X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Martin87
    Bywalec
    • 2015
    • 127

black mist, pro mist

Robię zdjęcia na canonie EOS 60D i EOS 33 (analog) z obiektywem Canon EF 50mm 1.8 STM (49mm średnica). Nie bawię się w żadne RAW i photoshopy. Myślę nad jakimś filtrem do tego obiektywu by zdjęcia z cyfry nie wyglądały tak plastikowo.
    Myślałem nad Black Pro Mist, jednak on w pl jest ciężki do dostania pod ten gwint, jest jeszcze alternatywa w postaci Black Mist K&F Concept Nano X - tylko nie wiem który jest lepszy.
    Oba te filtry mają oznaczenia 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 zakładam że to jest moc tego efektu, pytanie czy też jakoś zbijają światło.

A może warto zainteresować się jakimś innym filtrem by uzyskać efekt filmowości, a nie mieć plastikowych zdjęć w przypadku cyfry. Na analogu zajebiście wychodzi, jednak filmy drożeją
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: black mist, pro mist

Zamieszczone przez Martin87
    Robię zdjęcia na canonie EOS 60D i EOS 33 (analog) z obiektywem Canon EF 50mm 1.8 STM (49mm średnica). Nie bawię się w żadne RAW i photoshopy. Myślę nad jakimś filtrem do tego obiektywu by zdjęcia z cyfry nie wyglądały tak plastikowo.
    Myślałem nad Black Pro Mist, jednak on w pl jest ciężki do dostania pod ten gwint, jest jeszcze alternatywa w postaci Black Mist K&F Concept Nano X - tylko nie wiem który jest lepszy.
    Oba te filtry mają oznaczenia 1/1, 1/2, 1/4, 1/8 zakładam że to jest moc tego efektu, pytanie czy też jakoś zbijają światło.

A może warto zainteresować się jakimś innym filtrem by uzyskać efekt filmowości, a nie mieć plastikowych zdjęć w przypadku cyfry. Na analogu zajebiście wychodzi, jednak filmy drożeją
    Może zainstaluj jakiś Picture Style, który upodobni obrazek do wybranego filmu na analogu.
    Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Martin87
      Bywalec
      • 2015
      • 127

Zamieszczone przez marfot
      Może zainstaluj jakiś Picture Style, który upodobni obrazek do wybranego filmu na analogu.
      Mam już 3

Komentarz

• djtermoz
        Uzależniony
        • 2004
        • 988

Myślałem nad Black Pro Mist
        Używam Tiffen Black Pro Mist 1/4. Daje całkie fajne "zmiękczenie" zdjęć, mniejszy kontrast i trochę bardziej filmowy wygląd. Jeśli się nie mylę, z tymi filtrami jest tak, że należy dostosować ich siłę do ogniskowej - w sensie, im dłuższa ogniskowa tym słabszy filtr. Do 50mm nada się 1/4 albo 1/2. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: DSCF5920.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 480,4 KB
ID: 2086378

Nazwa: DSCF5967.jpg
Rozmiar: 197,8 KB
ID: 2086379

Nazwa: DSCF6757.jpg
Rozmiar: 472,9 KB
ID: 2086380
        djtermoz@pbase

Komentarz

• Martin87
          Bywalec
          • 2015
          • 127

Ciekawi jeszcze ten drugi, tyle by potem tej oszczędności nie żałować.

Komentarz

• mkamelg
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 1255

Efekty działania filtra Black Pro-Mist firmy Tiffen o gęstościach 1/8, 1/4, 1/2, 1 oraz 2 możesz zobaczyć sobie pod tym linkiem:

Reduces Highlights and Lowers Contrast Softens Wrinkles and Blemishes Creates a Soft Quality of Light ColorCore Technology® Made in the U.S.A. 10 Year Warranty

Dzięki filmikom z tej poniższej playlisty powinieneś wyrobić sobie zdanie na temat filtra Black Mist firmy K&F Concept:

Filtr firmy K&F Concept to najprawdopodobniej kopia filtra firmy Tiffen, dlatego patrząc na te filmiki to tak jakbyś patrzył na filmiki o filtrze firmy Tiffen.

Filtr Black Pro-Mist firmy Tiffen o gęstościach 1/8, 1/4, 1/2, 1 i średnicy 49 mm możesz kupić sobie na polskim Amazon:

Filtr Black Mist o gęstościach 1/2, 1 i średnicy 49 mm firmy K&F Concept możesz kupić sobie na polskim Amazon:

Filtr Black Mist o gęstościach 1/8, 1/4, 1/2, 1 i średnicy 49 mm możesz kupić sobie w oficjalnym sklepie internetowym firmy K&F Concept za znacznie niższą cenę niż ta obowiązująca na polskim Amazon. Za znacznie niższą cenę przy wyborze darmowej wysyłki, przy wyborze ekspresowej wysyłki cena może się zrównać z tą obowiązującą na polskim Amazon:

Black mist filter creates dream cinematic hazy effect for images & videos. It reduces highlight and lowers glare. In portrait photography, black mist filter softens wrinkles, blemishes, and pores while maintaining skin tone values.

Komentarz

Pracuję...