X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • majcz
    Coś już napisał
    • 2007
    • 83

Digitalizacja materiału na błonach

Czego można spodziewać się po tym urządzeniu http://www.allegro.pl/show_item.php?item=944934307
    Chcę z rzutnika wyświetlić slajd na tym Video transferze i z bliskiej odległości zrobić zdjęcie dobrym obiektywem lustrzanką cyfrową.
    Czy lepszą jakość osiągnę z tego http://www.allegro.pl/item947974129_...w_minolta.html podświetlając slajd silnym źródłem światła i fotografując przez mieszek cyfrową lustrzanką, tu jestem ograniczony tylko do starych obiektywów manualnych.
    Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
    ---------------------------------------------
    Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS
  • airhead
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2495

lepiej to drugie, rzutniki mają marną jakość a przynajmniej nie te za 70zł
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• mate00sh
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1312

Zamieszczone przez airhead
      lepiej to drugie, rzutniki mają marną jakość a przynajmniej nie te za 70zł
      Ja bym się tylko dopytał, czy ten duplikator slajdów Minolty ma jakieś dołączone źródło światła - sladj powinien być równomiernie podświetlony od tyłu, bez podświetlenia będziesz się tylko męczył.

Komentarz

• majcz
        Coś już napisał
        • 2007
        • 83

Zamieszczone przez mate00sh
        Ja bym się tylko dopytał, czy ten duplikator slajdów Minolty ma jakieś dołączone źródło światła - sladj powinien być równomiernie podświetlony od tyłu, bez podświetlenia będziesz się tylko męczył.
        Nie ma z tyły podświetlenia. Tą minoltę podałem tylko za przykład, można dostać jeszcze inne tego typu urządzenia w niższej cenie na gwint na mieszku M42. Czytałem kiedyś w którymś z fotograficznych czasopism o takim sposobie przetwarzania analogowych materiałów, podobno jakość tej digitalizacji nie ustępuje mocno jakości ze skanerów bębnowych. W artykule był opis takiego właśnie mieszka na szynie i przystawki z matówką, całość podświetlana była mocną lampą halogenową np z taniego rzutnika. Ale nie pamiętam w jakim to było czasopiśmie, zresztą było to już dosyć dawno.
        Tego pierwszego urządzenia w ogóle nie znam, wyobrażam sobie że to chyba tylko sam ekran na który rzuca się od tyłu obraz z rzutnika.
        Źle się czuję jak sobie nie popstrykam www.stasiaczek.blogspot.com
        ---------------------------------------------
        Canon 7D, Tamron 10-24/3,5-4,5, Canon 50/1,8, Canon 24-105/4 IS, Canon 70-200/2,8, Sigma 120-300/2,8 IS

Komentarz

Pracuję...