X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamto
    Bywalec
    • 2016
    • 143

Dylematy bezlusterkowe

Trochę już nie nadążam za tym co się dzieje. Canon ostro brnie w belzusterka. Czy wg Was to uz definitywny koniec lustrzanek? Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat.... Ostatnio czytałem o 90d i tam niby jest wizjer elektroniczny. Co to w końcu jest? Lustrzanka, bezluseterko, czy dwa w jednym? Czy Canon może znajdzie jakiś kompromis by zadowolić wszystkich?
    Pewnie przyjdzie taki czas że w końcu będę zmuszony do wejścia w bezlusterko. Wiem, że są już adaptery na stare szkła. Jak się One jednak sprawdzają. Ma to już ktoś, używa, dużą stratę jakości to daje, czy kompletnie starta nie zauważalna?
  • jotka
    Coś już napisał
    • 2005
    • 75

Odp: Dylematy bezlusterkowe

nie rozpaczaj tylko rób fotki. To tylko sprzęt. Następny już pewnie kupisz bezlusterkowy. Adaptery sprawdzają się znakomicie, nic nie tracisz ze starymi szkłami.

Komentarz

• janhalb
      Początki nałogu
      • 2008
      • 321

"Top tylko sprzęt" - jasne, ale ja np. też lubię TAKI sprzęt, a nie TAKI. I jednak chciałbym mieć wybór.
      Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• robertskc7
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 1485

Zamieszczone przez jamto
        Trochę już nie nadążam za tym co się dzieje. Canon ostro brnie w belzusterka. Czy wg Was to uz definitywny koniec lustrzanek? Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat.... Ostatnio czytałem o 90d i tam niby jest wizjer elektroniczny. Co to w końcu jest? Lustrzanka, bezluseterko, czy dwa w jednym? Czy Canon może znajdzie jakiś kompromis by zadowolić wszystkich?
        Pewnie przyjdzie taki czas że w końcu będę zmuszony do wejścia w bezlusterko. Wiem, że są już adaptery na stare szkła. Jak się One jednak sprawdzają. Ma to już ktoś, używa, dużą stratę jakości to daje, czy kompletnie starta nie zauważalna?
        Adaptery - zwłaszcza ten canona spisuje się znakomicie! Zero strat.Jakie straty ? skąd ? Obiektywy EF na bezlustrach trafiają znakomicie w stosunku do lustrzanek. Nie ma odwrotu. Same plusy.
        www.robertzbiec.pl

Komentarz

• janhalb
          Początki nałogu
          • 2008
          • 321

Zamieszczone przez robertskc7
          Nie ma odwrotu.
          Odwrotu być nie musi, wystarczy, żeby był wybór ;-)
          Amator, po prostu amator*

*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb

Komentarz

• robertskc7
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1485

Nie będzie. Nikt o zdrowych zmysłach nie wejdzie z inwestycją w lustro. To co jest na runku lustrzanek spokojnie wystarczy na długie lata. Temat technologi lustrzanek - zgodnie z zapowiedzią JP dobiegł kresu.
            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• jamto
              Bywalec
              • 2016
              • 143

Zamieszczone przez janhalb
              Odwrotu być nie musi, wystarczy, żeby był wybór ;-)
              Słusznie prawisz, też tak uważam. Dlatego ten 90d mnie zastanawia w jakim kierunku to idzie tzn ten wizjer elektroniczny, tak o tym gdzieś wyczytałem ale zero konkretów.....

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4568

Zamieszczone przez jamto
                Dlatego ten 90d mnie zastanawia w jakim kierunku to idzie tzn ten wizjer elektroniczny, tak o tym gdzieś wyczytałem ale zero konkretów.....
                90D ma wizjer optyczny. Podobno "inteligentny" ale optyczny.
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2709

Zamieszczone przez jamto
                  Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat....
                  I przestał zdjęcia robić czy może nagle pogorszyła się jakość, bo Twoja 80 wstydzi się bezluster? Aparat to nie smartfon, że trzeba go wymieniać co 2 lata. Ja to bym się raczej rozglądał za okazjami typu wyprzedaż szkieł lub zaawansowanych korpusów EF. Z resztą tak właśnie robię i już skorzystałem. Ale ja ze wsi jestem.

Tak, uważam i już dawno uważałem, że lustro to techniczny anachronizm i czeka go takie samo wymarcie jak aparaty skrzynkowe, tyranozaury, maszyny do pisania i telewizory kineskopowe. Ale póki co prawa optyki się nie zmieniły, a te anachronizmy po 100 latach rozwoju są technicznie doskonałe i cały czas robią zdjęcia.
                  Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                  Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                  Ja
                  Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                  Konfucjusz

Komentarz

• jamto
                    Bywalec
                    • 2016
                    • 143

Zanim totalnie mnie zmieszacie z błotem uściślę że nie prę w kierunku bezlusterek ale już teraz czuję się zmuszony ze będę musiał tak zrobić, chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić. Bardziej niż puszka zacząłem martwić się o szklarnie którą dość znacznie rozbudowałem. Ale skoro adapter jakoś to ogrania to śpię spokojnie....

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
                    90D ma wizjer optyczny. Podobno "inteligentny" ale optyczny.
                    A co się kryje pod tym tajemniczym słowem "inteligentny"

Komentarz

• robertskc7
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 1485

Zamieszczone przez jamto
                      Zanim totalnie mnie zmieszacie z błotem uściślę że nie prę w kierunku bezlusterek ale już teraz czuję się zmuszony ze będę musiał tak zrobić, chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić. Bardziej niż puszka zacząłem martwić się o szklarnie którą dość znacznie rozbudowałem. Ale skoro adapter jakoś to ogrania to śpię spokojnie....

--- Kolejny post ---

Nikt Cię tu z błotem nie zmiesza. Nie ten czas na forum. Admini moment z tym kimś zrobią porządek Przyjmij po prostu, że tak działa anonimowe pisanie w necie i tyle. Każdy wyraża tylko swoją opinnię - a tu się raczej zgadzamy, że lustrzankami da się robić dobre zdjęcia, ale bezlustrami jest łatwiej i szybciej.

Pozdrawiam.
                      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• marfot
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4568

Zamieszczone przez jamto
                        Canon tak to widzi:

"iTR" inteligentne rozpoznanie i śledzenie.
                        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• RadOs41
                          Początki nałogu
                          • 2011
                          • 350

Zamieszczone przez jamto
                          ... chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić...
                          Na pewno uda Ci się i na 20 lat będziesz miał spokój, choćby coś z serii 1 dx. Ja od ponad 10 lat mam dwa korpusy z serii 1D/1Ds mark III. Są niezawodne i nadal robią zdjęcia. Mało tego - ładne zdjęcia, i choć w zeszłym roku dokupiłem R-kę, to obydwa mają u mnie dożywocie. A obiektywy Ef współpracują z R-ką (z adapterem) jak z lustrzankami, tzn. równie szybko, af jest w 100% celny, żadnej straty jakości nie zauważyłem.
                          Ostatnio edytowany przez RadOs41; 41740.
                          Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Komentarz

• jamto
                            Bywalec
                            • 2016
                            • 143

Wracając do wizjera niby elektronicznego w 90d. Może się mylę ale widzę że właściwie w porównaniu do 80d to jedynie wykywanie twarzy i ostrośc na oko doszło.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez RadOs41
                            Na pewno uda Ci się i na 20 lat będziesz miał spokój, choćby coś z serii 1 dx. Ja od ponad 10 lat mam dwa korpusy z serii 1D/1Ds mark III. Są niezawodne i nadal robią zdjęcia. Mało tego - ładne zdjęcia, i choć w zeszłym roku dokupiłem R-kę, to obydwa mają u mnie dożywocie. A obiektywy Ef współpracują z R-ką (z adapterem) jak z lustrzankami, tzn. równie szybko, af jest w 100% celny, żadnej straty jakości nie zauważyłem.
                            I do końca mych dni by wystarczyło.... Tyle że ja w APS-C siedzę. A tak przy okazji, które oznaczenia na bezlusterkach to APS-C a które to pełna klatka?

Komentarz

• RadOs41
                              Początki nałogu
                              • 2011
                              • 350

Zamieszczone przez jamto
                              ... A tak przy okazji, które oznaczenia na bezlusterkach to APS-C a które to pełna klatka?
                              Jeśli chodzi o Canona seria M to APS-C - np. M50, M6 itp., a seria R to ff.
                              Ostatnio edytowany przez RadOs41; 41740.
                              Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Komentarz

Pracuję...