X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aleksandria
    Coś już napisał
    • 2015
    • 77

mocowanie

Mam taki pasek do aparatu:

Jest bardzo fajny (bardzo odciąża szyję). Ale ma mankament - przy rozkręcanie śruba wraz z nakładkami rozsypuje się na części (tak jak na zdjęciu 2). Problem pojawia się jak się rozkręca w terenie, by np. przykręcić aparat do statywu.

Ma ktoś pomysł jakby to sklecić ? Myślałam by kupić dłuższą śrubę i nakrętkę, ale czy to mi w aparacie nie popsuje gwintu?
    Ostatnio edytowany przez aleksandria; 54772.
  • tlustyx
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1304

Odp: mocowanie

Nie zrobiłaś zdjęcia śruby z boku, a z góry nie widać. Poniżej gwintu powinien być wytoczony rowek w który wciska się ten pierścień zabezpieczający. Gdy będzie dobrze poskładane, to nic nie powinno się rozkręcać. Ściśnij trochę to zabezpieczenie tak aby dość ciasno i ciężko zakładało się na śrubę, poskładaj prawidłowo, to znaczy tak aby zabezpieczenie wskoczyło do rowka a nie na gwint i powinno być dobrze.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• aleksandria
      Coś już napisał
      • 2015
      • 77

Dzięki,
      A tak wygląda ta śruba.

Nie rozciągałam tego zabezpieczenia. wchodziło luźno od początku.
      Ścisnęłam, zobaczymy :-)

Komentarz

• italy
        Uzależniony
        • 2011
        • 507

Ta śruba ma właśnie od strony łba rowek na ten pierścień .On musi się tam znaleźć.Jeśli on od początku luźno wchodził, wymień na nowy.I po problemie.

Komentarz

• chrisNI
          Bywalec
          • 2013
          • 173

Jeśli masz statyw manfrotto wywal śrobe I założ karabinek. Do puszki przykręcasz quick release plate Pl200 ktòra ma śrubę zakończoná uszkiem I w każdej chwili gdy zdejmujesz z paska masz przygotowany do wpięcia do statywu.

Komentarz

• aleksandria
            Coś już napisał
            • 2015
            • 77

Zamieszczone przez italy
            Ta śruba ma właśnie od strony łba rowek na ten pierścień .On musi się tam znaleźć.Jeśli on od początku luźno wchodził, wymień na nowy.I po problemie.
            Nowy gdzieś kupię ? Ten ścisnęłam. Zobaczę przy wkręcaniu, wykręcaniu co będzie się działo.

Zamieszczone przez chrisNI
            Jeśli masz statyw manfrotto wywal śrobe I założ karabinek. Do puszki przykręcasz quick release plate Pl200 ktòra ma śrubę zakończoná uszkiem I w każdej chwili gdy zdejmujesz z paska masz przygotowany do wpięcia do statywu.
            Niestety nie mam.
            Tak w ogóle to przydałoby się rozwiązanie do szybszej zmiany aparatu z paska na statyw lub odwrotnie :-)

Komentarz

Pracuję...