zwróć uwagę, że wersja 50e bardzo zżera baterię do podtrzymywania diody.
X
-
-
Z tego co sie orientuje to jest to jedyna roznica. Mam od kilku lat model 50E, ale nawet nie pamietam jak dziala ten bajer z ustawianiem ostrosci wzrokiem. Wiem tylko ze jakos nie zabardzo sie to spisywalo, wiec wylaczylem i zapomnialem. A pozatym to bardzo dobry aparat. Kilku zawodowych fotografow chwalilo go nawet bardziej od nowszej 30stki. Podobno jest z lepszych materialow wykonany (w srodku). Tak wiec na pewno 50 a nie 300.Zamieszczone przez albigczym różni się model 50 od 50e poza wyborem punktu AF okiem. ?Komentarz
-
1. W 50E jest wskaznik do pomiaru GO, ktory wlacza sie gdy nakierujemy na niego okiem.
Jak sie ma sprawa 50 bez "E"? Jest pomiar GO? Jeśli tak to jak go uruchomić?
2. Czy lampa Speedlight 220EX bedzie dzialac z EOS 50 takze w trybie h??Komentarz
-
mialem kiedys podobny dylemat ale szybko wybralem 50e. sterwoanie okiem lubie :-) ale dosc czesto korzystam z manuala bo po ciemku najlepiej sie nie spisuje. co po GO z tego co pamietam w moim mozna go jeszcze * sprawdzic. bierz 50(e) i nie wachaj sie!!Komentarz
-
-
-
300 ma plastikowy bagnet !!!! TRAGEDIA!!
Jak chesz to porównaj sobie te dwa korpusy
Komentarz
-
Wczoraj na wystawie pozyczylem koledze, ktory ma 300tke lufe 70-200 2.8 IS L ... podpial, potrzymal chwile, po czym zamarudzil ze jego body ma plastikowy bagnet i boi sie ze sie zapomni, chwyci za body i zepsuje.. po czym pozyczyl ode mnie 10D, karte 128MB, tego 70-200 i bez obaw sfocil to co chcial nie marnujac kliszy i nie ryzykujac body 8) . Tak wiec potwierdze - 300tka ma plastikowy i przez to bardziej ryzykowny do ciezszych szkiel bagnet.Komentarz
-
-
jestem za 50(E), którą użytkuję od 6 lat. Do sterowania okiem bardzo się przyzwyczaiłem.
Dodatkowymi plusami są: jaśniejsza matówka (co się przydaje przy zenitowych obiektywach) i chyba lepsze pokrycie klatki przez wizjer.
(dygresja)Nie wiem czy w 300 ale w 50-tce da się zrobić manewr wymiany nieskończonej kliszy: w funkcjach można ustawić zwijanie, tak aby fragment kliszy został poza kasetką. Po zwinięciu wystarczy zapisać sobie na jakim zdjęciu się skończyło, potem po wsadzeniu kliszy z powrotem wystarczy w ciemnicy dopstrykać do wymaganego numeru klatki. (koniec dygresji)
Jedyny problem jaki z nim miałem, to kiedyś w górach (było dość zimno) zgłupiał mi z obiektywem zenitowym (kłapał lustrem po kilka razy po czym się wieszał).Komentarz
-
Witam.
Jeśli chcesz koniecznie kupić 300-tkę, to kup wersję 300x. Z tego co czytałem to niewiele parametrami różni się od 50-tki, a w niektórych aspektach ją przewyższa.
A oto specyfikacja:
EOS 300X to solidna amatorska lustrzanka Canona. Model ten jest następcą EOS 300V. Największą nowością jest zastosowanie nowego systemu pomiaru światła błyskowego E-TTL II. System ten umożliwia pomiar siły błysku również w oparciu o odległość od fotografowanego obiektu. Dane te pobierane są z obiektywu aparatu i wraz z danymi z przedbłysku odpowiadają za jakość naświetlenia za pomocą lampy błyskowej. Dzięki temu aparat nie prześwietla nawet blisko znajdujących się obiektów. E-TTL II współpracuje zarówno z lampami zewnętrznymi serii EX, jak i z wbudowanym fleszem.
Do innych udoskonaleń należy zaliczyć: szybsze zdjęcia seryjne, synchronizacja z lampą do 1/125s., szybszy autofokus, najkrótszy czas otwarcia migawki 1/4000s., mocniejszy wbudowany flesz oraz nowa ergonomiczna budowa.
DANE TECHNICZNE:
Typ aparatu: lustrzanka na film o szerokości 35mm, z samoczynnym przesuwem filmu i z automatycznym nastawianiem ostrości, oraz wbudowaną lampą błyskową.
Wizjer: Wyposażony w regulacje korekcji optycznej okularu od -2,5 do + 0,5 dpt.
Tryby naświetlania: (P) - automatyczny program sterowania naświetleniem z możliwością ingerencji w parametry ekspozycji. (Tv) - automatyczny dobór przysłony do ręcznie nastawionego czasu otwarcia migawki. (Av) - automatyczny dobór czasu otwarcia migawki do ręcznie nastawionej przysłony. (M) - ręczne nastawianie obu parametrów naświetlenia. (A-DEP) - automatyczny dobór parametrów ekspozycji do zadanej głębi ostrości. Pełna automatyka bez możliwości ingerencji w parametry ekspozycji. Sześć programów tematycznych: portret, krajobraz, makro, sport, portret nocny, zdjęcia bez błysku.
Rodzaje pomiaru światła: pomiar matrycowy 35-polowy. Pomiar skupiony obejmujący około 9,5% pola widzenia w centrum. Centralnie ważony uśredniony.
Czasy otwarcia migawki: od 30s. do 1/4000s. (ze skokiem 1/2EV) oraz czas B.
Korekcja ekspozycji: od -3EV do +3EV ze skokiem 1/2 EV.
Ustawianie ostrości: może być dokonywane ręcznie (M) lub automatycznie (AF) w trybie jednokrotnym (One-Shot), ciągłym (AI Servo) i ciągłym przewidującym (Predictive AI Servo) w zakresie od 1 EV do +18 EV. Pomiaru można dokonywać w jednym z 7 pól ustawiania ostrości, który jest wybierany ręcznie (za pomocą wygodnego kontrolera krzyżowego) lub automatycznie. Aparat dysponuje funkcją podglądu głębi ostrości i pamięci pomiaru ostrości.
Przesuw filmu: za pomocą wbudowanego silnika z prędkością 2,5 klatki na sekundę (zdjęcia seryjne) oraz 3 klatki na sekundę (zdjęcia pojedyncze), z możliwością wielokrotnej ekspozycji.
Współpraca z lampą błyskową: wbudowana lampa błyskowa o liczbie przewodniej 13 i kryciu błyskiem pola widzenia obiektywu 28mm. Czas synchronizacji do 1/125s. Pomiar światła A-TTL i TTL z odpowiednimi lampami Canon Speedlite. Pomiar światła błyskowego E-TTL II z lampami Speedlite EX i wbudowaną lampą błyskową. Synchronizacja z długimi czasami, na pierwszą i drugą kurtynę migawki, redukcja efektu czerwonych oczu. Możliwość podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej.
Czułość filmu: od ISO 25 do ISO 5000 przy automatycznym odczycie kodu DX i ISO 6 do ISO 6400 przy ręcznym nastawianiu.
Inne funkcje: samowyzwalacz elektroniczny z opóźnieniem 2 lub 10s. Autobracketing (+-2EV co 1/2 stopnia). Podświetlanie wyświetlacza LCD.
Zasilanie: dwie baterie litowe CR2 lub 4 baterie alkaliczne typu AA lub akumulatorki Ni-MH z opcjonalnym pojemnikiem na baterie BP-20.
Wymiary: 130 x 90 x 64 mm.
Waga: 365 g.Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0Komentarz
-
Ale jak wynika z powyższej specyfikacji brak mu custom functions, korekty ekspozycji dla wbudowanej lampki. Stawiam też że ma ciemniejszy wizjer. No i... 50 ma drugie kółko
Komentarz
-
A czego tu wymagać od amatorskiego body???
I tak bardzo rozszerzyli możliwości tego aparatu.
Jak chcesz mieć korektę błysku i drugie kółko to zawsze możesz kupić EOS 30v zamiast 50-tki.
Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0Komentarz
-
Właśnie mam 300 i niestety nawet 1/4000 i lampa przy 1/125, mocniejszy flesh i szybszy AF nie zastąpią nigdy (chyba?) PEŁNEGO wyboru rodzaju pomiaru światła i rodzaju pomiaru AF!!!
W 300 masz to wszystko niby ale "powiązane" z poszczególnymi programami-trybami. I to właśnie "powiązanie" w pewnym momencie przenosi się na Ciebie i stwierdzasz "Ten aparat mnie ogranicza!" - a tego właśnie raczej sprzęt rozwijającemu sie fotoamatorowi robić nie powinien!!!
Będziesz chciał poeksperymentować to i blokada lustra sie przyda, i niepełne zwijanie filmu, i błysk na różne lamelki!
Pewnie że 30 lub 30V jeszcze lepsza - ale nie każdego na nie stać.
Lepiej samemu sobie przemyśleć - czy lepiej mieć kilka parametrów lepszych, czy lepiej mieć wolny wybór z wszystkimi parametrami??
Pozdrawiam
PawełKomentarz
-
A czy 'przypadkiem' w 300 czas min to nie 1/2000?EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000Komentarz
Komentarz