X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • michpok
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 43

Oryginalne części zamienne

Witam!

Orientuje się ktoś może skąd i czy w ogóle, można kupić części zamienne do obiektywów Canona?
    Chodzi mi o Polskę.
    Z góry dziękuję i pozdrawiam
    Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson
    __________________________________________________ ____________________________
    www.facebook.com/pokornieckifotografia
  • jinks
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2178

Odp: Oryginalne części zamienne

Jedyne miejsce gdzie widziałem części oryginalne i nowe to ebay.com. W PL raczej ciężko.
    Miłego dnia
    moja www

Komentarz

• michpok
      Dopiero zaczyna
      • 2011
      • 43

No właśnie szukam po całej sieci i w PL nie mogę znaleźć, a wiadomo, że w serwisach tym nie handlują
      Fotografując staraj się pokazać to czego bez Ciebie, nikt by nie zobaczył - Robert Bresson

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Wątpię żebyś u nas gdzieś znalazł takie źródło.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• michpok
          Dopiero zaczyna
          • 2011
          • 43

Kurcze, urwała mi się tasiemka od silniczka af w Canonie 50 1.4 (mechanizm działa jak trzeba) a na ebay-u sprzedają w całości z mechanizmem za ok. 50$ Wystarczyłoby silniczek wymienić i by grało. Dla mnie to jest nie pojęte żeby nigdzie nie było części zamiennych. Wyobraźcie sobie jakby tak miało być z samochodami- że tylko serwis ma dostęp do części.

Komentarz

• becekpl
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 4304

kurcze aż mi się w głowie nie mieści ze kolejny dzień piszesz na forum a nie rozesłałeś zapytania do serwisów fotograficznych w sprawie tej części
            przecież oni biorą skądś części,pewnie bez problemu ci sprzedadzą
            uprzedzając pytanie dot serwisów;
            oczywiście możesz założyć nowy temat ale prościej będzie użyć Google.pl
            Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
            Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• zysk
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 1120

Zamieszczone przez michpok
              Dla mnie to jest nie pojęte żeby nigdzie nie było części zamiennych.
              Kto w/g Ciebie miałby tę tasiemkę do tego konkretnego obiektywu miałby magazynować ?,
              aby jeden z milionów posiadaczy tego obiektywu mógł go samodzielnie naprawić,
              a nie wyrzucić lub oddać do serwisu ?
              "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
              7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• michpok
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 43

Nie o tasiemkę chodzi a o silniczek w raz z tasiemką zamiast całego mechanizmu AF. Ja nie oczekuje, że ta cześć będzie na miejscu, ale w Polsce nie ma możliwości zamówienia jakiejkolwiek części zamiennej do czegokolwiek Canona jeśli chodzi o sprzęt foto (oprócz tego co na allegro itp.)- przynajmniej ja nie znajduję. A niektóre naprawy są banalne i samemu można się ich podjąć, oszczędzając przede wszystkim czas (ja sprzętu nie mam zamiaru wysyłać kurierem), ale także pieniądze za robociznę.
                Ostatnio edytowany przez michpok; 39923.

Komentarz

• zysk
                  Pełne uzależnienie
                  • 2013
                  • 1120

Nie o tasiemkę chodzi a o silniczek w raz z tasiemką zamiast całego mechanizmu AF. Ja nie oczekuje, że ta cześć będzie na miejscu, ale w Polsce nie ma możliwości zamówienia jakiejkolwiek części zamiennej do czegokolwiek Canona jeśli chodzi o sprzęt foto
                  Przyjacielu:
                  możliwość jest,ale jeśli nie chcesz zapłacić
                  cytat:
                  na ebay-u sprzedają w całości z mechanizmem za ok. 50$
                  co w cenach swiatowych jest "cenką malutką" ,
                  to nie oczekuj ,że jakakolwiek firma polska zrobi Tobie dobrze.
                  W sensie: zamówienie ,zakup i przesłanie Tobie za 3 USD ,bo tyle kosztuje w fabryce.
                  Trochę realizmu musisz z siebie wykrzesać .
                  Żadnej firmie nie zależy aby klient sam sobie naprawiał sprzęt.
                  "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
                  7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Komentarz

• michpok
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 43

Chodziło mi oto, że na e-bayu są tylko całe mechanizmy AF, a ja potrzebuje jedynie silniczka, co pewnie zmniejszyło by koszt naprawy i fajnie by było mieć możliwość zakupu pojedynczej części Zdaję sobie sprawę, że oryginalne części tanie nie będą i niestety wiem jak wyglądają prawa rynku- o to możesz być spokojny

Komentarz

• crasta
                      Coś już napisał
                      • 2013
                      • 73

Chodziło mi oto, że na e-bayu są tylko całe mechanizmy AF, a ja potrzebuje jedynie silniczka, co pewnie zmniejszyło by koszt naprawy i fajnie by było mieć możliwość zakupu pojedynczej części Zdaję sobie sprawę, że oryginalne części tanie nie będą i niestety wiem jak wyglądają prawa rynku- o to możesz być spokojny
                      A przyszło Ci do głowy ze producent ma tylko zestawy( silniczek+tasiemka) ?
                      Ze jest to czesc zintegrowana?
                      moje zdjęcia głownie lotnictwo:
                      http://kcfoto.pl/

Komentarz

• michpok
                        Dopiero zaczyna
                        • 2011
                        • 43

Silniczek jest zintegrowany z tasiemką, więc jak się zerwie tasiemka trzeba wymienić całość. Tylko mi chodzi o to, że prawdopodobnie nie ma możliwości kupna samego silniczka z tasiemką , tylko trzeba cały mechanizm AF kupić czyli silniczek i wszystkie trybiki. a Ta reszta mi nie jest potrzebna. Tak czy owak w Polsce nie ma ani tego ani tego

Komentarz

• crasta
                          Coś już napisał
                          • 2013
                          • 73

Silniczek jest zintegrowany z tasiemką, więc jak się zerwie tasiemka trzeba wymienić całość. Tylko mi chodzi o to, że prawdopodobnie nie ma możliwości kupna samego silniczka z tasiemką , tylko trzeba cały mechanizm AF kupić czyli silniczek i wszystkie trybiki. a Ta reszta mi nie jest potrzebna. Tak czy owak w Polsce nie ma ani tego ani tego
                          Czyli producent produkuje zestaw i dlatego nie możesz znaleźć tylko tasiemki.
                          Poszukaj w necie instrukcji serwisowej tego obiektywu i tam bedziesz widzial co i jak....
                          I pytanie dlaczego jeszcze do serwisu nie napisales?
                          Ostatnio edytowany przez crasta; 50237.
                          moje zdjęcia głownie lotnictwo:
                          http://kcfoto.pl/

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2076

Kurcze, urwała mi się tasiemka od silniczka af w Canonie 50 1.4 (mechanizm działa jak trzeba)
                            Słuchaj ja chyba mam w domu ten silniczek z trybikami i tasiemką. Kiedyś w serwisie wymieniałem napęd i stary mi został.
                            Sprawdzę i dam Ci znać.
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• mkkaczy
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 461

No tak to niestety często wygląda. Mi wykręciło się jedno z maleńkich łożysk w pierścieniu statywowym od 400/2.8L IS. Po przejżeniu internetu okazało sie że serwis nie wymienia pojedyńczych łożysk, a cały zestaw za około 800 euro. Na szczęście udało mi się znaleźć namiar na sklep z pasującymi łożyskami (2.50 euro za sztuke) i instrukcją jak to zrobić.
                              Przy samym szkle bym jednak nie grzebał.
                              R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                              https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

Pracuję...