X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arteck
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 31

Canon AE-1 Program - Zacięta migawka?

Dostałem do swoich rąk od członka mojej szanownej rodziny Canona AE-1 Program, który od kilku lat zajmował szufladę. Na oko aparat z dwoma obiektywami wydaje się w porządku. Jednak nie mogę naciągnąć migawki a i spust migawki nie reaguje. No i zastanawiam się dlaczego...Czyżby bez baterii migawki nie można ruszyć? Może coś, gdzieś trzeba wcisnąć? Miałem do czynienia z analogami - cały czas focę Pentaxem analogowym (ME), ale z Canonami nie miałem przyjemności... Ma ktoś jakiś pomysł?
    Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie
  • krisv740
    Bywalec
    • 2008
    • 195

nie możesz wyzwolic migawki bez baterii....

jeśli aparat został pozostawiony z naciągnięta migawką, to i naciągnąc (mysląc logicznie ) nie możesz....

zalecam ostrozność w obsłudze nieznanego apratu , jeśli nigdy nie miałes do czynienia z analogami...
    canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• arteck
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 31

Czyli wszystko jasne. Trzeba kupić baterię...

A analogami jak pisałem miałem do czynienia i mam...ale z Pentaxem.

Dzięki za pomoc.
      Cyfra + szklarnia i żarówki / Analog + szklarnia i żarówki / Dalmierz Canonet QL17 GIII / Pentaxy...-----> Fotografie

Komentarz

• krisv740
        Bywalec
        • 2008
        • 195

sorry kolego - nie doczytałem...

popatrz tutaj : http://www.butkus.org/chinon/canon/c...-1_program.htm

Komentarz

• arteck
          Dopiero zaczyna
          • 2009
          • 31

Zamieszczone przez krisv740
          Jeszcze raz dzięki. O teraz to ja będę wiedział jak tego Canona ugryźć :-)

Komentarz

• arteck
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 31

Zatem po włożeniu zakupie i włożeniu baterii wszystko okazało się być w porządku. Illford BW Iso 400 już w środku. Czas teraz na foty...

Komentarz

• bandit
              Bywalec
              • 2009
              • 231

witam

mam pytanko, wiem że ten aparat nie posiada autofokusa, ale czy może wspołpracować tylko że w manualu z obiektywami do cyfrowek canona z autofokusem ??
              !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
              edit

konkretnie to chodzi mi o AE-1 , pierwsza wersje nie program , ale to chyba nie ma roznicy wole jednak podreslic
              Ostatnio edytowany przez bandit; 27640. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• irekaro
                Początki nałogu
                • 2007
                • 262

nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
                canon

Komentarz

• bandit
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 231

Zamieszczone przez irekaro
                  nie spotkałem się z taką przejściówką, po drugie nie miałbyś przysłony. po trzecie po co kupować drogie obiektywy skoro jest kilka ton tańszych?
                  witam, juz sie dowiedzialem

nie pasuja, jest taki adapter

pytam dla tego ze mam dokupienia AE-1 z kilkoma obiektywami, oraz obecnie posiadam cyfrowke eosa i tez kilka obiektywow, dla tego szukalem analoga canona majac nadzieje ze bede mogl sie zamieniac obiektywami, z analoga do cyfry i odwrotnie, a skoro w tej syt nie bardzo jest to mozliwe to rownie dobrze moge kupic analoga jakiekolwiek innej firmy , chyba ze ktos sprawdzal dzialanie tego adaptera??

ps: z lampa 580 ex II tez nie bedzie wspolpracowal??

Komentarz

• bandit
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 231

jest jeszcze taki

i taki

wiec ogolnie zapytam czy moze stosowal ktos z was ktorys z tych adapterow, jesli tak to ktory warto zakupic, czy moze ewentualnie adapter jakiejs innej firmy ?

czy moze nie ma sensu i w ogole lepiej kupic eosa 50, 30 lub ewentualnie 5-ec samo body i stosowac obiektywy z cyfry ?

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

bez sensu
                      lepiej kupić EOS-a
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• krisv740
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 195

chyba kolego nie doczytałeś.... - przez ten adapter moęsz podłączyć szkło fd do eos - a nie odwrotnie.
                        tak jak kolega napisał w pierwszej odpowiedzi - nie ma możliwości sterowania przysłoną z poziomu body fd obiektywami eos - to nie działa....!!!

Komentarz

• bandit
                          Bywalec
                          • 2009
                          • 231

chyba kolego nie doczytałeś.... - przez ten adapter moęsz podłączyć szkło fd do eos - a nie odwrotnie.
                          tak jak kolega napisał w pierwszej odpowiedzi - nie ma możliwości sterowania przysłoną z poziomu body fd obiektywami eos - to nie działa....!!!

tak odnosnie tego adaptera to wiedzialem, ludzilem sie tylko ze jest tez mozliwosc podpiecia innego adaptera i szkiel z cyfrowki do AE-1
                          moje zludzenia juz zostaly rozwiane, wiem ze nie, teraz zastanawiam sie czy jest sens kupowac ten zestaw, plus adapter zeby miec mozliwosc podpiac szkiel FD do cyfry .

Nie mam pojecia jakie by były rezultaty z tymi szkłami.
                          A dwa w analogach jestem ciemny, jakos AE-1 przypadl mi do gustu, ale nie mam odniesienia jaka jest jakosc zdjec z tego aparatu, a z np eos 50e, 30 lub ewentualnie 5-tki, na 3-jke lub 1-nke juz nie patrze, zbyt duzy wydatek na samo body .

o AE-1 chodzi mi konkretnie o ta aukcje

sa tu az 4-ry szkielka, czyli mozliwosc zabawy analogiem, plus po zakupie adaptera 4-y dodatkowe szkla do 40 D .

ewentualnie gola 50-tka za 200 pln, 30-tka za troche ponad 300 lub 5-tka za troche ponad 400 pln a do dyspozycji do nich mialbym 50-tke 1,8 II , 17-85 is usm i 70-200 f 4l , ktora mozliwosc bylaby najlepsza??

Komentarz

• krisv740
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 195

nie wiem czy tak bardzo jest sens . warunkiem jest dobra przejściówka i dobrej kalsy szkła - te z aukcji mnie przynajmniej nie "powalają"

Komentarz

• bandit
                              Bywalec
                              • 2009
                              • 231

nie wiem czy tak bardzo jest sens . warunkiem jest dobra przejściówka i dobrej kalsy szkła - te z aukcji mnie przynajmniej nie "powalają"

w dodatku tak jak patrze to mam odpowiedniki kilku z nich pod cyfre ,wiec raczej marne szanse zebylbym pod wrazeniem na plus podpinajac ktorys z tych obiektywow pod 40 D

musze chyba w takim razie pomyslec nad samym body , 50 e, 30 lub ewentualnie 5 , czy jest moze jeszcze sens patrzec tez na 300 lub 500 ? sa znacznie tansze i za nie wielkie pieniadze juz z obiektywami, podejrzewam jednak ze to juz klasa znacnize nizsza od tych wczesniej wymienionych .

Komentarz

Pracuję...