Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
Witam wszystkich.
Zaczynam na nowo zabawę z analogiem. Poczytałem trochę dział o analogach. Nasunęły mi się dwa pytania.
Pierwsze odnośnie wywoływania kliszy. Widzę że są różne metody zabiegi itd żeby uzyskać oczekiwany efekt.
Czy jeżeli klisze zaniosę do zwykłego punktu i zrobię odbitki to czy później z takiej kliszy da się jeszcze coś wyczarować? Chodzi mi o ewentualną zabawę z odczynnikami. Czy raczej lab "zabije" to co na kliszy i pozostanie ewentualnie robienie takich samych odbitek?
Drugie pytanie. Robię jedno zdjęcie cyfrą ustawiając takie ISO jak film, potem analogiem na identycznych ustawieniach. Chodzi mi głównie o "oszczędzenie" klatek. Czy uzyskany efekt będzie identyczny? Czy muszę wprowadzać jakieś poprawki?
Dzięki za odpowiedzi.
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Witam wszystkich.
Zaczynam na nowo zabawę z analogiem. Poczytałem trochę dział o analogach. Nasunęły mi się dwa pytania.
Pierwsze odnośnie wywoływania kliszy. Widzę że są różne metody zabiegi itd żeby uzyskać oczekiwany efekt.
Czy jeżeli klisze zaniosę do zwykłego punktu i zrobię odbitki to czy później z takiej kliszy da się jeszcze coś wyczarować? Chodzi mi o ewentualną zabawę z odczynnikami. Czy raczej lab "zabije" to co na kliszy i pozostanie ewentualnie robienie takich samych odbitek?
Drugie pytanie. Robię jedno zdjęcie cyfrą ustawiając takie ISO jak film, potem analogiem na identycznych ustawieniach. Chodzi mi głównie o "oszczędzenie" klatek. Czy uzyskany efekt będzie identyczny? Czy muszę wprowadzać jakieś poprawki?
Dzięki za odpowiedzi.
Końcowy proces wywołania filmu to utrwalanie, które trwale zabezpiecza nośnik przed zmianami.
Na drugie, efekt nie będzie identyczny, ponieważ praca z analogiem pozwala na błędy które w cyfrze są nie do przyjęcia.
ponieważ praca z analogiem pozwala na błędy które w cyfrze są nie do przyjęcia.
czyli jest tak że jak cyfrą fotka będzie poprawnie naświetlona to analogiem tym bardziej będzie ok?
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Negatyw wywołany to zasadniczo zamknięta sprawa i niewiele da się z nim zrobić, gdyby ktoś chciał naprawić wcześniej popełnione błędy to już nic się nie da zrobić. Jeśli chodzi o odbitki to ich wygląd jest wynikiem spotkania się negatywu z labem (chemia, maszyna, człowiek). Wielokrotne kopiowanie tej samej klatki w tym samym labie w pewnych odstępach czasu potrafi dać bardzo odbiegające od siebie wyniki. No chyba że człowiek obsługujący maszynę pozwoli sobie pomagać przy kopiowaniu.
W przypadku błon światłoczułych deklarowana czułość materiału w niektórych przypadkach odbiega nieco od rzeczywistej, dodatkowo sposób przechowywania tegoż materiału może również wpłynąć na światłoczułość. A wszystko to sprawia to, że ustawienie takich samych parametrów w cyfrze i analogu nie będzie skutkowało takim samym naświetleniem. Ponadto można do tego jeszcze dorzucić jakość chemii i sposób "kulturę" wywołania w labie co też może powiększyć różnice.
Odnośnie drugiego pytania... sam kiedyś testowałem analoga i cyfrę FF... i moje spostrzeżenia są takie że nie ma co się sugerować parametrami z cyfry... matryca światłoczuła a błona filmu to dwie różne rzeczy...Sam możesz sprawdzić ustawiając ten sam kadr cyfrą a analogiem parametry naświetlania będą różne... (fakt że błona filmu amatorskiego jest tolerancyjna na błędy)
Nie podpowiem jak to jest w przypadku analoga, ale w studyjnych warunkach, testowaliśmy iso 200 w aparatach canon 5d, Nikon D700 i iOlka którego symbolu nie pamiętem, wszystkie aparaty w trybie M, lemapa ELFO 500,po ustawieniu aparatów wg wskazań swiatłomierza ( seconic ), kazdy aparat inaczej naświetlił zdjecie, czyli wychodzi że iso-"isu" nie równe
Na negatywie tym bardziej mogą być różnice, a już szczególnie przy bardzo krótkich (1/8000) i bardzo długich (powyżej 1 sek.) czasach. Wynika to z charakterystyki materiału światłoczułego i efektu Schwarzschilda: http://en.wikipedia.org/wiki/Reciprocity_(photography).
Obecnie wszystkie negatywy są przez laby...skanowane więc w jakiś sposób się da wpłynąć na efekt końcowy. Niestety ciężko uzyskać powtarzalność, dlatego poleca się własnoręczne skanowanie do pliku, kalibrację urządzeń i wydruk.
'Analogiem' to złe słowo, ważny jest materiał, na którym rejestrujesz obraz. Slajd, negatyw kolorowy, negatyw czarno-biały? Zauważyłem, że matryce zachowują się prawie jak slajdy i należy je naświetlać 'na światła', nagatywy zawsze powinno się naświetlać 'na cienie'. Bez dobrego światłomierza punktowego (a takiego nie mają nawet aparaty cyfrowe klasy semipro) nie da się tego porządnie zrobić.
To zalezy jaki materiał zaniesiesz do zwykłego labu. Zwykłe laby wywołują zazwyczaj materiały do obróbki w procesie C-41 albo E-6 są filmy które wywołuje się w procesie zimnym i takich zwyczajny lab już zapewne nie wywoła.
Po wywołaniu w labie nie masz już możliwości wpłynięcia chemią na materiał.
Jedyny sposób naniesienia ciekawych efektów to własnoręczne skanowanie dobrym skanerem photo i ciemnia cyfrowa w photoshopie.
Później istnieje możliwość zrobienia z tak obrobionego pliku cyfrowego negatywu, który własnoręcznie można wywołać pod powiększalnikiem.
Ale to droga na około dla tych, którzy nie potrafią sami wołać filmów w domowej ciemni, a chcą się bawić w pełną klatkę.
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Nie wiedziałem że z kliszami są aż takie "chocki klocki".
Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie kliszy i ISO.
Na aparacie w trybie Av mam ustawione f4 i czas 1/3s.
Klisza ISO200
Ale jest możliwość zmiany ISO. Zmieniłem wartość na 6400 i przy f4 czas wyszedł mi 1/90s.
Zmiana ISO na cyfrówce to de facto zmiana napięcia na matrycy. A na jakiej zasadzie działa to na kliszy?
trothlik
Zmiana ISO jest dostępna w analogu po, to aby ustawić właściwe ISO gdy aparat nie odczyta z kasetki kodu ISO,lub do kasetki włożono film o innej czułości.
A to o to chodzi...
Czyli wychodzi na to że jak przestawię to ISO to albo przepalę albo nie doświetlę?
trothlik
Dokładnie tak, choć istnieje też coś takiego jak "forsowanie" materiału światłoczułego. I tak np. jeśli masz negatyw o czułości nominalnej 400 ISO możesz go naświetlić tak jakby był oznaczony jako materiał 800 ISO lub też 1600 ISO bądź 3200 ISO. Podczas procesu wywoływania niewystarczające naświetlenie emulsji korygujesz wydłużeniem czasu kąpieli w wywoływaczu. Zabieg ten ma wpływ zarówno na kontrast jak i na ziarnistość negatywu. Oczywiście mowa tu o negatywach przystosowanych do tych zabiegów. Np. Ilford HP5 plus
poza tym w jakimś stopniu można ratować negatyw. Kiedyś, dawno temu robiłem to wzmacniaczem miedziowym pamietam że był to mocno niedoświetlony negatyw i podciągnąłem lecz niewiele ( szczegółów nie pamiętam ).
Wzmocnić można negatyw ewentualnie niedowołany. Niedoświetlonego wzmocnić się nie da tak jak nie da się wzmocnić ciszy. Natomiast można obraz osłabić, przewołany lub prześwietlony. Ale raczej tylko dotyczy to materiałów czarno białych.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Komentarz