X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Anvil
    • 2010
    • 1

Factory Menu

Witajcie,
    Nietypowa akcja. Kupiłem 6D od znajomej. Aparat w dobrym stanie, sprawdzony przebieg, pierwszy właściciel. Okazuje się że aparat ma wgrany do systemu całkowicie inny firmware niż powinien. Dodatkowo jest wyposażony w Factory Menu które po wciśnięciu rozwija się dodatkowe opcje których szczerze mówiąc boje się wciskać. Dodam że aparat w jej rękach nigdy nie był w serwisie. Dziewczyna jak to dziewczyna nawet nie zwróciła uwagi że taka opcja w jej aparacie w ogóle jest. Ja chciał bym się dowiedzieć jakim cudem coś takiego jest dostępne dla zwykłego śmiertelnika? Może da się coś tym ogarnąć np stan licznika ? Od siebie dodam że aparat chodzi troszkę gorzej od mojej podstawowej szóstki. W gorszym świetle potrafi nie zwolnić migawki a każde włączenie i wyłącznie jest sygnalizowane "bipem" którego nie da się wyłączyć

^_^
  • aptur
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3837

Odp: Factory Menu

Zamieszczone przez Anvil
    Dodam że aparat w jej rękach nigdy nie był w serwisie.
    Jesteś pewien, że nigdy nie był w serwisie?
    Wpisz sobie nr seryjny na stronie serwisu. Można to sprawdzić (chyba że był w serwisie poza Polską).

Komentarz

• tombas
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2195

az sprawdziełem u siebie, ale mam "normalnie" uffff
      a tak powąznie to nie jest to jakas pozostałość po ML?
      EDIT:
      tu znalazłem duskusje w której przewija sie factory menu
      Ostatnio edytowany przez tombas; 6231.
      Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
      (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Komentarz

• salas
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 3000

Google mowia o factory menu jako pozostalosc po serwisie. Czyli jest to cos czym serwis cos ogarnia i jak zapomni to factory menu zostaje
        Sprawdz po numerze seryjnym na stronie serwisu

tapnięte z tela
        SONY

Komentarz

• mkamelg
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1255

Zamieszczone przez Anvil
          Witajcie,
          Nietypowa akcja. Kupiłem 6D od znajomej. Aparat w dobrym stanie, sprawdzony przebieg, pierwszy właściciel. Okazuje się że aparat ma wgrany do systemu całkowicie inny firmware niż powinien. Dodatkowo jest wyposażony w Factory Menu które po wciśnięciu rozwija się dodatkowe opcje których szczerze mówiąc boje się wciskać. Dodam że aparat w jej rękach nigdy nie był w serwisie. Dziewczyna jak to dziewczyna nawet nie zwróciła uwagi że taka opcja w jej aparacie w ogóle jest. Ja chciał bym się dowiedzieć jakim cudem coś takiego jest dostępne dla zwykłego śmiertelnika? Może da się coś tym ogarnąć np stan licznika ? Od siebie dodam że aparat chodzi troszkę gorzej od mojej podstawowej szóstki. W gorszym świetle potrafi nie zwolnić migawki a każde włączenie i wyłącznie jest sygnalizowane "bipem" którego nie da się wyłączyć
          Dobry bajer to połowa roboty.

Aparat odwiedził serwis i pracuje w trybie serwisowym a żeby w nim nie pracował wymaga wysłania na serwis żeby ten tryb został usunięty.

Nasz człowiek (w sensie że Polak) miał kiedyś taki sam problem po powrocie z serwisu swojego 1D Mk III i właśnie w taki sposób go rozwiązał czyli odesłał aparat z powrotem na serwis:

1Dmk3 - factory menu activated in the firmware (how to disable)? - Open Photography Forums

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Z tego co czytam, to w trybie serwisowym nie działa komunikacja z kompem po USB. Zdaje się, że mogą być także inne ograniczenia. Jedynie serwis może to skasować. Zapomnieli to zrobić po naprawie. Tak więc serwis ten aparat raczej już zaliczył.

Komentarz

• adawro
              Pełne uzależnienie
              • 2011
              • 1075

A czy przypadkiem przebieg nie był sprawdzany właśnie w serwisie?
              Może wtedy zapomnieli wyłączyć tryb serwisowy?
              R3 + RF85LDS

Komentarz

• Anvil
                • 2010
                • 1

Po kontakcie z Żytnią okazało się że jednak aparat był w serwisie. Na 100% moja koleżanka go tam nie wysyłała więc potwierdza się moje przypuszczenie że sklep po zwrocie od klienta wysłał aparat do serwisu a potem znowu wrzucił go na sklepową półkę.
                ^_^

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez Anvil
                  Po kontakcie z Żytnią okazało się że jednak aparat był w serwisie.
                  Dowiedziałeś się z jakiego powodu był w serwisie?

Komentarz

• Anvil
                    • 2010
                    • 1

Jakieś kosmetyczne sprawy. Aparat nie był rozbierany.
                    ^_^

Komentarz

• aptur
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3837

Zamieszczone przez tombas
                      az sprawdziełem u siebie, ale mam "normalnie" uffff
                      Też sprawdziłem

Komentarz

Pracuję...