Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Chodzi Ci o ustawienie kółka na zero? Jeśli tak, to oczywiście. Każde przekręcenie kółeczka od pozycji " na maxa w lewo " powoduje jeszcze większe rozmycie. Posiadam jeszcze 5d i tam jest podobnie, z tą różnicą, że w pozycji " na maxa w lewo " obraz w wizjerze jest ostry. Dzwoniłem na żyzną z pytaniem czy można to jakoś wyregulować ale Pani nie wiedziała o co chodzi, z resztą po moich ostatnich przygodach z CSI sam nie wiem po co w ogóle tam zadzwoniłem - ale to już inna historia.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez VRx
Ale dlaczego zakładasz, że jak wydałeś kupę kasy i badanie było na najnowszym sprzęcie to musi być dobre. Jak ja kupię jedynkę, nie znaczy, że zacznę od razu robić lepsze zdjęcia. Odpowiedni sprzęt jeszcze trzeba umieć używać i interpretować.
Oczywiście nikt nie ma pewności, że lekarz się myli, ale z Twojego opisu i badania lekarza wygląda na to, że coś jest nie tak, jak wyślesz sprzęt na żytnią i wróci w takim samym stanie i zapłacisz za to kupę kasy to powinieneś zakładać, że na pewno z aparatem jest ok. A efekty nadal nie muszą być zadowalające.
Uwielbiam tego typu nic nie wnoszące komentarze
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez pan.kolega
Wizjer symuluje widzenie z daleka. Czyli według tego powinieneś dobrze widzieć przez wizjer z korekcją blisko zera.
No niestety tak nie jest. Bardzo to dziwne wszystko
Jakbys mial -3 w oczach to bys nic nie widzial praktycznie wiec nawet nie wmawiaj sobie ze to wina oczu ^^ cos Ci soe rozregulowala z korekcja w wizjerze daj do 'mechanika' i po klopocie, chociaz w zasadzie to po co to naprawiac skoro jest ustawienie na ktorym wszystko jest ok
Chodzi Ci o ustawienie kółka na zero? Jeśli tak, to oczywiście. Każde przekręcenie kółeczka od pozycji " na maxa w lewo " powoduje jeszcze większe rozmycie.
Pozycja na maxa w lewo to jakieś minus 3. Jak chcesz mieć wtedy ostro skoro masz stwierdzoną wadę wzroku -0,5? Czy ja czegoś nie rozumiem? Podobnie jest w 5D.
Jeżeli regulacja nie wystarcza to wtedy kupujesz soczewki korekcyjne do wizjera albo lepsze okulary/soczewki.
I to stwierdzenie na razie sumuje wyniki śledztwa w tym wątku.
Dwa korpusy zachowuja się podobnie, ale nie zgadza sie to z diagnozą wzroku zaawansowanym sprzętem przez specjalistę.
Trzeba kontynuować dochodzenie. Jeżeli masz dostępne jakieś (czyjeś) okulary to sprawdź czy poprawiają ostrość w wizjerze.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Drugi korpus ( 5d ) zachowuje się podobnie, tzn, że też muszę ustawiać w pozycji " na maxa w lewo " ale tutaj ostrość jest idealna, natomiast w 40D słaba. Kwestia mojej tajemniczej wady wzroku to jedna sprawa a druga to to, czy coś się aby nie rozregulowało w poczciwej 40-stce na której bardzo mi zależy. Stąd moje pytanie czy zdarzyło się kiedyś, komuś naprawiać, bądź regulować gdzieś w serwisie wizjer ?
A żadna tam wada, to tzw. efekt "oka leniwego". Jedno oko pełni funkcję wiodącą a drugie z lepszym lub gorszym skutkiem dostosowuje się do tego wiodącego. z wiekiem efekt ten się pogłębia i zaczyna przeszkadzać bo poszczególne gałki nie są już tak elastyczne w korygowaniu odchyłek.
Jesteś w zawieszeniu bo wzrok masz (jeszcze) dobry do normalnego funkcjonowania, ale o żadnej korekcji nie ma mowy bo to drastycznie zwiększy "leniwość" drugiego oka. Kiedy już będziesz musiał założyć okulary soczewki skorygują różnicę ale zawsze jedno będzie lepsze i to właśnie tego lepszego oka używaj do wizjera. U mnie jest to oko lewe więc bardzo niewygodnie, ciężko było mi się przestawić z patrzenia prawym okiem w wizjer, ten sam problem przy celowaniu z wiatrówki.
Może Cię nie pocieszę ale wzrok starzeje się już od momentu urodzenia i aż do śmierci jest tylko coraz gorzej.
No raczej nie z lekarzem - wydałem 200 zł na tomograficzne badanie oczu OCT na jakimś najnowszym sprzęcie.
Noszę okulary, moja wada wzroku to lewe oko -3,75 a prawe -2,75 dioptrii. Przez wizjer patrzę prawym okiem.
Dla świętego spokoju powtórz badanie wzroku metodą klasyczną z odczytywaniem tablicy z literkami i cyferkami, pomiarem rozstawu oczu, ciśnienia śródgałkowego i co tam jeszcze porządny okulista powinien wykonać. Nie wiem ile u Was takie badanie kosztuje, u mnie (woj. łódzkie) z tego co pamiętam w zależności u kogo się je wykonuje (renoma) koszt mieści się w widełkach 50-80zł.
Zamieszczone przez tomback
Drugi korpus ( 5d ) zachowuje się podobnie, tzn, że też muszę ustawiać w pozycji " na maxa w lewo " ale tutaj ostrość jest idealna, natomiast w 40D słaba. Kwestia mojej tajemniczej wady wzroku to jedna sprawa a druga to to, czy coś się aby nie rozregulowało w poczciwej 40-stce na której bardzo mi zależy. Stąd moje pytanie czy zdarzyło się kiedyś, komuś naprawiać, bądź regulować gdzieś w serwisie wizjer ?
Once the eyecup is out of the way, the adjustment dial is clearly visible. Closer inspection reveals that the dial has a centre point marker that aligns with a line on the camera body. At this point, the adjustment is set to the default -1 dioptres. Above and below are indicators of + and â and the adjustment range is from +1 to -3 dioptres.
Zakres regulacji dioptrii w wizjerze u Canona to od +1 do -3.
Kiedy pokrętło regulacji dioptrii znajduje się w pozycji środkowej (jest taka przerwa pomiędzy ząbkami która musi się znaleźć na pozycji namalowanej pomiędzy - a + na body aparatu) to znajduje się na pozycji -1.
Od tej pozycji kółko wykonuje 9 ruchów na - i na +
Słaby byłem z matmy ale liczę to tak. -3/9 = 0,33 Czyli jeden skok pokrętła to -0,33 dioptrii. Skoków może wykonać 9 czyli -0,33*9 = -2,97 czyli wszystko się zgadza bo Canon podaje że na jednym z końców ma być -3 dioptrie.
Teraz druga strona czyli +1. 1/9 = 0,11 0,11*9 = 0,99 czyli niecałe +1
Twoja niby stwierdzona wada wzroku to -0,5 dioptrii czyli skrajnie minimalna co może powodować problemy z regulacją, ciężko coś pod to podebrać bo tak na dobrą sprawę nie ma tu zerówki - masz od -3 od -1 (środek) a potem od razu +1. Dlatego może i możesz mieć ustawione pokrętło "na maxa w lewo" chociaż po mojemu mogło by to być na trochę oddalonej pozycji. Jak to szło na osi y? -1,0,1 i znajdź mi teraz na tym miejsce na -0,5 wiedząc że pomiędzy jedną a drugą skrajną wartością masz możliwość regulacji o 9 obrotów.
Może ty jesteś dalekowidzem i masz +1 lub coś w okolicy? Dlatego zrób sobie alternatywne badanie wzroku. Albo po iluś tam latach używania aparatu/ów wzrok Ci się dostosował do tego ustawienia które od samego początku nie było idealnie dobrane?
Przy okazji mógłbyś doprecyzować co dla Ciebie jest "lewo". Ja mając wadę wzroku -2,75 w prawym oku kręcę pokrętłem od tej środkowej pozycji w lewo na znak minus (-) namalowany na body aparatu. Logiczne, chcę mieć korektę na minus to kręcę na minus. Kręcę na 8 ząbek bo wtedy mam korektę na -2,64 na 9 mam -2,97 a uważam iż lepiej niech oko nie ma za ostro bo szkoda je męczyć.
Ponieważ w 5D w pozycji "na maxa w lewo" masz idealną ostrość a w 40D słabą to może posypały się ząbki w pokrętle od regulacji dioptrii, może się powycierały od częstego używania i nie trzymają już swojej pozycji jak należy plus dodatkowo odgięła się pewna blaszka? Pod tym linkiem znajdziesz zdjęcia wizjera z 5D Mark III to będziesz wiedział jak jest zbudowany.
Serwis w takim wypadku nie naprawia tego tylko wymienia na nowy wizjer optyczny o ile będą go mieli na stanie magazynowym. Przechodziłem to w tym roku z moim 5DS (zrobiłem czymś solidną rysę która przeszkadzała mi w robieniu zdjęć w słońcu), całkowity koszt naprawy wraz z kosztami transportu do/ode mnie wyniósł mnie 515,56 zł brutto (płatne przy odbiorze). W paczce wraz z aparatem z już wymienionym na nowy otrzymałem również ten uszkodzony wizjer optyczny.
Kiedy pokrętło regulacji dioptrii znajduje się w pozycji środkowej (jest taka przerwa pomiędzy ząbkami która musi się znaleźć na pozycji namalowanej pomiędzy - a + na body aparatu) to znajduje się na pozycji -1.
Od tej pozycji kółko wykonuje 9 ruchów na - i na +
Słaby byłem z matmy ale liczę to tak. -3/9 = 0,33 Czyli jeden skok pokrętła to -0,33 dioptrii. Skoków może wykonać 9 czyli -0,33*9 = -2,97 czyli wszystko się zgadza bo Canon podaje że na jednym z końców ma być -3 dioptrie.
Teraz druga strona czyli +1. 1/9 = 0,11 0,11*9 = 0,99 czyli niecałe +1
Coś nie tak, skoro "środkowa pozycja" to -1 i od niej jest 9 ruchów na + i tyle samo na -
To złe założenia masz w wyliczeniach, bo od -1 do -3 jest tylko 2 dioptrie i tak samo od -1 do +1
Czyli w pierwszym i drugim działaniu mamy 2/9 = 0,22 i 0,22*9 = 1,98 czyli prawie 2.
A Ty liczyłeś 3/9 i 1/9 tak jak by środkowa pozycja to było jednak 0 (bez korekcji), a nie -1.
W ten oto sposób wychodzi, że 8 ząbek na który masz ustawioną korekcję to -2,76
Edit:
Z tego wniosek, że okolice 2 ząbka na + to będą okolice -0,5 dioptrii, 4-5 ząbek to będzie 0 (bez korekcji), 7 ząbek to ok. +0,5 dioptrii
A w drugą stronę (na -) okolice 2 ząbka to ok. -1,45 dioptrii, 4-5 ząbek to będzie ok. -2 dioptrii, 7 ząbek to ok. -2,5 dioptrii
(wartości przybliżone)
Ja już sam nie wiem, jak to jest z tą regulacją. Od dobrych kilku lat mam stwierdzoną symetryczną wadę wzroku -0,75 i takie też noszę okulary. I przez cały ten czas (fotografuję bez okularów - te noszę tylko do prowadzenia auta, pracy przy komputerze, oglądania TV, do kina, itp.), we wszystkich puszkach Canona, z jakimi miałem do czynienia, kółkiem korekcji muszę kręcić prawie na maksa w lewo (dokładnie to najbardziej ostro widzę w wizjerze, gdy kółko mam ustawione na przedostatni ząbek w lewo). To jak to w końcu mam rozumieć? Mam stwierdzoną, kilkukrotnymi badaniami potwierdzoną, wadę wzroku -0,75 a wg tego, co piszecie, korekcję w body ustawiałbym na -3???
[...] U mnie jest to oko lewe więc bardzo niewygodnie, ciężko było mi się przestawić z patrzenia prawym okiem w wizjer, ten sam problem przy celowaniu z wiatrówki.
[...].
No kurczę, to ja faktycznie jakiś inny jestem [emoji6] od zawsze odruchowo patrzę lewym okiem, i mi wygodnie. Dopiero jak doświadczony fotoreporter zwrócił mi na to uwagę, spróbowałem prawego oka użyć, żeby lewym móc obserwować otoczenie, ale jakoś mi tak dziwnie i niewygodnie i dalej po prawie 10 latach się nie przyzwyczaiłem
A co do meritum sprawy, to skoro autor wątku jednym okiem widzi dobrze a drugim nie to na logikę trzeba by założyć że jednak coś nie tak ze wzrokiem, a lekarz mógł nie ogarnąć maszynerii bo przecież aparat nie wie którym okiem patrzymy, żeby sobie coś samemu przestawić, chyba że przegapiłem jakieś nowinki technologiczne w ostatnim czasie [emoji16]
Ja już sam nie wiem, jak to jest z tą regulacją. Od dobrych kilku lat mam stwierdzoną symetryczną wadę wzroku -0,75 i takie też noszę okulary. I przez cały ten czas (fotografuję bez okularów - te noszę tylko do prowadzenia auta, pracy przy komputerze, oglądania TV, do kina, itp.), we wszystkich puszkach Canona, z jakimi miałem do czynienia, kółkiem korekcji muszę kręcić prawie na maksa w lewo (dokładnie to najbardziej ostro widzę w wizjerze, gdy kółko mam ustawione na przedostatni ząbek w lewo). To jak to w końcu mam rozumieć? Mam stwierdzoną, kilkukrotnymi badaniami potwierdzoną, wadę wzroku -0,75 a wg tego, co piszecie, korekcję w body ustawiałbym na -3???
No właśnie, czyli nie jestem sam Dajcie już też spokój z tym lekarzem, że nie ogarnął sprzętu itd... Oczywiste jest, że zanim zrobiłem badanie OCT zostałem przebadany w klasyczny sposób, tablicą, światełkiem w oko itd...
Chyba po prostu to oleję albo kupię ten wizjer korekcyjny. Męczy mnie tylko to dlaczego w drugiej puszcze w tej samej pozycji jest ostro.
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez mkamelg
Ponieważ w 5D w pozycji "na maxa w lewo" masz idealną ostrość a w 40D słabą to może posypały się ząbki w pokrętle od regulacji dioptrii, może się powycierały od częstego używania i nie trzymają już swojej pozycji jak należy plus dodatkowo odgięła się pewna blaszka? Pod tym linkiem znajdziesz zdjęcia wizjera z 5D Mark III to będziesz wiedział jak jest zbudowany.
Serwis w takim wypadku nie naprawia tego tylko wymienia na nowy wizjer optyczny o ile będą go mieli na stanie magazynowym. Przechodziłem to w tym roku z moim 5DS (zrobiłem czymś solidną rysę która przeszkadzała mi w robieniu zdjęć w słońcu), całkowity koszt naprawy wraz z kosztami transportu do/ode mnie wyniósł mnie 515,56 zł brutto (płatne przy odbiorze). W paczce wraz z aparatem z już wymienionym na nowy otrzymałem również ten uszkodzony wizjer optyczny.
Ząbki na pewno się nie posypały, wszystko chodzi tak jak powinno. Sam już nie wiem chyba to oleję skoro to takie koszta. Dopiero co wydałem na kalibrację tej 40stki 450 zł. Zaraz jej wartość stanie się rekordowa
Chodzi Ci o ustawienie kółka na zero? Jeśli tak, to oczywiście. Każde przekręcenie kółeczka od pozycji " na maxa w lewo " powoduje jeszcze większe rozmycie. Posiadam jeszcze 5d i tam jest podobnie, z tą różnicą, że w pozycji " na maxa w lewo " obraz w wizjerze jest ostry.
Skoro masz dobry wzrok, jak możesz widzieć wyraźnie na -3 w 5d? Z powyższego wynika, że albo obie puszki masz walnięte, albo jednak wzrok, ale to byś raczej zauważył w codziennym życiu.
Człowiek myślał, że jak kupi lustereczko, to będzie jak w bajce...A tu gniot za gniotem c600d; c 50/1.8; t 17-50/2.8->5Dc;50 1.4;70-210 3.5; 35 2.0 i inne... mój FB mój Flickr
To, że w jednej puszce nie dochodzi całkiem do końca do tych samych dioptrii co w drugiej jest chyba możliwe, bo to pewnie nie jest tak dokładnie identycznie ustawione. A poprawienie tego w serwisie raczej się nie opłaca, lepiej kupić soczewkę. Chyba, że ktoś chce grzebać samemu.
Moja teoria jest taka, że niektórzy z lekką krótkowzrocznością patrząc w wizjer wyostrzają odruchowo oko na bliżej, zamiast skupić się na dali. Może da się jednak siłą woli wytrenować oko tak, żeby nie nastawiało się na czytanie.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Mysle, ze mimo wszystko powinienes znalezc kogos, kto ma rozezanie, jak prawidlowo uzywac i regulowac wizjer tylko po to, zeby stwierdzil, czy to jest problem ze sprzetem, czy z twoim wzrokiem. Najprosciej chyba byloby przejsc sie do jakiegos fotgrafa stacjonarnego , niech wypowie sie - nie powinien miec problemu z ocena sprzetu. Taka troche dziwna sprawa...
Komentarz