X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sesjusz
    Coś już napisał
    • 2013
    • 59

Wkręcane stopki statywu

Witajcie,

Wczoraj w terenie na wschodzie pełni księżyca byłem, po dotarciu do celu na górce zdejmuje statyw z plecaka, zerkam a w dole nie ma jednej gumowej wkręcanej stopki. Całe pole przeczołgałem się w poszukiwaniach, wysoka trawa, nie znajdę tego. Pomyślałem, że znajdę taką nóżkę za jakieś 10-15 zł na polskich portalach aukcyjnych, nie znalazłem :/ Jest w jednym sklepie komplet nóżek wkręcanych - 150 zł plus przesyłka ! Pytanie do grupowiczów czy gdzieś dostane takie nóżki wkręcane taniej ? Uważam, że to paranoja by wkręcane stopki sprzedawać w takich cenach, koszt wyprodukowania to pewnie 1/20 ceny.

Statyw to SLIK PRO 824CF, pewnie w innych modelach jest ten sam gwint od dołu. Interesuje mnie jedna nóżka/stopka wkręcana, nie koniecznie komplet, teraz to zabezpieczę przed wykręcaniem.

Ostatnio edytowany przez Sesjusz; 49217.
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Wkręcane stopki statywu

Szukaj na aliexpres albo używki/zepsutego na alledrogo
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Sesjusz
      Coś już napisał
      • 2013
      • 59

Dzięki za odpowiedź ! Na ali sprawdziłem nawet wcześniej jak na alle Uważam, że to się robi najbardziej popularny portal zakupowy w PL Po nazwie "tripod leg tips", no i powiem, że nie za bardzo :/ Ale napisałem do producenta, sprzedawcy statywu itd. Szukam w jakieś normalnej cenie bo ta którą na razie znalazłem mnie zastrzeliła.

Komentarz

• mkamelg
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 1255

Zamieszczone przez Sesjusz
        Statyw to SLIK PRO 824CF, pewnie w innych modelach jest ten sam gwint od dołu.
        slik pro cf823 carbon fiber tripod review

Zamieszczone przez Sesjusz
        Dzięki za odpowiedź ! Na ali sprawdziłem nawet wcześniej jak na alle Uważam, że to się robi najbardziej popularny portal zakupowy w PL Po nazwie "tripod leg tips", no i powiem, że nie za bardzo :/ Ale napisałem do producenta, sprzedawcy statywu itd.
        Jakby co to szukaj może po haśle "rubber foot feet leg tips tripod replacement". I bardzo dobrze zrobiłeś że napisałeś, trzeba atakować producenta i/lub dystrybutora bo to potrafi przynieść pozytywny skutek SLIK tripod rubber "foot", a heads up & poor customer service -- Canon Accessories in photography-on-the.net forums
        Ostatnio edytowany przez mkamelg; 44639.

Komentarz

• aleksandria
          Coś już napisał
          • 2015
          • 77

Przy okazji tematu może mi ktoś wytłumaczyć po co wykręca się te nóżki? Jak nie ma dołączonych "szpiców" lub coś w tym rodzaju.

Też mi się zgubiła jedna.

Komentarz

• mkamelg
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1255

Po to aby producent mógł przycinać kasę na dodatkach?

SLIK CORPORATION - The most copied line of tripods today

Komentarz

• mystical
              Coś już napisał
              • 2016
              • 60

Zamieszczone przez aleksandria
              Przy okazji tematu może mi ktoś wytłumaczyć po co wykręca się te nóżki? Jak nie ma dołączonych "szpiców" lub coś w tym rodzaju.
              Bo szpice zawsze możesz sobie dokupić
              Pomóż niepełnosprawnej dziewczynce, wystarczy polubić lub udostępnić znajomym

Komentarz

• aleksandria
                Coś już napisał
                • 2015
                • 77

Dzięki :-)
                Statyw fajny. Jednak połączenie odkręcanych nóżek i końcówek nie najlepsze Odkręcając nóżkę można odkręcić końcówkę. Przy zaaferowaniu i pośpiechu nawet się tego nie zauważy :-)

Komentarz

• mkamelg
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1255

Są też takie firmy jak Velbon gdzie gwintowana końcówka jest zamocowany na stałe i nie ma możliwości wypadnięcia. W zależności od potrzeb podkręca się do góry stopkę i odsłania się kolec.

Tak było w starym i tanim modelu DF-60 który posiadam. Teraz zajrzałem tutaj Velbon Tripods i takie cuda występują niestety tylko w najdroższej serii GEO - "Geo Series tripods offer adjustable rubber and spiked feet and a 2-section centre column."

Komentarz

• mystical
                    Coś już napisał
                    • 2016
                    • 60

Ja z kolei w statywie Velbon Sherpa 450r mam gumowe zakończenia nóżek, które nie chcą się dać ani odkręcić ani zdjąć, więc zakładam, że są na stałe.
                    Pomóż niepełnosprawnej dziewczynce, wystarczy polubić lub udostępnić znajomym

Komentarz

Pracuję...