X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • temol
    Bywalec
    • 2005
    • 113

mir31 - nie wiem jaki rodzaj fotografii Cie interesuje, ale wg mnie warto wziąć pod uwagę, że 3ka ma: spot, podnoszenie lustra uruchamiane z poziomu CF, i nie powiązane na stałe z wyzwalaczem czasowym (jak np w 50e). Do tego w wizjerze osobna drabinka dla lampy i swiatla zastanego. Czytalem, że 3ka jest energooszczędna przy długich czasach - jakas tam fikuśna migawka. No i jeszcze 33ki (niektore) nie mierzą poprawnie swiatla ze szklami m42. W 3ce nie ma tego problemu.

Glosnosc i ciezar to inna sprawa, kazdy ma swoje preferencje.

T.

Komentarz

• thedoc
      Początki nałogu
      • 2006
      • 328

Mam eos'a 30 z gripem i powiem szczerze, że (mając odniesienie do 5d) jest to bardzo ale to bardzo fajna maszyna, kupiłem wszystko za jakieś 300zł na allegro i jestem mega zadowolony - polecam. Miałem wcześniej 50e ale 30 jest znaczenie fajniejsza.

Komentarz

• aligator16
        Początki nałogu
        • 2008
        • 457

Gdybym ja miał wybierać pomiędzy 30/33 lub 3 (nie patrząc na finanse) wybrałbym bez zawahania eos'a 3 z 3 dla mnie ważnych powodów:
        1. Zmiana ekspozycji co 1/3 Ev (30 ma co 1/2)
        2. Gniazdo synchro
        3. Krótszy czas synchro

Komentarz

• canis_lupus
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1252

Gorąco polecan EOS'a 3. Warto dołozyć troszkę.
          "I love You Cię" Różyczko...
          Galeria ,
          Druga galeria,

Komentarz

• BAKS
            Bywalec
            • 2007
            • 106

Najlepszy uchwyt VG 10 do kadrów pionowych ma EOS 5 (patrz książka Jarosława Brzezinskiego Canon EOS system ) sam mam 5 z tym gripem i to jest marzenie
            pozdrawiam

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez BAKS
              Najlepszy uchwyt VG 10 do kadrów pionowych ma EOS 5 (patrz książka Jarosława Brzezinskiego Canon EOS system ) sam mam 5 z tym gripem i to jest marzenie
              pozdrawiam
              Ja kupiłem trójkę z czymś, co się zwie "Power Drive Booster E1" i w zasadzie poza tym, że mogę aparat zasilać z akumulatorków AA - nie widzę większych zalet. Uchwyt jest mało wygodny, bo zamiast mieć wysuniętą 'dupkę' od strony tylnej ścianki, powinien mieć większy uchwyt od strony palców. Z gripem i 8 akumulatorkami zaczyna też swoje ważyć.
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Voith
                Bywalec
                • 2006
                • 198

Czy ktos używa eosa 1 ? Chciałbym wiedziec jak on sie sprawuje i czy jest w miare dobry bo wlasnie zakupilem takiego za 190 dolarów. O co mi chodzi - mialem eosa 30 ale byl dla mnie za wolny (nie wiem czy tylko moj model tak mial ale jak wcisnalem spust to bylo duzo zwłoki) a potrzebuje czegos pewniejszego i szybszego.
                Ostatnio edytowany przez Voith; 5262.
                Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• josif
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 380

Zamieszczone przez Merde
                  Ja kupiłem trójkę z czymś, co się zwie "Power Drive Booster E1" i w zasadzie poza tym, że mogę aparat zasilać z akumulatorków AA - nie widzę większych zalet. Uchwyt jest mało wygodny, bo zamiast mieć wysuniętą 'dupkę' od strony tylnej ścianki, powinien mieć większy uchwyt od strony palców. Z gripem i 8 akumulatorkami zaczyna też swoje ważyć.
                  Zaletą tego gripa jest m.in. szybkość. W jedynkach przyspiesz on chyba przesuw filmu dwukrotnie i zwiększ a ilość klatek na sekundę. Dziś może nie ma to wielkiego znaczenia, ale kiedyś wypstrykanie filmu w 6 sekund sens miało choćby w sporcie.

Skoro ci ten grip "nie leży" to może pozbawić cię kłopoty za jakaś sumboliczną opłatą? : )

Komentarz

• Merde
                    Grzeczny i układny podpis
                    • 2008
                    • 7756

Zamieszczone przez josif
                    Zaletą tego gripa jest m.in. szybkość. W jedynkach przyspiesz on chyba przesuw filmu dwukrotnie i zwiększ a ilość klatek na sekundę. Dziś może nie ma to wielkiego znaczenia, ale kiedyś wypstrykanie filmu w 6 sekund sens miało choćby w sporcie.
                    Otóż to - analog do sportu mi nie jest potrzebny, nawet 1 klatka na sekundę wystarcza w zupełności. Gdyby choć był wygodny... Łapię się czasem na tym, że pionowe zdjęcia robię trzymając aparat tak, jakby gripa nie posiadał.

Skoro ci ten grip "nie leży" to może pozbawić cię kłopoty za jakaś sumboliczną opłatą? : )
                    Niestety, nie mam tego standardowego gripa, który zdejmuje się podpinając PB-E1.
                    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• josif
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 380

a ja mam akurat standardowy : )
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      puściłem ci maila
                      Ostatnio edytowany przez josif; 14807. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

Pracuję...