X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • talarczyk
    Początki nałogu
    • 2008
    • 399

35mm z kominkiem

Po małej przygodzie z niesamowitym (również budżetowo) średnim obrazkiem zacząłem szukać substytutu, który chociaż w małym stopniu zastąpiłby dwuobiektywowego starta
    Czego szukam? Aparatu 35mm z możliwością zamontowania kominka, w przystępnej cenie (system rolleia odpada ). Mam światłomierz zewnętrzny (stary ale działa!) i spokojnie mogę go używać. Jedyne więc czego wymagam to korpus trzymający czasy i mający możliwość ustawiania ich w nieco szerszym niż w średnioformatowym Starcie zakresie.
    Przeglądając fora, ebaya i allegro znalazłem kilka modeli Exy 1a, 1b i 1c(nie do końca wiem czym się różnią). Cenowo, gabarytowo i pod wzgl. możliwości w 100% mnie zadowala - pytanie jak z jakością wykonania, dostępnością szkieł etc. Warto się nią zainteresować czy lepiej szukać alternatywy? Jeśli tak to jakiej? Podobno Nikony z serii F mają możliwości wymiany pryzmatów, nigdzie jednak nie widziałem kominków... Jak wygląda sytuacja w "jedynym słusznym systemie na C"?
  • zieloo
    Bywalec
    • 2007
    • 189

Canon F-1 i Pentax LX miał opcję zamocowania kominka. Któryś z nikonów też, ale nie pamiętam dokładnie który.
    Grupa Fotograficzna Kolumba 5
    http://kolumba5.tv

Komentarz

• iso
      Uzależniony
      • 2009
      • 547

b ma m42, moja 1a ma bagnet exa/exacta czy coś w tym stylu. po za tym jak tak patrze to większość 1a ma na zdjęciach kominek, a ja mam normalny wizjer z lustrami.

Komentarz

• adamra
        • 2009
        • 6

Praktica serii vlc kominek i pryzmat, gwint m42

Komentarz

• jarekA
          Początki nałogu
          • 2005
          • 326

Było sporo tych aparatów, np. Exakty, niektóre Exy, Praktina, najwyższe modele Edixy, Mirindy, Canona i Nikona. Były tez takie Zenity. Są to jednak w większości dosyc leciwe egzemplarze o wyższej wartości kolekcjonerskiej niz użytkowej - wiem bo mam takich coś koło czterdziestu ;-)))).
          Chyba najrozsądniej jednak byłoby poszukać Praktica VLC, VLC2 lub VLC3. Wykonanie i stan mogą być jeszcze nie najgorsze (VLC3 produkowana była w latach 1976-1981) a zaleta to krótkie czasy (do 1/1000 - Exa ma bodajże do 1/250) i dostępność szkieł M42.
          Cena też nie jest najwyższa, bo czasem daje sie kupić za 200-300zł - niestety mniej niz połowa ma kominek.
          Z innych propozycji - ale to średni format - Kiew 60.
          chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Komentarz

• Viqy
            Początki nałogu
            • 2007
            • 407

?

A może Blackbird ?

rpawlak.blogspot.pl

Komentarz

• roofman
              Początki nałogu
              • 2006
              • 386

Jak dwururka się podoba to może Yashica 635 z adapterem na film 35mm?

Komentarz

Pracuję...