X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mlodski
    • 2013
    • 2

adapter nikon-eos

Witam,

posiadam adapter nikos-eos firmy pixco i chce zapiac na niego obiektyw sigma 10-20 4-5.6 DC HSM. Problem polega w tym iz nie mam kontroli nad przeslona aparatu, poniewaz gdy jestem w manual mode i zmieniam wartosc przeslony ona i tak nie zmienia sie bez wzgledu na to jaka wartosc bym nie ustawil.
  • PawelB
    Uzależniony
    • 2005
    • 578

Odp: adapter nikon-eos

A jak brzmi pytanie? Ten adapter zapewnia tylko możliwość podpięcia obiektywu, nic więcej, żadnego sterowania. Rozwiązaniem jest zakup Sigmy z właściwym bagnetem.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez PawelB
      A jak brzmi pytanie? Ten adapter zapewnia tylko możliwość podpięcia obiektywu, nic więcej, żadnego sterowania. Rozwiązaniem jest zakup Sigmy z właściwym bagnetem.
      Bo pewnie z założenia robiony jest pod starsze obiektywy, z ręcznym sterowaniem przysłoną.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• mlodski
        • 2013
        • 2

Tutaj opis techniczny tego modelu adaptera który posiadam:

Adapter Pixo obiektywów Nikon-Canon moc. Canon adaptery bagnetowe w sklepie Foto-Net

@edit problem rozwiązany.

Po skontaktowaniu się ze sprzedawcą dostałem informację iż w większości obiektywów oznaczonych AF-S oraz we wszystkich z oznaczeniem HSM nie mogę kontrolować przesłony za pomocą aparatu. Adapter ma wbudowany dandelion więc na większości starszych obiektywów powinno to działać lecz na modelach z oznaczniem które wypisałem wyżej niestety nie. Może komuś w przyszłości to info się przyda. Dzięki za pomoc.
        Ostatnio edytowany przez mlodski; 48281.

Komentarz

• PawelB
          Uzależniony
          • 2005
          • 578

Wszystko się zgadza. Ten adapter ma przyklejonego dandeliona, który "oszukuje" korpus i umożliwia działanie potwierdzenia ostrości. Ale w żaden sposób nie zapewni sterowania przysłoną w obiektywie. Między korpusem a obiektywem nie ma żadnej wymiany danych. Zostaje robienie przy pełnym otworze albo kupno Sigmy z bagnetem Canona.
          Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
          Moje gnioty 2

Komentarz

• Selena
            Uzależniony
            • 2008
            • 502

Zamieszczone przez mlodski

... iż w większości obiektywów oznaczonych AF-S oraz we wszystkich z oznaczeniem HSM nie mogę kontrolować przesłony za pomocą aparatu. Adapter ma wbudowany dandelion więc na większości starszych obiektywów powinno to działać lecz na modelach z oznaczniem które wypisałem wyżej niestety nie.
            Do tego co pisze PawelB dodam, że dotyczy to też starszych szkieł.

Żaden adapter (pomijam NEX/EOS, bo to inna bajka) nie umożliwia kontrolowania (sterowania) przysłoną z poziomu aparatu w jakimkolwiek szkle.
            W starszych szkłach jest możliwość ręcznego ustawiania przysłony i to jest ich przewaga nad nowszymi konstrukcjami.
            Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...