X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fotobronx
    Bywalec
    • 2007
    • 134

50e wyjecie matowki

A wiec tak wlasnie skonczylem czyscic matowke wyglada juz calkiem niezle ,niestety sporo syfu znalazlo sie po drugiej stronie wiec chce sie jakos do niego dobrac... i teraz mam problem...jak wyciagnac ta cholerna matowke ???

W Minolcie w ktorej wczesniej robilem taka operacje wystarczylo nacisnac delikatnie jeden dzindzel i ramka na zawiasach puszczala matowke po czym mozna ja bylo wyciagnac.
    W 50e czegos takiego nie widze...Obok gabki wytlumiajacej lustro jest taki maly zatrzask ale jak naciskam go (delikatnie w granicach rozsadku) to nic sie nie dzieje.
    Nie chce szarpac tego na sile :P wiec prosze o pomoc

Pozdrawiam
  • enter
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1201

matówka w 50e jest niewymienna

Komentarz

• krisv740
      Bywalec
      • 2008
      • 195

co nie znaczy,że nie można jej wyjąć....
      popatrzyłem przez chwilkę na swoje 50 , ale tylko i wyłącznie na szybko mogę stwierdzić;
      albo po zdemontowaniu pierścienia montowania obiektywu "dojdzie się" do śrub mocujących pokrywę przednią matówki /ponowy kawałek blachy osłaniający z przodu matówkę/
      albo dopiero po demontażu górnej pokrywy aparatu będzie to mozliwe....
      canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• fotobronx
        Bywalec
        • 2007
        • 134

no to nieciekawie sie zapowiada

Komentarz

• zdartapodeszwa

Mam dwa eosy z "niewymiennymi" matówkami- 50e i 5000(zbiera kurz jedynie).
          Bawiłem się ostatnio w rozbieranie 5000 - wyjmowałem też matówkę.
          Ten dzyndzel przy gąbce trzeba odciągnąć w płaszczyźnie równoległej do matówki w stronę jej środka.
          Pisze o 5000, ale jak przyglądałem się 50e to wszystko wygląda identycznie.
          Mam nadzieję, że pomogło

Komentarz

Pracuję...