X
-
-
Odp: problem z 70D ?
Z tego co pamiętam to w trybie wizjera i w trybie LV osobno ustawia sie poziom naświetlenia ale i poziom korekty naświetenia chyba też...
Ew spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych.Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.Lutek
EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150 -
Komentarz
-
Daj foty z exif-ami.
Obie foty były w trybie "full" M ?Komentarz
-
Komentarz
-
Reset do ustawień fabrycznych też niczego nie zmienił
foty full M
w linku również TV i AV https://onedrive.live.com/redir?resi...hint=folder%2c
Natomiast gdy robię na TV lub AV następuje korekta np 1/200 i 1/320 lub f5 i f5,6
Sprawdzałem nie ma to znaczenia :/
Wygląda to tak jakby obiektywy były jaśniejsze w trybie LV
Ostatnio edytowany przez kraktus; 10270.ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |Komentarz
-
O ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.Komentarz
-
Raw -y są wywołane bez ulepszeń "na czysto" bo to tylko testowe zdjęcia ale dorzuciłem do katalogu: https://onedrive.live.com/redir?resi...hint=folder%2cO ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.
Najlepiej jakby ktoś miał takie samo body i sprawdził u siebie.ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |Komentarz
-
Nie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView
--- Kolejny post ---
1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy
2. LV, parametry te same
Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.Komentarz
-
Dziękuję za zdjęcia poglądowe szkoda tylko że z 6DNie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView
--- Kolejny post ---
1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy
2. LV, parametry te same
Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.
Tak czy inaczej wychodzi na to że jednak jest to jakaś wada body tym bardziej że miałem wymienioną płytę główną na nową w CSI Foto i Video jakieś dwa miesiące temu.
Nie zauważyłem przed naprawą takich dziwnych problemów z prześwietlaniem.
Pomiar jest identyczny w obu przypadkach (matrycowy). Punkt AF na środku na drzewo i w trybie szybkim ( AFQuick taki sam jak przez wizjer). Sprawdzałem też pozostałe dostępne tryby niczego to nie zmienia.Ostatnio edytowany przez kraktus; 10270.ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |Komentarz
-
Komentarz
-
ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |Komentarz
-
Komentarz
-
ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |Komentarz
-
Trochę dziwna sprawa. Skoro zmienia się drabinka to trzeba korygować, nie ma wyjścia. W moim teście powyżej drabinka nie zmieniała się.
Na szczęście w zasadzie nie używam trybu LV
Komentarz

Komentarz