X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • and2maz
    • 2013
    • 10

Problem z nowym EOS 6D

Witam. Mam prośbę o pomoc. Niedawno przesiadłem się na cyfrową lustrzankę Canona i tu niestety niemiła niespodzianka . Po podłączeniu korpusu do komputera w programie DPP oraz EOS utility przyciski AF, DRIVE, ISO oraz wybór pomiaru światła nie uruchamiają ekranu LCD- brak bezpośredniej możliwości ustawienie odpowiednich nastawów. Ponadto ekran LCD gaśnie (wcześnie uruchomiony przyciskiem Q) po zmianie pokrętłem trybu naświetlania. 1 raz miał miejsce brak kontaktu styków obiektywu z korpusem. Kilkakrotnie resetowałem nastawy aparatu i niestety problem utrzymuje się nadal. Czy może to oznaczać jakieś poważne problemy z oprogramowaniem aparatu czy sprawa jest do ustawienia z poziomu menu. Jeśli to pierwsze to znów moja ślubna będzie mięć rację, że... a po co to stare też dobrze robiło zdjęcia.
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Problem z nowym EOS 6D

W 5dII przy pracy z EOS Utility w LV ustawienie parametrów możliwe jest tylko na monitorze. Pokrętła i przyciski na korpusie nie działają.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• becekpl
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 4304

a co na to instrukcja obsługi?
      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• and2maz
        • 2013
        • 10

Niestety problem pojawia się po odłączeniu aparatu od komputera. Być może robię jakiś błąd przy odłączaniu aparatu od komputera. Nic z tego nie rozumiem. Instrukcja obsługi nawet nie przewiduje takiej sytuacji.
        Przez jakiś czas nie pojawia się jeden z nastawów np. w AV czas, a TV przysłona na LCD, widać na panelu i w celowniku. Sprawdzałem na 2 obiektywach 24-85 3,5-4,5 USM oraz 70-200 4 USM.
        Co ciekawe EOS utility pokazuje obydwa obiektywy w zakładce korekcji aberracji obiektywu.
        Może lepiej nie podłączać do komputera?
        Ostatnio edytowany przez and2maz; 49962.

Komentarz

• ExploRa
          Początki nałogu
          • 2005
          • 336

Zamieszczone przez and2maz
          Witam. Mam prośbę o pomoc. Niedawno przesiadłem się na cyfrową lustrzankę Canona i tu niestety niemiła niespodzianka . Po podłączeniu korpusu do komputera w programie DPP oraz EOS utility przyciski AF, DRIVE, ISO oraz wybór pomiaru światła nie uruchamiają ekranu LCD- brak bezpośredniej możliwości ustawienie odpowiednich nastawów. Ponadto ekran LCD gaśnie (wcześnie uruchomiony przyciskiem Q) po zmianie pokrętłem trybu naświetlania. 1 raz miał miejsce brak kontaktu styków obiektywu z korpusem. Kilkakrotnie resetowałem nastawy aparatu i niestety problem utrzymuje się nadal. Czy może to oznaczać jakieś poważne problemy z oprogramowaniem aparatu czy sprawa jest do ustawienia z poziomu menu. Jeśli to pierwsze to znów moja ślubna będzie mięć rację, że... a po co to stare też dobrze robiło zdjęcia.
          Jak masz podłączony aparat do kompa, to pytanie czy masz odpalony panel sterowania aparatu czy tylko transfer zdjęć ? Przy panelu może nie działać sterowanie z aparatu, w przypadku transferu wszystko powinno się ustawiać manualnie w aparacie i po wyzwoleniu migawki, zdjęcie leci do kompa przez kabel lub Wi-Fi.

Po odłączeniu, to sprawdź styki obiektywów i aparatu czy nie są zabrudzone... Sprawdź na innym obiektywie poza tymi dwoma. Dla pewności.
          Ostatnio edytowany przez ExploRa; 1076.
          www.explora.pl

Komentarz

• jagular
            Początki nałogu
            • 2007
            • 422

Sprawdź z innymi obiektywami.
            Aparaty, obiektywy, lampy.

Komentarz

• and2maz
              • 2013
              • 10

Odpowiedź ze strony Canona- zainstalować EOS utility na innym komputerze. Czy w takim razie problemem może być WIN XP do którego podłączałem aparat. W jaki sposób bezpiecznie odłączać aparat od komputera. Nie widać na pasku narzędziowym ikony bezpiecznego zamykania USB. Może to powoduje przejściowe zamieszanie w oprogramowaniu aparatu.
              Styki obiektywów są czyste- pilnuję tego.
              Ostatnio edytowany przez and2maz; 49962.

Komentarz

• ExploRa
                Początki nałogu
                • 2005
                • 336

Zamieszczone przez and2maz
                Odpowiedź ze strony Canona- zainstalować EOS utility na innym komputerze. Czy w takim razie problemem może być WIN XP do którego podłączałem aparat.
                Stary Windows XP + nowe sprzęty i oprogramowanie EOS Utility = możliwe problemy. Czas zmienić na w7, bo i tak większość softu będzie miała problem z XP, szczególnie 64bit. Nie ma bezpiecznego usuwania, to wyłącz w 1 kolejności aparat.
                www.explora.pl

Komentarz

• Eberloth
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2350

XP nie ma już oficjalnego wsparcia MS lub za moment straci.
                  Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                  Fumare humanum est!

Komentarz

• and2maz
                    • 2013
                    • 10

OK. Dziękuję za odpowiedzi. Przesiadka na WIN 7 lub 8. Czy macie może jakieś doświadczenia z połączeniem EOS 6D z PC przez WiFi szczególnie sterowanie aparatem.

Komentarz

• and2maz
                      • 2013
                      • 10

Podłączyłem przez WiFi do PC z WIN 8. Jak do tej pory jest w porządku.

Komentarz

• Bolek02
                        Pełne uzależnienie
                        • 2010
                        • 3225

Współpraca z Win8 bez zastrzeżeń jak na razie
                        Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Bangi
                          Moderator
                          • 2010
                          • 5117

U mnie też bez żadnych problemów.
                          Jak kończe zbawy z podłączeniem puchy do kompa. To zawsze najpierw wyłączam puchę, a potem odłączam kabel. Odwotnie robię tak, że najpierw podłaczam kabel, a potem włączam body.
                          SAMOLOTY CB
                          SAMOLOTY lotnictwo.net
                          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• and2maz
                            • 2013
                            • 10

Wesołych Świąt dla wszystkich. Pochwaliłem się tym połączeniem przez WiFi z EOS utility. Niestety udało się tylko raz. Aparat widac w sieci domowej ale nie da się sparowac przez aplikację EOS utility. O dziwo można oglądac zdjęcia w trybie przesyłanie mediów do urządzeń z DLNA. Pojawiła się informacja o jakimś ustawieniu firewala i tyle. Trochę się obawiam podłączania kablem po przebojach na starym PC. Przeinstalowałem EOS utility, sprawdziłem ustawienia karty sieciowej i dalej nic. Jak to ugryźc

Komentarz

• Bangi
                              Moderator
                              • 2010
                              • 5117

Firewall to jest coś na Twojej sieci, a nic z aparatem.
                              Oglądanie zdjęć na TV (DLNA) jest bardzo fajne czasem korzystam z tego
                              SAMOLOTY CB
                              SAMOLOTY lotnictwo.net
                              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

Pracuję...