X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • niki68
    Bywalec
    • 2011
    • 239

Odp: Canon 40d - problem z ostrością?

Zamieszczone przez Lutek
    Co chcecie od tego zdjęcia. Wg mnie ok i ciekawe kompozycyjnie
    Nic nie chcecie ... To autorce zdjęcia nie pasuje ostrość. My nie oceniamy zdjęcia tylko reagujemy na problem autorki. Zdjęcie jest robione pod światło i mimo zachmurzenia ma to znaczenie w obniżeniu kontrastu. Prosiłem autorkę o plik RAW aby zobaczyć punkt ostrzenia ale najwyraźniej nie zrozumiała o co chodzi i kolejny raz pokazała wywołany na zerowych ustawieniach, ale jednak jpg. Jeżeli ostrzyła na twarz, to obiektyw na tej ogniskowej ma zapewne FF. Dalej to tylko domysły. Problemów z ostrością nie można raczej rozwiązać ze zdjęcia w rozdzielczości 1000 px.

Komentarz

• DarekB
      Bywalec
      • 2005
      • 182

Kiedyś miałem 24-70 mm f/2.8 EX DG Macro.
      I to była ostatnia moja przygoda z Sigmą ;-)
      Losowość działania AF porównywalna z trafieniem kumulacji w Lotto ;-)
      Ze względu na słuszną wagę idealny jako odważnik do garnka z małosolnymi.

Komentarz

• puella
        Dopiero zaczyna
        • 2015
        • 15

Zamieszczone przez niki68
        Nic nie chcecie ... To autorce zdjęcia nie pasuje ostrość. My nie oceniamy zdjęcia tylko reagujemy na problem autorki. Zdjęcie jest robione pod światło i mimo zachmurzenia ma to znaczenie w obniżeniu kontrastu. Prosiłem autorkę o plik RAW aby zobaczyć punkt ostrzenia ale najwyraźniej nie zrozumiała o co chodzi i kolejny raz pokazała wywołany na zerowych ustawieniach, ale jednak jpg. Jeżeli ostrzyła na twarz, to obiektyw na tej ogniskowej ma zapewne FF. Dalej to tylko domysły. Problemów z ostrością nie można raczej rozwiązać ze zdjęcia w rozdzielczości 1000 px.
        No tak, zapomniałam, że tutaj przecież mogę zalinkować do RAWa... Jakby się jeszcze komuś chciało spojrzeć, to proszę: http://www.eire00.info/IMG_0003.CR2

Komentarz

• chester_jds
          Początki nałogu
          • 2015
          • 374

Puella, Twój model jest jednak na skraju klatki. Zobacz, czy ostrząc na środek klatki też masz takie mydełko. Ostrość (konkretniej rozdżielczość) zawsze spada wraz z oddalaniem się od centrum kadru. Szczególnie jeśli obiektyw po przejściach i może nie trzyma osi. Chociaż to jest szkło pracujące z pełną klatką i na brzegu cropa takiego mydła jednak być nie powinno, szczególnie na f/4..
          I dalej. Czy ostrzysz bocznym punktem czy centralnym i przekadrowujesz? Może zamiennie spróbuj różną techniką.
          Fakt faktem, że obojętnie która część modela, mydło jest jak z hotelowej łazienki. Może masz jednak lekki front focus?

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Komentarz

• puella
            Dopiero zaczyna
            • 2015
            • 15

Ostrzyłam centralnym i przekadrowywałam.
            Dziękuję za wskazówki, jutro biorę modela i będę próbowała różne ustawienia.

Komentarz

• Lutek
              Uzależniony
              • 2005
              • 560

Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
              Lutek
              EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• Michlax
                Dopiero zaczyna
                • 2013
                • 34

Zamieszczone przez puella
                Ostrzyłam centralnym i przekadrowywałam.
                Dziękuję za wskazówki, jutro biorę modela i będę próbowała różne ustawienia.
                40D ma wszystkie punkty krzyżowe (środkowy bardzoej wyczulony, ale tylko poniżej przysłony 2.8), polecam wybierać odpowiedni joystickiem przed zrobieniem zdjęcia, nawet jeżeli trochę przekadrujesz to mniej się przesuwa płaszczyzna głębi ostrości niż przy przekadrowywaniu z punktu środkowego.
                W ogóle co do ostrzenia to polecam ten materiał - https://youtu.be/Ql1p_UrCUfo

Komentarz

• jaś
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 2601

Zamieszczone przez Lutek
                  Dlaczego ludzie skupiają sie na pierodołach, których zwyczajnie nie widać? Autorka zrobiła świetne zdjęcie kompozycyjnie zdjęcie z "klimatem" a pyta i zajmuje się tym czego (przynajmniej w tym formacie) nie widać...
                  pyta, bo nic nie wp..... tak dobre zdjęcie z nietrafioną ostrością , to żeby było ostro to takie minimalne wymaganie
                  Jestem szumofobem
                  S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
                  Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Komentarz

• namoamo
                    Uzależniony
                    • 2009
                    • 928

Zamieszczone przez Lutek
                    Czas na wymianę okularów ;-)

Zamieszczone przez puella
                    Jeszcze jakies pomysły co robić żeby zdjęcia wychodziły lepszej jakości?
                    Jakość jest okey, problem z trafianiem. Rób dużo zdjęć. Przy przekadrowaniu gubienie ostrości jest normalne, więc kwestia wprawy, może czas zacząć używać bocznych punktów af? Nie wiem jakiej jest jakości wyświetlacz w 40d, takie nietrafienie powinno być widoczne. Powtarzaj ujęcia.
                    Flickr

Komentarz

Pracuję...