X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mohinder
    Uzależniony
    • 2019
    • 560

GPS i program Map Utility

Witam
    Nie wiem w sumie czy dobry dział ale zobaczymy. Zakupiłem jakiś czas temu od kolegi z forum odbiornik GPS GP-E2. Wszystko sprawnie i ok. Problem leży chyba po stronie Canona jako firmy nie aparatu czy odbiornika. Gdy odbiornik jest na aparacie to wszystko jest w porządku. Natomiast jeśli chcę użyć programu Map Utility to niestety dostaję informację jak na zdjęciu.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: map1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 109,3 KB
ID: 2105954
    To oznacza, że nie można podejrzeć trasy przebytej przez odbiornik na mapie i nie potrafię dodać tagów geo do zdjęć w przy pomocy tego programu.
    Napisałem do Canon Polska i dostałem odpowiedź z pytaniem jaki mam model aparatu co ma się nijak do problemu, bo odbiornik może pracować zupełnie osobno w trybie LOG i również bez udziału aparatu można pobrać logi z urządzenia i powinno się je dać zobaczyć na mapie w wyżej wymienionym programie. Jak udzieliłem odpowiedzi na pytanie o model to już przez tydzień cisza ze strony Canona.
    Czy może ktoś z kolegów wie jak mogę podejrzeć trasę na mapie z logów urządzenia?
    Pozdrawiam
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano
  • michalab
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1580

Odp: GPS i program Map Utility

Może jest eksport do jakiegoś standardowego formatu np. gpx albo kml?
    Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
    Zapraszam

Komentarz

• Bechamot
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 2512

sa w sieci bezplatne conwertery formatu zapisu z gps. nie wiem w jakim formacie masz zapisany plik z tego urzadzenia.

jesli przekonwerterujesz ( coz za slowo !) do formatu np *kml , mozesz wowczas track zobaczyc wprost na Google earth.
      sadze , ze to kwestia formatu zapisu pliku.
      Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
      Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• Mohinder
        Uzależniony
        • 2019
        • 560

Jest do kmz ale nie umiem z niego skorzystać. Niby można to jakoś załadować do Google Earth ale nie wychodzi mi to. Canon udostępnił program do zgrania logów z urządzenia ale nie podają sposobu co mogę z tym dalej zrobić.
        A zapomniałem dodać, że w odpowiedzi od Canona było również odesłanie mnie do instrukcji poprzez link i konkretnej strony ale jest tam mowa właśnie o funkcji programu Map Utility która już nie jest dostępna co mnie bardzo zirytowało. Produkt dalej oficjalnie sprzedają a funkcjonalność już jest ograniczona.

Bechamot w sumie nie pomyślałem że konwertować już skonwertowany plik Dzięki. Sprawdzę.
        Ostatnio edytowany przez Mohinder; 60543.
        Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Komentarz

• Bechamot
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 2512

nie wiem teraz czy Google czyta kmz.
          ja dla Google mam kml, juz nie pamietam , ale chyba dlatego wlasnie kml , ze nie czyta wszystkich formatow.

konwerterowac miedzy soba mozna wiele razy , czasami wystepuja drobne niescislosci ( glownie wysokosc ) , ale sprawdz.

normalnie , klikasz prawym przycikiem - otworz za pomoca - i wybierasz ktorym programem.

mozna tez najpierw otworzyc Google earth i otworzyc plik poprzez plug in.

w Google maps chyba to nie funkcjonuje , ale nie pamietam teraz .
          Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
          Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• CYNIG
            Uzależniony
            • 2005
            • 694

Tak jak już Ci pisałem, wczytaj plik z trackiem z tego gpsa, użyj funkcji automatycznego przypisania koordynat do pliku. i tu mały tip, jeśli mają się one pojawiać w np: LR to trzeba zaznaczyć pliki i odpalić funkcję "read metadata from file" Potem jet już wszystko widoczne w LR bez kombinowania
            https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Bechamot
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 2512

Zamieszczone przez Bechamot

mozna tez najpierw otworzyc Google earth i otworzyc plik poprzez plug in.

.
              o qrde , jakie glupstwo mi sie napisalo .
              nie plugin lecz drag & drop.

Komentarz

• Mohinder
                Uzależniony
                • 2019
                • 560

Zamieszczone przez CYNIG
                Tak jak już Ci pisałem, wczytaj plik z trackiem z tego gpsa, użyj funkcji automatycznego przypisania koordynat do pliku. i tu mały tip, jeśli mają się one pojawiać w np: LR to trzeba zaznaczyć pliki i odpalić funkcję "read metadata from file" Potem jet już wszystko widoczne w LR bez kombinowania
                Nie uzywam LR. Ta funkcja automatycznego przypisania koordynat do pliku jest w gdzie? Bo jesli mowa o LR to jak napisalem, nie uzywam. Jesli o Map Utility to on juz nie dziala.
                Ostatnio edytowany przez Mohinder; 60543.

Komentarz

• CYNIG
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 694

No jak nie działa, jak działa
                  Zamknij to okienko z komunikatami, wczytaj tracka z GPS (rozszerzenie .log), wczytaj pliki ze zdjęciami, które zrobiłeś w trakcie rejestracji tracka i odpal funkcję Edit\Automatically add location information
                  Pomieli i doda współrzędne

WAŻNE - czas na aparacie musisz mieć ten sam co ustawiony w gpsie
                  https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Bechamot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 2512

jesli jak piszesz w pytaniu poczatkowym chcesz zobaczyc zapis na mapie , to najwygodniej jest moim zdaniem jak pisalem na Google earth.

masz mozliwosc odczytania czasow , pozycji , szybkosci wysokosci i oczywiscie wykorzystania wszelkich informacji z Google ( zdjecia , panoramy itd , itp - tego jest miliony). Samo otwarcie trwa 5 sekund i jest bezproblemowe.

ale w ten sposob nie przypiszesz wspolrzednych do metadanych zdjecia , natomiast do podgladu tracka jest idealne.

tak to wyglada dla przykladu - tutaj biala linia , zapis z zaglowania.
                    Format jak pisalem *klm.

funkcjonuje bezproblemowo , nie wymaga jakiegokolwiek przygotowania.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: gps.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 685,0 KB
ID: 2082841

sugeruje sprobowac , gdyz to niezwykle przyjemne w obsludze.

Komentarz

• Mohinder
                      Uzależniony
                      • 2019
                      • 560

Zamieszczone przez CYNIG
                      Zamknij to okienko z komunikatami, wczytaj tracka z GPS (rozszerzenie .log), wczytaj pliki ze zdjęciami, które zrobiłeś w trakcie rejestracji tracka i odpal funkcję Edit\Automatically add location information

Robiłem tak i przy zdjęciach pojawia się niebieska ikonka satelity i wyskakuje okienko gdzie mogę zapisać lub anulować. I co bym nie zrobił jak klikam save to dostaję komunikat, że nie można zapisać do niektórych zdjęć a w rzeczywistości nie zapisuje do żadnego. Ustawiłem w aparacie godzinę z odbiornika GPS. Zrobiłem dwa czy trzy zdjęcia kiedy sygnał był już 3D. Niestety dalej to samo.

Dziękuję za pomoc w podejrzeniu trasy.

Ale wiecie co mnie najbardziej wkurza? To, że program Map Utility nie pokazuje już od października 2019 trasy na mapie, jest wyraźny komunikat w programie, a Canon dalej odsyła do tego programu i w prezentacji odbiornika dalej mówią, że to możliwe.
                      Ponownie do nich napisałem ale nadal cisza.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez CYNIG

Robiłem tak i przy zdjęciach pojawia się niebieska ikonka satelity i wyskakuje okienko gdzie mogę zapisać lub anulować. I co bym nie zrobił jak klikam save to dostaję komunikat, że nie można zapisać do niektórych zdjęć a w rzeczywistości nie zapisuje do żadnego. Ustawiłem w aparacie godzinę z odbiornika GPS. Zrobiłem dwa czy trzy zdjęcia kiedy sygnał był już 3D. Niestety dalej to samo.

Dziękuję za pomoc w podejrzeniu trasy.

Ale wiecie co mnie najbardziej wkurza? To, że program Map Utility nie pokazuje już od października 2019 trasy na mapie, jest wyraźny komunikat w programie, a Canon dalej odsyła do tego programu i w prezentacji odbiornika dalej mówią, że to możliwe.
                      Ponownie do nich napisałem ale nadal cisza.

Komentarz

• swallow77
                        Początki nałogu
                        • 2010
                        • 322

Co do formatów od danych gps, to świetnym narzędziem jest RouteConverter. Używam go do logów z morskiego gpsa, nie ma funkcji do zdjęć, ale być może komuś sie przyda po sprawdzeniu.

Pozdrawiam!
                        wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• Mohinder
                          Uzależniony
                          • 2019
                          • 560

Dzięki. Rewelacyjny program.

Komentarz

Pracuję...