X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • herszt
    • 2015
    • 2

Niewyraźne punkty AF

Cześć,

Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich serdecznie i jednocześnie proszę o dość łagodne potraktowanie mojego (pewnie niezbyt mądrego) pytania.
    Jakiś czas temu zacząłem zabawę z 350D. Nigdy do tej pory go nie czyściłem, ale ostatnio na elemencie z punktami AF (matówka?) zauważyłem jakieś babole. Postanowiłem to lekko przedmuchać sprężonym powietrzem - starałem się dmuchać z daleka, ale to chyba i tak nie był najlepszy pomysł. Od tego czasu odnoszę wrażenie, że kropki znajdujące się w środku prostokątów AF są rozmazane. Próbowałem to poprawić pokrętłem regulacji celownika, ale nic z tego. Czy mogłem coś uszkodzić powietrzem?

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam,
    herszt
  • salas
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 3000

Odp: Niewyraźne punkty AF

Mogles, dmuchanie sprezonym powietrzem to slaby pomysl
    SONY

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

Zamieszczone przez herszt
      Cześć,

Jako, że jestem tu nowy witam wszystkich serdecznie i jednocześnie proszę o dość łagodne potraktowanie mojego (pewnie niezbyt mądrego) pytania.
      Jakiś czas temu zacząłem zabawę z 350D. Nigdy do tej pory go nie czyściłem, ale ostatnio na elemencie z punktami AF (matówka?) zauważyłem jakieś babole. Postanowiłem to lekko przedmuchać sprężonym powietrzem - starałem się dmuchać z daleka, ale to chyba i tak nie był najlepszy pomysł. Od tego czasu odnoszę wrażenie, że kropki znajdujące się w środku prostokątów AF są rozmazane. Próbowałem to poprawić pokrętłem regulacji celownika, ale nic z tego. Czy mogłem coś uszkodzić powietrzem?

Z góry dziękuję.
      Pozdrawiam,
      herszt
      uszkodzic to raczej nie , chyba ze rzeczywiscie pod duzym cisnieniem.
      ale to moze okazac sie zupelnie nieskuteczne - te pylki moga byc np po wewnetrznej stronie matowki , albo na lustrach pryzmatu , gdzie powietrze nie dojdzie.
      czyszczenie samodzielnie aczkowleik nie jest trudne wymaga jednak wprawy i zachowania sterylnej czystosci.
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• bajker83
        Bywalec
        • 2011
        • 202

mogłeś po prostu wdmuchać więcej baboli które były na krawędziach matówki, te które są zmieniły tylko położenie
        masz 3 wyjścia
        1 zaprzyjaźnić sie z nimi ( nie denerwują aż tak jak skupiasz wzrok na obiekcie fotografowanym )
        2 dostać sie do matówki i przedmuchać delikatnie gruszką ( nie dotykać paluchami matówki ! MOŻNA POGORSZYĆ SPRAWĘ )
        3 odesłać do serwisu na czyszczenie
        https://www.facebook.com/pages/Damia...10?ref=tn_tnmn

Komentarz

• zdebik
          Pełne uzależnienie
          • 2013
          • 4065

Na tych punktach naniesiony jest jakis proszek, zdmychnales go i podswietlenie wydaje sie slabsze. Mialem podobna jazde w 450D. Wyczyscilem matowke szmatka. Koszt nowej matowki okolo 50zl na ebayu i troche nerwow przy wkladaniu. Ostatecznie siadla na kleju (super glue) i dosc, ze jest podrapana to jeszcze wszystko jest rozmyte. Od tamtego czasu, dmucham tylko gruszka jesli rzeczywiscie cos duzego tam siedzi.

Ogolnie moja rada jest taka: matowki nie dotykac za nic w swiecie
          https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• GalaktycznyMuczaczo
            Pełne uzależnienie
            • 2011
            • 1329

Ale teraz pytanie czy jesteś pewien czy wydaje ci sie bo w takim momencie sam strach ze cos uszkodziles powoduje ze szukasz problemu i go powiekszasz. Polecam wizytę w serwisie bo tylko tak to naprawisz dobrze (jak widizisz własną inicjatywa nie spowodowała nic dobrego w twoim wypadku) , inaczej żyj z tym i tyle
            Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Komentarz

• herszt
              • 2015
              • 2

Dzięki za wszelakie rady i sugestie. Punkty są co prawda nieostre, ale spróbuję trochę pobiegać z aparatem i zobaczę czy jestem w stanie z tym wytrzymać. Jeśli nie to chyba poszukam serwisu - moja wiedza w dziedzinie czyszczenia jest jak widać raczej kiepska!

Dzięki jeszcze raz!
              Pozdrawiam,
              herszt

Komentarz

Pracuję...