X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemo8855
    Dopiero zaczyna
    • 2023
    • 20

Siemka mam problem z szumami

sprawa wyglada tak przy iso 100 i naswietleniu 1/800 i f1,8 wychodza mi na zdjeciu szumy które widac co moze byc przyczyna
    Canon 2000D obiektyw Canon 50mm 1,8

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_3826-1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 1,40 MB
ID: 2106741
    Załączone pliki
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4568

Odp: Siemka mam problem z szumami

Nie wiem w czym wywołałeś fotkę.
    Otwórz np. w DPP, zwiększ nieco poziom odszumiania w zakresie luminancji i po sprawie.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• przemo8855
      Dopiero zaczyna
      • 2023
      • 20

Zamieszczone przez marfot
      Otwórz np. w DPP, zwiększ nieco poziom odszumiania w zakresie luminancji i po sprawie.

Wiem jak w programie mogę usunąć szumy tylko ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje a co do wywołania to jest surowe zdjęcie z aparatu

Komentarz

• Nozanu
        Uzależniony
        • 2010
        • 542

Zamieszczone przez przemo8855
        Wiem jak w programie mogę usunąć szumy tylko ciekawi mnie dlaczego tak się dzieje a co do wywołania to jest surowe zdjęcie z aparatu
        To jak wygląda to "surowe" jpg z aparatu musisz ustawić w tym aparacie.

Komentarz

• przemo8855
          Dopiero zaczyna
          • 2023
          • 20

Zamieszczone przez Nozanu
          To jak wygląda to "surowe" jpg z aparatu musisz ustawić w tym aparacie.
          W pierwszym poście masz 2 pliki jeden jest w załączniku format Raw surowy a 2 też jest surowy tylko zmieniony na jpg żeby było można wkleić na forum

Komentarz

• Nozanu
            Uzależniony
            • 2010
            • 542

Nie da się zobaczyć RAWa ani nie istnieją żadne "Surowe" JPGi. To Ty decydujesz o parametrach wywoływania RAWów lub zdajesz się na jakieś przypadkowe ustawienia nie zawsze odpowiednie do danej scenerii.

Komentarz

• przemo8855
              Dopiero zaczyna
              • 2023
              • 20

Zamieszczone przez Nozanu
              Nie da się zobaczyć RAWa ani nie istnieją żadne "Surowe" JPGi. To Ty decydujesz o parametrach wywoływania RAWów lub zdajesz się na jakieś przypadkowe ustawienia nie zawsze odpowiednie do danej scenerii.

Przepraszam bo chyba nie zrozumiałeś jest opisany problem na początku postu mego a zdjęcie jest wklejone z aparatu bez żadnej przeróbki tak o do zobaczenia mojego problemu i nie chodzi mi roku w jakim programie co robię tylko o problem z ISO, masz jakiś pomysł żeby to rozwiązać ?

Komentarz

• Nozanu
                Uzależniony
                • 2010
                • 542

Ależ owszem to jest "przeróbka", zrobiona z rawa przez twój aparat, według parametrów zadanych w ustawieniach twego aparatu.

Komentarz

• mystek
                  Uzależniony
                  • 2011
                  • 941

jak dla mnie to zdjęcie jest delikatnie poruszone, a nie zaszumione. Tj może Ty miałeś rękę stabilną, ale dziewczyna na rolkach się zwyczajnie poruszała. 1/800s nie wystarczyło zamrozić kompletnie ruchu.
                  https://www.facebook.com/mystekfoto
                  https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• atsf
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4832

Problemem tego zdjęcia jest brak kontrastu i niedoświetlenie głównego motywu z powodu fotografowania pod światło, duży udział nieostrości, w których najbardziej odczuwa się szum, oraz nieostrość postaci, która też potęguje odczucie szumu. Większość istotnych elementów jest ciemniejszych od średniej szarości, więc sprawiają wrażenie zaszumionych. Aparat nie odszumia tak samo, jak zewnętrzny program, a RAW otwarty w DPP wygląda lepiej, niż ten jpg z RAW-a. Po doświetleniu o 0,6 EV, podbiciu kontrastu +2, saturacji, oraz ustawienia innego balansu bieli, wyostrzeniu opcja Sharpness +6- zdjęcie jest po prostu nieostre, ale nie ma jakiegoś dramatycznego szumu. W kiepskich warunkach wychodzą kiepskie zdjęcia amatorskim sprzętem i nie ma się tu specjalnie czemu dziwić.

Pełny rozmiar:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: IMG_3826-2.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 9,92 MB
ID: 2094836
                    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• przemo8855
                      Dopiero zaczyna
                      • 2023
                      • 20

Dobra rozumiem to wszystko i postaram się poprawić ?? ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szału nie ma ale czy możecie polecić naprawdę ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 4832

Zamieszczone przez przemo8855
                        Dobra rozumiem to wszystko i postaram się poprawić ???????????? ale jeszcze skorzystam wiem że canon 2000 to szału nie ma ale czy możecie polecić naprawdę ostry obiektyw do mojego APSC od razu mowie na L Canona mnie nie stać jak narazie co możecie polecić ??
                        Jaka ogniskowa?
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• przemo8855
                          Dopiero zaczyna
                          • 2023
                          • 20

Zamieszczone przez atsf
                          Jaka ogniskowa?
                          Myślałem nad 85 ale też kurde lubię teleobiektywy takie Ala uniwersalne od 20 do 200

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2456

Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8

Komentarz

• przemo8855
                              Dopiero zaczyna
                              • 2023
                              • 20

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Zacznij od przymknięcia 50-tki którą posiadasz. Nie ma obowiązku robienia zdjęć na f1.8
                              No ok spoko ale i tak bym chciał w 2 obiektyw się uzbroic

Komentarz

Pracuję...