X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Buminthealley
    • 2014
    • 9

Naprawa obiektywu

Ostatnio w wyniku upadku uszkodzil mi sie obietkyw. Delikatne pekniecie na pierścieniu ostrości znacznie utrudnia ustawianie jej. Bedac w salnie naprawy sprzetu fotograficznego uslyszalem ze jedyne co mozna z tym zrobic , to zdjac pierscien i obtoczyc obietkyw tokarka do zegarow(czyli pewnie jest tez jakies wgniecenie delikatne). Obiektyw to Cannon 50mm 1.8 wiec cena nowego nie przekracza 400 zl, a wartosc naprawy to 150 zl. Da rade wykonac gdzies to taniej? Czy moze ktos zna inny sposob na wykonanie tego , ktory mozna wykonac samemu.
  • wender
    Coś już napisał
    • 2013
    • 94

Odp: Naprawa obiektywu

400zł kosztuje nowy. Używane znacznie taniej kupisz. Pytanie czy jest sens się bawić w naprawianie... zwłaszcza, że na jej wynik pewnie nikt gwarancji nie da.

Komentarz

• Buminthealley
      • 2014
      • 9

Obiektyw jest wciąż na gwarancji ale wątpie by została uznana taka reklamacja. A co do naprawy to serwis daje 3 miesiące gwarancji.

Komentarz

• Sezamek
        Początki nałogu
        • 2012
        • 397

Zawsze możesz spróbować go samodzielnie rozkręcić. Tego jeszcze nie rozkręcałem ale podejrzewam, że ciężko się do tego pierścienia dostać nie będzie więc spróbuj coś samemu z tym wykombinować bo jak już chłopaki powiedzieli, używkę kupisz za 300 albo poniżej złotych w pełni sprawną więc średnio na moje się opłaca 150zł dawać za naprawę. Który serwis na tyle wycenia tę naprawę?
        FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Buminthealley
          • 2014
          • 9

Serwis z Gdańska koło ulicy matejki na Wrzeszczu. Nawet nie wiem czy ma jakąś nazwę.

Komentarz

• Sezamek
            Początki nałogu
            • 2012
            • 397

To może właśnie to jest tańsza alternatywa. Ciekawe ile CSI by chciało
            FF + trzydziestka piątka

Komentarz

• Buminthealley
              • 2014
              • 9

Gdzie znajde jakas instrukcje jak rozmontowac poprawie obiektyw?

Komentarz

• Sezamek
                Początki nałogu
                • 2012
                • 397

Z tym to nie do mnie, może wujek google będzie wiedział, ja zawsze na czuja rozkręcam 40mm się udało nawet złożyć bez żadnych śrubek pozostałych na końcu
                FF + trzydziestka piątka

Komentarz

Pracuję...