X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Piotrek71
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 35

EOS 500 - zacinająca się migawka

Witam,
    odebrałem z zakładu wywołany film i zauważyłem, że na 36 klatek, naświetlonych jest tylko 18 (na "oko" prawidłowo naświetlone), a reszta jest po prostu ciemna, tak jakby migawka w ogóle się nie otworzyła. Zarówno nienaświetlone są niektóre klatki na końcu kliszy jak i niektóre w środku. Różne czasy, różne obiektywy. Na listkach migawki odrobinki smaru (mogę zrobić zdjęcie, jeśli to pomoże). Czy to znany problem i da się to zrobić we własnym zakresie, czy pozostaje tylko serwis?

Pozdrawiam!
    EOS 40D | [EF-S] 17-85 IS USM | [EF] 100-300 USM | [M42] Helios 44M | Sigma EF-500 DG SUPER | Soligor TIF-340
  • jkl8
    Początki nałogu
    • 2008
    • 274

Na migawce nie powinno być żadnych śladów smaru, być może to smar spowodował sklejenie się listków migawki. Migawka to bardzo delikatny element i łatwo można ją uszkodzić wpędzając się w koszta. Osobiście chyba poszukałbym jakiegoś warsztatu zajmującego się sprzętem foto, niekoniecznie autoryzowanego serwisu, i tam zlecił czyszczenie.

Komentarz

• Piotrek71
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 35

Być może tak właśnie jest - aparat był nieużywany przez kilka lat. Gdy dotykam listki ubrudzone smarem to czuć, że są ze sobą delikatnie sklejone. Pozostaje wymiana migawki czy czyszczenie?
      Ostatnio edytowany przez Piotrek71; 29513.
      EOS 40D | [EF-S] 17-85 IS USM | [EF] 100-300 USM | [M42] Helios 44M | Sigma EF-500 DG SUPER | Soligor TIF-340

Komentarz

• jkl8
        Początki nałogu
        • 2008
        • 274

Czyszczenie powinno wystarczyć przy okazji można wyregulować. Uważaj z dotykaniem listków migawki, to bardzo delikatny element.

Komentarz

• Piotrek71
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 35

Wyczyściłem denaturatem - chodzi jak trzeba

Komentarz

• siudym
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2254

hmmm mialem to samo z EOS 500. Masa klatek straconych, takze zauwazulem jakies smary dziwne na migawce. Od wyczyszczenia jest ok, czasami cos nie wyjdzie wiadomo, ale bez tragedii jak wczesniej.

Komentarz

Pracuję...