X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pfans
    • 2014
    • 10

Odp: Canon 7D + adapter microSD - dziwna sprawa

Napisałem i podzwoniłem
    Canon 7D wg informacji z Infolinii był oficjalnie testowany z kartami do pojemności 64GB. Infolinia w temacie poruszonym przeze mnie tutaj na forum skierowała mnie już dalej - do autoryzowanego serwisu. Tamże dowiedziałem się, że:
    "...Często zdarza się, że karta podpinana za pomocą adapterów ma problemy w prawidłowej komunikacji z aparatem. W związku z tym mogą występować problemy tego typu jak u Pana. Zaleca się używania standardowej konstrukcji kart...."

Odpowiedź jest nieco lakoniczna, mimo prośby żeby to dokładniej wyjaśnić, ale zważywszy na doświadczenie Serwisu w materii - niech będzie.

Jak mi Sandisk coś odpowie, też się podzielę

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• pfans
        • 2014
        • 10

Zamieszczone przez becekpl
        poproś ich o merytoryczna odpowiedz, nie odpuszczaj
        Oczywiście poprosiłem.

PS
        Boli? Nie chciałem Cię urazić...

Komentarz

• becekpl
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 4304

śmieszy,nie boli
          temat idealny byłby na dzisiaj, popełniłeś falstart

Komentarz

• pfans
            • 2014
            • 10

śmieszy,nie boli
            temat idealny byłby na dzisiaj, popełniłeś falstart
            Czyli jednak. Przepraszam

Komentarz

• pan.kolega
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2817

Zamieszczone przez Bolek02
              Obawiam się, że karta to nie jest zupełnie podejrzana i śmiało można ją wykluczyć z tego typoszeregu. Stawiałbym na adapter jako najbardziej podejrzany.
              Ustalenie "dlaczego" jest raczej trudne, ustalenie kto winien możliwe, ale może być drogie i czasochłonne. Np. spróbuj z inna karta, spróbuj z innym urzadzeniem (komputer) itd.

Z doświadczenia z różnymi wyrobami "Sandisk", nie tylko kartami pamięci, nigdy bym nie wykluczał tej firmy z jakiegokolwiek śledztwa. Mam kilka tuzinów różnych kart (co najmniej) i tylko z Sandiskiem miałem problemy.

SanDisk says it produced some bad 32GB and 64GB microSD cards
              I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• pfans
                • 2014
                • 10

Pan.kolega ma w pełni rację . Support SanDisk'a przyznał, że przyczyną problemów jest to, że karty microSD nie były przez nich testowane z tym modelem aparatu. Tyle w temacie.

Podsumowując: Pomysł adaptera jest ciekawy (wszelkiego rodzaju "awaryjne sytuacje", a niemal każdy smartphone posiada w sobie microSD), ale na razie to rozwiązanie jest mało efektywne. W sprawdzonych przeze mnie 5 kartach (microSDXC sandisk ultra, microSDHC brendowane przez Nokia i trzy karty microSD z pod znaku "no name") tylko jedna karta działała w sposób normalny (czyli nie powodowała spowolnienia pracy aparatu, dawała się formatować, była prawidłowo widziana przez komputer wraz z plikami).

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

W jakim sensie ten pomysł z adapterem jest ciekawy ?
                  Nie prościej kupić sobie dodatkową kartę odpowiedniego formatu i używać bez problemu ?
                  Adapter nie jest wcale tani w tym formacie, poza tym z całą pewnością ogranicza transfer szybkiej karty, więc jest to sztuka dla sztuki, a nie ciekawe rozwiązanie
                  SanDisk to dla mnie jak na razie jedyna firma z której kartami nie miałem złych doświadczeń.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• zdebik
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 4065

Pomysl oczywiscie ciekawy, ale dla amatora ktory woli bidolic na forum niz robic zdjecia.

Adapter to sobie mozna zalozyc z micro sd na sd do kompakta, tyle w temacie. Zakladanie podobnych rzeczy do 7D to profanacja ktora graniczy z czysta glupota eot.
                    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

Zamieszczone przez zdebik
                      Pomysl oczywiscie ciekawy, ale dla amatora ktory woli bidolic na forum niz robic zdjecia.

Adapter to sobie mozna zalozyc z micro sd na sd do kompakta, tyle w temacie. Zakladanie podobnych rzeczy do 7D to profanacja ktora graniczy z czysta glupota eot.
                      W rzeczy samej tak właśnie jest i lepiej bym tego nie podsumował
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• becekpl
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 4304

e tam, skoro można zaoszczędzić 10 zeta to chyba warto
                        bardziej mi się podoba roztrząsanie później "dlaczego nie bangla???"
                        czego człowiek z nudów nie wymyśli
                        Ostatnio edytowany przez becekpl; 27958.

Komentarz

• pan.kolega
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 2817

Zamieszczone przez zdebik

Adapter z micro SD do SD to tylko druty, nie zawiera żadnej elektroniki. Niektóre karty micro są nawet szybsze od identycznie oznakowanych kart standardowych. W dodatku pobierają mniej mocy. I często są tańsze.
                          Wkładanie ich nawet do 5D3 jest legalne, przynajmniej w krajach demokratycznych . Większy kawałek plastyku w żaden sposób nie uszlachetnia pamięci.
                          I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Bolek02
                            Pełne uzależnienie
                            • 2010
                            • 3225

e tam, skoro można zaoszczędzić 10 zeta to chyba warto
                            bardziej mi się podoba roztrząsanie później "dlaczego nie bangla???"
                            czego człowiek z nudów nie wymyśli
                            Cała ironia tematu polega na tym, że się nie zaoszczędzi przynajmniej za pierwszym razem, bo ten adapter SD-CF sporo kosztuje
                            Dopiero jak się kupi więcej kart to te 10zł można odzyskać kosztem ograniczenia szybkości transferu
                            Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.

Komentarz

• becekpl
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 4304

panie kolego ale tu chodzi o sd-cf, a to już nie tylko druty

Komentarz

Pracuję...