X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucas_g
    Coś już napisał
    • 2008
    • 58

Utopiłem 6D + 16-35/4

Witam,

Jak w tytule. W sobotę na kilka sekund zanurkował mój 6D z 16-35/4. Serwis na Żytniej wycenił naprawę na 4,5 tys. Do wymiany matryca, migawka, czyszczenie + robocizna + koszt naprawy obiektywu. Co możecie poradzić? Szukać jakiegoś alternatywnego serwisu w Wawie czy sprzedać na części? Sam nie wiem co robić...
  • becekpl
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 4304

Odp: Utopiłem 6D + 16-35/4

gratulujemy!!!
    kup nowy zestaw
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• Przemasl1985
      Coś już napisał
      • 2009
      • 93

Kolega becekpl jak zwykle z przekąsem, nie rozumiem czego gratuluje.
      Ciężka decyzja ze sprzętem, sprzedając na części dostaniesz grosze, chyba jedynie elementy obudowy mogłyby się komuś przydać, ja szukałbym w nieautoryzowanym serwisie pomocy.

Komentarz

• Matt_K-K
        Początki nałogu
        • 2008
        • 322

Nie wiem czy za 4,5 tysiąca znajdziesz podobny jakościowo zestaw. Używany 6D ze sporym przebiegiem to koło 3 tysięcy, podobnie 16-35. Ja chyba szedłbym w stronę naprawy - ale zapytałbym jeszcze w którymś z serwisów nieautoryzowanych na ile wyceniliby robotę.

Może być też tak, że naprawa obiektywu wyjdzie na tyle tanio, że za pozostałą sumę z hipotetycznych 4,5 tysiąca kupisz w bardzo dobrym stanie inną szóstkę.

Komentarz

• r_m
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2418

Podobny wątek http://www.canon-board.info/pierwsza...iatyku-106348/
          W dyskusji pojawiają się informacje o osobach mogących się podjąć próby reanimacji sprzętu.
          Tam zaczęło się od sugerowania próby oszustwa przez serwis http://www.canon-board.info/pierwsza...ml#post1357747 a skończyło się na odszczekaniu http://www.canon-board.info/pierwsza...ml#post1357993

Komentarz

• pan.kolega
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2817

Istotna jest brakująca informacja w jakim zbiorniku wodnym sprzęt uległ utopieniu.

Ja bym nie patrzył na zestaw jako całość tylko osobno decydował o obiektywie i korpusie.
            Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
            I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2874

Zamieszczone przez lucas_g
              Witam,

Jak w tytule. W sobotę na kilka sekund zanurkował mój 6D z 16-35/4. Serwis na Żytniej wycenił naprawę na 4,5 tys. Do wymiany matryca, migawka, czyszczenie + robocizna + koszt naprawy obiektywu. Co możecie poradzić? Szukać jakiegoś alternatywnego serwisu w Wawie czy sprzedać na części? Sam nie wiem co robić...
              Poczytaj wątek o 5D w adriatyku. Za wiele nie zdziałasz. Ja bym to puścił jako zalane i odzyskał trochę kasy.

Komentarz

• Naprawiacz
                Początki nałogu
                • 2009
                • 256

Witam,

Natychmiast oddaj do jakiegoś prywatnego serwisu. Szybka reakcja może go jeszcze wskrzesić, a po wolnej zostanie Ci najwyżej obudowa.

Komentarz

• aptur
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 3837

Zamieszczone przez Naprawiacz
                  Natychmiast oddaj do jakiegoś prywatnego serwisu. Szybka reakcja może go jeszcze wskrzesić, a po wolnej zostanie Ci najwyżej obudowa.
                  Ja bym słał na Żytnią. Jakoś pewniej bym się czuł po naprawie u nich. Być może błędnie [emoji3]

Komentarz

• luso
                    Uzależniony
                    • 2014
                    • 900

Też bym rozważył Żytnią lub nowy korpus...

Komentarz

• lucas_g
                      Coś już napisał
                      • 2008
                      • 58

Wycena 4,5 tys. jest z Żytniej. Sprzęt uległ zamoczeniu w słodkiej wodzie. Liczyłem się z tym, że coś się wysypie, ale że tak grubo, to nie myślałem...

Komentarz

• robson999
                        Uzależniony
                        • 2013
                        • 716

Te aparaty i obiektywy powinny być uszczelnione. To jest nieprawdopodobne żeby taki sprzęt po kilku sekundach w wodzie już nie nadawał się do użytku.
                        Jak to się stało że wpadł do wody? Przechylił się na statywie?
                        5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
                        600EX-RT, 430EXII, 568EXII
                        CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Komentarz

• lucas_g
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 58

Zamieszczone przez robson999
                          Te aparaty i obiektywy powinny być uszczelnione. To jest nieprawdopodobne żeby taki sprzęt po kilku sekundach w wodzie już nie nadawał się do użytku.
                          Jak to się stało że wpadł do wody? Przechylił się na statywie?
                          Dokładnie, zmieniałem kadr i musiałem zbyt lekko dokręcić któreś pokrętło na głowicy. Aparat obrócił się o 90 stopni i oparł się na mocowaniu stopki statywowej, po czym wypiął się i wpadł do wody. Aparat był jakieś 40cm nad taflą wody i wpadł na płyciznę, ale cały się zanurzył. Od razu go wyciągnąłem, ale widać, że nic to nie dało.

Różne myśli chodzą mi po głowie, ale najgorsze jest w tym wszystkim to, że ostatnio zamknąłem temat foto, bo osiągnąłem kompromis między wagą sprzętu, możliwościami sprzętu i moim budżetem. Uważałem, że temat foto mam na jakiś czas zamknięty, a tu proszę, takie kwiatki...

Komentarz

• mkkaczy
                            Początki nałogu
                            • 2011
                            • 461

Wycena 4,5 tys. jest z Żytniej. Sprzęt uległ zamoczeniu w słodkiej wodzie. Liczyłem się z tym, że coś się wysypie, ale że tak grubo, to nie myślałem...
                            Wyślij to gdzieś jeszcze do niezależnego. Mi też chcieli w Angli wszystko wymieniać "bo tak" za prawie 1000euro. Jak poprosiłem tylko o wymiane LCD to powiedzieli że nie będą tego robić, ale jak chce to mogą go wziąć ode mnie za darmo i ja nie będę im musiał dopłacać za zezłomowanie. Myślę że jak bym im nie powiedział dlaczego LCD padł to bo go wymienili. W PL całość naprawy z kurierem kosztowało mnie 600zł.
                            R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
                            https://500px.com/mkkaczy

Komentarz

• lucas_g
                              Coś już napisał
                              • 2008
                              • 58

Zamieszczone przez mkkaczy
                              Wyślij to gdzieś jeszcze do niezależnego. Mi też chcieli w Angli wszystko wymieniać "bo tak" za prawie 1000euro. Jak poprosiłem tylko o wymiane LCD to powiedzieli że nie będą tego robić, ale jak chce to mogą go wziąć ode mnie za darmo i ja nie będę im musiał dopłacać za zezłomowanie. Myślę że jak bym im nie powiedział dlaczego LCD padł to bo go wymienili. W PL całość naprawy z kurierem kosztowało mnie 600zł.
                              A ktoś może polecić jakiś niezależny serwis w Wawie?

Komentarz

Pracuję...