X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jokozzz
    Coś już napisał
    • 2015
    • 67

Problem z canon 40d

Witam mam dziwny przypadek, podczas słonecznego dnia pstrykałem fotki a tu niespodzianka. Czarna wineta lub plama z jednej strony za kazdym razem gdy jest słońce, w ciemniejszych planach jest ok. Co to moze byc ?

• aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Problem z canon 40d

Migawka pada na 99%.

Komentarz

• r_m
      Pełne uzależnienie
      • 2009
      • 2418

Czy to zależy od "słońca" czy od czasu migawki?
      Sprawdź jak to wygląda z najkrótszymi czasami.

Komentarz

• Jokozzz
        Coś już napisał
        • 2015
        • 67

Od jasności na polu, jezeli jest ładny dzień jak na fotce wyzej ( dużo słońca ) to jest to duze, jak mniej jest tego mniej.

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Konkretne pytanie: czy jak w trybie M, z jakimś wysokim ISO, ustawisz czas 1/8000, zdjęcia seryjne, wycelujesz np. w najjaśniejszą lampę w domu i puścisz serię do zapełnienia bufora, to czy też się pojawia, czy nie?

Poczytaj też http://www.canon-board.info/dla-pocz...4/#post1317027

Komentarz

• Jokozzz
            Coś już napisał
            • 2015
            • 67

Zamieszczone przez r_m
            Konkretne pytanie: czy jak w trybie M, z jakimś wysokim ISO, ustawisz czas 1/8000, zdjęcia seryjne, wycelujesz np. w najjaśniejszą lampę w domu i puścisz serię do zapełnienia bufora, to czy też się pojawia, czy nie?

Poczytaj też http://www.canon-board.info/dla-pocz...4/#post1317027
            Dzis juz tego nie sprawdze bo juz w pracy jestem, ale wychodzi na to ze to pokazuje sie przy bardzo krotkich czasach. Bo jezeli przesłem w bardziej zacienione miejsce to nie było tej czerni lub było bardzo mało widoczne. Ten link co mi podałeś jest takze mój, takie paski mam przy dlugich czasach :/

Komentarz

• r_m
              Pełne uzależnienie
              • 2009
              • 2418

Wiem, że Twój. Podałem bezpośredni link do jednej z odpowiedzi, w której Tom77 pisał o migawce i narastających problemach z krótkimi czasami.

Komentarz

• jelcyk
                Uzależniony
                • 2013
                • 592

Tylko ksztalt taki dziwny... Moze juz sie lamelki rozpadly? Podnies lusterko i sprawdz na oko, czy wszystko z migawka ok.

--- Kolejny post ---

Tylko ksztalt taki dziwny... Moze juz sie lamelki rozpadly? Podnies lusterko i sprawdz na oko, czy wszystko z migawka ok.A obiektyw jaki? Z tulipanem? Moze cos od niego - Ksztalt tego zaciemnienia zawsze taki sam?

Komentarz

• Zowa
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 120

Zamieszczone przez jelcyk
                  Tylko ksztalt taki dziwny...

A obiektyw jaki? Z tulipanem? Moze cos od niego - Ksztalt tego zaciemnienia zawsze taki sam?
                  Też o tym myślę, na moich zdjeciach ostatnio pojawiło się odbicie moich okularów (znaczy jednej połówki ) - było mocne słońce i przez wizjer bardzo wyraźnie na środku każdej fotki odbiła się gruba jajowata ramka.
                  Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                  c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                  mój FB
                  mój Flickr

Komentarz

• Jokozzz
                    Coś już napisał
                    • 2015
                    • 67

Obiektyw 50 1.8 II , z filtrem uv i tulipanem. Tylko posiadam takze 75-300 i tez takie cos wychodzi tylko mniejsze.

Komentarz

• Zowa
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 120

A ciemne plany też z tulipanem robisz? Jak nie, to spróbuj, może akurat...
                      Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem
                      c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne...
                      mój FB
                      mój Flickr

Komentarz

• Jokozzz
                        Coś już napisał
                        • 2015
                        • 67

no ale tulipan by przeszkadzal ? cieniował czy cos? jutro sprobuje bez tulipana i UV

Komentarz

Pracuję...