X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kraktus
    Bywalec
    • 2007
    • 105

problem z 70D ?

Canon 70D
    Czy ktoś spotkał się z takim problemem:
    zdjęcia zrobione przez wizjer są normalnie naświetlone natomiast przez Livewiew robi prześwietlone o jedną wartość przesłony. Zdjęcia przykładowe Tryb M czas 1/1250 f3.2 , ISO 100.
    Sprawdzałem różne obiektywy efekt taki sam
    wizjer
    LV
    Ostatnio edytowany przez kraktus; 10270.
    ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |
  • Lutek
    Uzależniony
    • 2005
    • 560

Odp: problem z 70D ?

Z tego co pamiętam to w trybie wizjera i w trybie LV osobno ustawia sie poziom naświetlenia ale i poziom korekty naświetenia chyba też...
    Ew spróbuj zresetować go do ustawień fabrycznych.
    Ostatnio edytowany przez Lutek; 1892.
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Zamieszczone przez Lutek
      Nie ma sensu.

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5117

Daj foty z exif-ami.
        Obie foty były w trybie "full" M ?
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• aptur
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3837

Zamieszczone przez kraktus
          zdjęcia zrobione przez wizjer są normalnie naświetlone natomiast przez Livewiew robi prześwietlone o jedną wartość przesłony.
          Zasłaniasz wizjer zatyczką?

Komentarz

• kraktus
            Bywalec
            • 2007
            • 105

Zamieszczone przez Lutek
            Z tego co pamiętam to w trybie wizjera i w trybie LV osobno ustawia sie poziom naświetlenia ale i poziom korekty naświetenia chyba też...
            Reset do ustawień fabrycznych też niczego nie zmienił
            Zamieszczone przez Bangi
            Daj foty z exif-ami.
            Obie foty były w trybie "full" M ?
            foty full M
            w linku również TV i AV https://onedrive.live.com/redir?resi...hint=folder%2c

Natomiast gdy robię na TV lub AV następuje korekta np 1/200 i 1/320 lub f5 i f5,6
            Zamieszczone przez aptur
            Zasłaniasz wizjer zatyczką?
            Sprawdzałem nie ma to znaczenia :/

Wygląda to tak jakby obiektywy były jaśniejsze w trybie LV
            ZENIT > PRAKTICA > YASHICA > Canon A60 > Canon G5 > Canon S3 IS > EOS 400D > EOS 550D > EOS 50D > EOS 7D > EOS 70D + Grip | C70-200 f/4L | T 17-50mm f/2.8| HELIOS 44M-4MC |

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5117

O ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
              Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
              Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net
              SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• kraktus
                Bywalec
                • 2007
                • 105

Zamieszczone przez Bangi
                O ile w tryba automatycznych różnice nie są niczym dziwnym o tyle, w trybie M to nie wiem, ale czy przypadkiem problem nie leży w jakimś automatycznym wołaniu tych jpg-ów z rawów?
                Wg exif to są jpgi z ACR-a, zauważyłem, że te jaśniejsze mają niższą temperaturę barwową... i nie wiem czym to spowodowane.
                Daj może jeszcze rawy, tych dwóch pierwszych.
                Raw -y są wywołane bez ulepszeń "na czysto" bo to tylko testowe zdjęcia ale dorzuciłem do katalogu: https://onedrive.live.com/redir?resi...hint=folder%2c
                Najlepiej jakby ktoś miał takie samo body i sprawdził u siebie.

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez Bangi
                  Nie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView

--- Kolejny post ---

1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy

2. LV, parametry te same

Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
                  Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.
                  Ostatnio edytowany przez aptur; 3315.

Komentarz

• kraktus
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 105

Zamieszczone przez aptur
                    Nie sadzę. Problem leży w pomiarze światła w trybie LiveView. Za kilka chwil sprawdzę jak to działa w 6D robiąc podobny test. Przynajmniej może drugi raz użyję trybu LiveView

--- Kolejny post ---

1. Przez wizjer, M, F3.5, ISO 100, 1/1000, pomiar światła matrycowy

2. LV, parametry te same

Wygląda na to, że zdjęcia są naświetlone identycznie. Jakiego trybu pomiaru światła używasz?
                    Zakładam że używasz jakiegoś pomiaru skupionego czy punktowego i w trybie LV ostrzyłeś na samochód. Dlatego też powstało prześwietlenie.
                    Dziękuję za zdjęcia poglądowe szkoda tylko że z 6D
                    Tak czy inaczej wychodzi na to że jednak jest to jakaś wada body tym bardziej że miałem wymienioną płytę główną na nową w CSI Foto i Video jakieś dwa miesiące temu.
                    Nie zauważyłem przed naprawą takich dziwnych problemów z prześwietlaniem.

Pomiar jest identyczny w obu przypadkach (matrycowy). Punkt AF na środku na drzewo i w trybie szybkim ( AFQuick taki sam jak przez wizjer). Sprawdzałem też pozostałe dostępne tryby niczego to nie zmienia.

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Drabinka ekspozycji w trybie LV nie zmienia położenia i jest na zero?

Komentarz

• kraktus
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 105

Zamieszczone przez aptur
                        Drabinka ekspozycji w trybie LV nie zmienia położenia i jest na zero?
                        Właśnie sprawdziłem bo zwątpiłem no i zmienia się.
                        Pytanie tylko dlaczego teraz się zmienia a kiedyś tego nie robiło ?

Komentarz

• aptur
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3837

Zamieszczone przez kraktus
                          Punkt AF na środku na drzewo i w trybie szybkim ( AFQuick taki sam jak przez wizjer).
                          Sprawdzałeś inny AF niż quick w trybie LV? Ewidentnie coś się dzieje z pomiarem światła w trybie LV. Nie chce mi się wierzyć, że to uszkodzenie...

Komentarz

• kraktus
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 105

Zamieszczone przez aptur
                            Sprawdzałeś inny AF niż quick w trybie LV? Ewidentnie coś się dzieje z pomiarem światła w trybie LV. Nie chce mi się wierzyć, że to uszkodzenie...
                            Pisałem wyżej Testowałem w każdym trybie LV.

Komentarz

• aptur
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3837

Trochę dziwna sprawa. Skoro zmienia się drabinka to trzeba korygować, nie ma wyjścia. W moim teście powyżej drabinka nie zmieniała się.
                              Na szczęście w zasadzie nie używam trybu LV

Komentarz

Pracuję...