poradzić. Wiele razy wyjmowałem matówkę, czyściłem z paprochów i wkładałem bez pensety (choć z nią pewnie było by łatwiej ) zwyczajnie palcami. Czy to w mkI czy w MkII operacja jest ta sama, tak jak opisał janmar.
                Pozdrawiam
                podpwiedz jeszcze kolego jak czyściłeś? czym? moja matówka też nadaje się do wyczyszczenia i chciałbym to zrobić.
                >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

Pracuję...