X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • agromen
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 26

analogowe wspomnienie

Witam wszystkich
    podczas sprzątania piwnicy znalazłem skarb , zenit11, moja pierwsza lustrzanka . Zrobiłem kilka rolek filmu i jestem zachwycony (ręczny naciąg , manualne ustawienia , praca w ciemni .) , ale oczywiście jakość zenita nie jest powalająca , zacząłem szukać aparatu 35 mm najlepiej Canona i tu jest problem nie mogę znaleźć informacji na temat co wybrać , poradźcie ,
    na odzień używam 5D ale taki powrót do korzeni daje mi mnóstwo radości .
    czekam pilnie na porady
    www.thecreativ.co.uk
  • januszP.
    Uzależniony
    • 2006
    • 634

EOS 33 manualnie podobny do 5-ki. I jest dobry na wszystko!:-D

Komentarz

• MacGyver
      Cenzor
      • 2006
      • 7043

Zamieszczone przez agromen
      na odzień używam 5D ale taki powrót do korzeni daje mi mnóstwo radości .
      czekam pilnie na porady
      Do wyboru masz EOS-y: 5. 50/50e, 30/33, 30V/33V. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy, dość dokładnie omówione w tym podforum.
      Są jeszcze oczywiście EOS-y 3 oraz 1 (w różnych wersjach) ale jeśli ma to być sprzęt do pstryknięcia kilku rolek w roku to szkoda na nie pieniędzy.
      Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• agromen
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 26

dzięki za odpowiedzi
        Zamieszczone przez MacGyver
        Do wyboru masz EOS-y: 5. 50/50e, 30/33, 30V/33V. Każdy z nich ma swoje plusy i minusy, dość dokładnie omówione w tym podforum.
        Są jeszcze oczywiście EOS-y 3 oraz 1 (w różnych wersjach) ale jeśli ma to być sprzęt do pstryknięcia kilku rolek w roku to szkoda na nie pieniędzy.

teraz jest to kilka rolek , ale nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie
        www.thecreativ.co.uk

Komentarz

• januszP.
          Uzależniony
          • 2006
          • 634

pewnie wyjdzie szuflada i od czasu do czasu rolka! Ale dobrze wrócić czasami do "prehistorii".

Komentarz

• _igi
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2035

Ja bym kupił jakaś starusienka już jedynkę, bawilem się chyba pierwsza albo druga jaka wyszła, ergonomia pisała. Wisieć większy niż w 5dII, uchwyt duży, fajnie wyprodukowany, jak dla mnie bajka. A koszt, 5-6 stow to nie jest dużo, jeśli ma dawać tyle frajdy
            5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Komentarz

• Merde
              Grzeczny i układny podpis
              • 2008
              • 7756

Zamieszczone przez _igi
              ergonomia pisała. Wisieć większy niż w 5dII
              Czy ktoś może to przetłumaczyć na język polski?
              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• MacGyver
                Cenzor
                • 2006
                • 7043

teraz jest to kilka rolek , ale nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie
                Też mi się tak wydawało, po początkowej euforii i dwóch - trzech filmach w miesiącu zszedłem do poziomu rzeczonych kilku rolek na rok.
                Jakiś czas temu myślałem o zakupie 3-ki, bo ardzo staniały, ale dogłębna autoanaliza tematu (podczas jakiejś długiej, samotnej podróży samochodem) odwiodła mnie od tego pomysłu i zostałem przy posiadanych w tej chwili 33 oraz Pentaxie MZ-6.
                O jakości zdjęcia analogowego decyduje obiektyw i zastosowany materiał światłoczuły, puszka jest od tego żeby trzymać czasy i nie puszczać lewego światła przez tylną ściankę. Oczywiście, AF, ultrakrótkie czasy naświetlania itp to przewaga body jednocyfrowych ale na co komu to? Sportu przecież nikt już analogiem nie robi a do innych zastosowań to co oferują wspominane przez mnie modele jest wystarczające.
                Zamieszczone przez Merde
                Czy ktoś może to przetłumaczyć na język polski?
                Nie, nie może :-P
                Wprowadziliśmy na CB nową funkcjonalność, która nazywa się "Zagadka na weekend" i to jest właśnie jej premiera :-D
                Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• agromen
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 26

A jeszcze jedno .
                  czy do starej lustrzani Canona będę mógł wykorzystać swoją szklarnie?
                  www.thecreativ.co.uk

Komentarz

• RNz
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 708

Zamieszczone przez januszP.
                    pewnie wyjdzie szuflada i od czasu do czasu rolka!
                    U mnie nawet było odwrotnie ??:
                    Teraz tylko bateria się samoistnie rozładowuje i nic poza tym.

A jeszcze jedno .
                    Szkła EF tak

Komentarz

• XLesio
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 515

A jeszcze jedno .
                      Jak powiesz jakiego systemu używasz...

A jeśli chodzi o analogowe body..
                      Jestem wyznawcą EOSa 30ki, ale wszedłem w niego właśnie ze względu na szkła EF. Gdybym miał teraz budować zestaw od zera, zdecydowałbym się pewnie raczej w śmiesznie tanie szkła FD, i AE-1 lub AE-1 Program. Bo te puszki to kwintesencja:
                      ...ręczny naciąg , manualne ustawienia , praca w ciemni...
                      i minimum elektroniki
                      A całość wyłącznie "made in japan" z najlepszych lat
                      "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                      EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                      C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• agromen
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 26

i minimum elektroniki
                        A całość wyłącznie "made in japan" z najlepszych lat[/QUOTE]

i właśnie o to chodzi :-)Prawdopodobnie będzie to canon jedynka , ale jeszcze się waham. Body można kupić za 10-20 funtów na angielskim ebayu i jeśli mogę wykorzystać moje szkła to będzie miodzio.

Jeśli chodzi o szkła to używam canon 27-105 l , 70 200 , i klasycznej 50 ;
                        wszystko oczywiście pod pełną klatkę
                        www.thecreativ.co.uk

Komentarz

• XLesio
                          Uzależniony
                          • 2008
                          • 515

Do tych szkieł pucha idealna, tylko..
                          Boję się że będziesz ją kupował średnio raz na pół roku :wink:

1dynka, tak jak jej cyfrowy potomek, to przecież body dla profi. Co oznacza przebiegi po kilkadziesiąt tysięcy kłapnięć. Ciężko ci będzie kupić body na lata - niestety ryzyko padnięcia migawki będzie bardzo wysokie. A jak już padnie.. To przy koszcie likwidacji usterki bardziej opłaca się zaryzykować kolejny korpus

Sam z powyższych przyczyn odpuściłem 2 lata temu 1dynce za ~ $60
                          "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
                          EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
                          C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Komentarz

• oxydum
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 230

Moja piątka odpoczywa już na zasłużonej emeryturze, przez pierwsze lata robiłem 40-50 filmów miesięcznie. Ale to było w XX wieku. Teraz sporadycznie założę przeterminowany slajd albo coś czarno białego, entuzjazmu starcza na rolkę lub dwie. Łapiecie się na tym, że po każdym zdjęciu zerkacie na tylną ściankę w poszukiwaniu wyświetlacza?
                            EOS 5, 500N, 400D, 50D

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Zamieszczone przez oxydum
                              Teraz sporadycznie założę przeterminowany slajd
                              Kto i gdzie Ci go woła?
                              Mam przeterminowany, kolorowy slajd średnioobrazkowy i strasznie mnie korci, żeby go naświetlić. Jednak, jeden kolega podciął mi skrzydła twierdzeniem, że nikt mi tego nie wywoła.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

Pracuję...