X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • vasco5
    Bywalec
    • 2008
    • 178

no są wersje DATA - z datownikiem (do rodzinnych fot czasem przydatne)
    są "V" - szybszy AF, E-TTL II

tyle znalazłem w necie, może i są jeszcze inne opcje, ale to tak z grubsza...
    no może i wersja V byłaby ciekawa...
    ale nieco zszokowały mnie ceny na allegro... 500-1000zł... zależnie od zestawu...
    body - 500-700zł...

jak na sprzęt używany i kilkuletni to strasznie drogo...

Komentarz

• wujek
      Coś już napisał
      • 2008
      • 86

wyręczę tych, którym już się nie chce odpowiadać

wersja V ma E-TTL2 oraz podświetlany wyświetlacz, którego brak doprowadzał mnie do szału przy używaniu trzysetki w nocy
      oraz podobno lepszy AF
      Warto kupić wersję V choćby dla samego podświetlenia

30 ma eye control w odróżnieniu od 33 - osobiście nie używam, pomimo kilku kalibracji jakoś nie trafia tam gdzie chcę, trudno

Poza tym waży to trochę, jak dokupiłem 28-135 i 430EX to naprawdę ręka cierpnie, grip nie pomaga, nie wiem czy to zaleta czy wada, jak się dobrze zamachnąć to może służyć do obrony. Pytanie do Paenki - jak radzi sobie damska dłoń z takim ciężarem?

Na początek polecam model 300X ( wersja amerykańska REBEL T2) - chyba ostatni analogowy canon - mogę podesłać instrukcję obsługi, moim zdaniem fajna rzecz
      - migawka 1/4000
      - brak ograniczeń rodzaju pomiaru światła
      - duży podświetlany wyświetlacz
      - E-TTL2
      - LEKKI!
      - szybki wybór punktu AF
      - podświetlany aktywny punkt AF na matówce (jak mnie pamięć nie myli)
      Występował też w wersji DATA (łatwo go poznać po widoku wyświetlacza lub po napisie na dole korpusu), polowałem na takiego w zeszłym roku na allegro i zostałem ustrzelony przez snajpera na kilka sekund przed końcem aukcji. W Polsce praktycznie nie do zdobycia, polecam e-bay.

Do nauki może jeszcze lepszy byłby EOS IX - na kliszy (a właściwie na jej części) zapisywane są podobne dane jak w EXIFIE, tylko kto potrafi to odtworzyć?
      Dodatkowo dysponujemy sprzętowym wyborem formatu zdjęcia: 2:3, 9:16 albo 1:3.
      Parametry zapisane na pasku magnetycznym można wydrukować z przodu (tylko data) lub z tyłu odbitki: przesłona, migawka, ogniskowa, kompensacja ekspozycji. Można też zapisać na pasku ile LAB ma wykonać odbitek danego zdjęcia
      Na allegro są obecnie chyba dwie sztuki w cenie około 100zł.

I jeszcze przy okazji do użytkowników gripa BP-300 - mam go od roku ale niedawno odkryłem, że zamiast paluszków można do niego również zapodać oryginalne baterie (po przestawieniu takiego sprytnego wichajstra), może ktoś jest równie zdolny jak ja i tego nie zauważył?

I w ramach żartu - byłem niedawno w MM celem przymiarki obiektywu a tu pan przy wejściu prosi o aparat bo musi spisać numer fabryczny, no i spisał... BP300

Jakoś ostatnio ożył wątek analogowy, godne to i sprawiedliwe

Komentarz

• Paenka
        Uzależniony
        • 2008
        • 727

W mojej dłoni leży idealnie. Nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia bo nie mam dużego porównania. W zasadzie w dłoni miałam i troszkę używałam jakiegoś starszego Nikona chyba d70 i to to dopiero było wielkie i ciężkie, nadgarstek bardzo mi się męczył więc jak wróciłam do mojego 33 to odetchnęłam z ulgą.
        Jeszcze 400D przewinął się między palcami ale jakoś...co 33 to 33
        Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

• FlatEric
          Uzależniony
          • 2007
          • 572

- brak ograniczeń rodzaju pomiaru światła
          Oj nie! On ma swobodny wybór trybu AF, pomiar światła jest tak samo związany z trybem fotografowania, jak i w 300V. Zresztą 300V jest równie godzien polecenia.
          EOS IX ma jedną zasadniczą wadę - to jest APS, co dramatycznie ogranicza dostępność filmów.

Pzdr

Grzesiu
          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
          Analogowy DeviantArt
          Wypociny formalne
          Wypociny techniczne

Komentarz

• Jerzyola
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 15

Do wyboru i koloru na allegro są: Eos 30 Data+Eye , 33-licytacja i na nowo wystawiony 30+Bat.Pack za 595zł. Jeżeli nie chcesz wydawać za dużo gotówki, to Battery Pack jest rewelacyjny i dodatkowo ma np. wyzwalanie migawki+AF itp. Jeżeli pasuje Ci 300+ BP też jest w opcji- kup teraz. Do serii V ciężko jest kupić BP a body 300V nowe! za 129 , jest wyświetlone u góry strony (Porównaj ceny w Ceneo).
            Faktycznie ciężko jest kupić 30 lub 33 licytując, bo można się zapędzić za daleko, najlepiej kupować w opcji kup teraz,bo wiesz czy możesz tyle zapłacić.
            PS. Ale te ceny "używek" są astronomiczne, przecież te aparaty nie mają liczników, co do ilości wypstrykanych rolek. Jeżeli chcesz koniecznie 30, to ta za 595 zł. z BP to najlepszy strzał. Sam BP(oryginał) do niego widziałem za 150zł.

Komentarz

• vasco5
              Bywalec
              • 2008
              • 178

hmm
              no i niby aukcja fajna...
              ale zastanawia mnie punkt UWAGA: mówiący o możliwej nieszczelności body...
              a tego sprawdzić się nie da niestety...

kurcze no i nadal szukam EOSa 30/33...

Komentarz

• wujek
                Coś już napisał
                • 2008
                • 86

Zamieszczone przez FlatEric
                Oj nie! On ma swobodny wybór trybu AF, pomiar światła jest tak samo związany z trybem fotografowania, jak i w 300V. Zresztą 300V jest równie godzien polecenia.
                EOS IX ma jedną zasadniczą wadę - to jest APS, co dramatycznie ogranicza dostępność filmów.

Pzdr

Grzesiu
                rzeczywiście, bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd
                ale 300x to i tak świetny aparat

a jak chodzi o 30v w wersji USA (7NE) to może niedługo będzie do wzięcia mój egzemplarz w wyśmienitym stanie z gripem w komplecie, ale jeszcze kilka dni...

Komentarz

• Jerzyola
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 15

vasco5 Zajrzyj na naszym forum -Sprzedam. Ktoś oferuje EOSa 30 z "gripem", nie mylić z "baterry pakiem", bo to dwa różne podzespoły. Chociaż, niektórzy BP nazywają grip, nie wiedząc dlaczego?
                  Ostatnio edytowany przez Jerzyola; 22407.

Komentarz

• Voyager70
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 169

Jerzyola, oferta Cielaka w dziale "sprzedam" tania raczej nie jest - niespełna miesiąc temu na allegro kupiłem taki zestaw za 330 zł. Ale faktycznie kupiłem chyba tanio, bo inne aukcje dochodzą do 380-480 zł. Ale ofert za ponad 500 pozostają bez odpowiedzi... . A co do gripa i battery packa - czym to się zasadniczo różni, jeśli w pionowym, funkcjonalnym (spust migawki) uchwycie jest zwarty pojemnik na baterie...?

Komentarz

• Jerzyola
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 15

Voyager70 To faktycznie tanio, ale zauważyłem, że na allegro tak jak na giełdach, ceny skaczą niesamowicie np: 500zł +- nawet 200!
                      Co do grip-ów to przykład: EOS 300 Grip GR-100TP to podstawa aparatu dająca pewniejszy uchwyt w pionie z trzema składanymi nóżkami (mini statyw) i możliwość założenia paska na nadgarstek. Z kolei Battery Pack BP-200 to pojemnik na baterie, ale posiada spust migawki i też można założyć pasek jw. Obecnie Canon dał nazwę Battery Grip. Widziałem na allegro Eosa 33 z paskiem "ułożonym z przodu aparatu" (zasłaniał grip) tak żeby nie pokazać co tam jest. Zapytałem faceta czy to BP z bateriami i co...odpisał że to grip bez oznaczeń i nie do zasilania aparatu. Tak że ,kto pyta...

Komentarz

• vasco5
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 178

kurcze faktycznie oferta Cielaka... wysoka...

ale na alledrogo też są raczej ceny zawrotne...

Komentarz

• vasco5
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 178

a czy ktoś mi powie, czym różni się EOS 30 od EOS 33 ??
                          bo szukałem różnic ale nie widzę...

Komentarz

• Voyager70
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 169

Eos 30 ma funkcję wyboru punktu ustawiania ostrości ruchem galki ocznej, a 33 tego nie ma. Oczywiście w 30 można z tego nie korzystać - opinie o użyteczności tej funkcji są podzielone. Sam mam 30, ale owo "eye control" wyłączyłem - kwestia gustu.

Komentarz

• vasco5
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 178

no i to jest konkretna odpowiedź...
                              to już wiem co kupuję...

jeszcze tylko zapytam... datownik też można wyłączyć, żeby żadnych dat nie wstawiał na fotki kiedy nie chce z tego korzystać?

Komentarz

• Voyager70
                                Bywalec
                                • 2008
                                • 169

Z tego co słyszałem - można. Inaczej opcja z datą byłaby wadą, a nie zaletą! Ale sam nie miałem z datownikiem do czynienia.

Komentarz

Pracuję...