Jeśli to jest Twoja pierwsza wizyta na naszym forum, pamiętaj sprawdź listę najczęściej zadawanych pytań FAQ . Zapraszamy do zarejestrowania się
Z uwagi na kłopoty wbudowanej "szukaczki" zalecamy korzystanie z narzędzia alternatywnego, wyszukiwarki google.
Istnieje kilka sposobów korzystania z narzędzia, najprostsze z nich to:
1. Rozbudowana wyszukiwarka Kolaj-a: http://maciejko.net/cbsearch/
W okienku wpisujemy szukaną frazę a w rozwijanym menu poniżej wybieramy całe forum lub też konkretne podfora.
Szukać możemy na całym forum, tylko w tytułach wątków lub też tylko w postach konkretnego użytkownika. Narzędzie umożliwia również wyłączenie z wyników wyszukiwania tematyki ślubnej.
2. Bezpośrednio przez google http://google.pl
w celu wyszukiwania informacji na CB wpisujemy: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie w tytułach i treści postów
lub: allintitle: szukana_fraza site:canon-board.info - wyszukiwanie wyłącznie w tytułach
Istnieje też możliwość bezpośredniego wyszukiwania googlem, ograniczonego do poszczególnych forów i działów. Aby znaleźć coś w konkretnym dziale konstruujemy zapytanie w następujący sposób: "Canon Board > nazwa_forum > nazwa_działu" "szukana_fraza" site:canon-board.info
np.: "Canon Board > Sprzet Cyfrowy > Canon dSLR" "7D" site:canon-board.info
3. Za pomocą wtyczki do przeglądarki internetowej, którą możemy pobrać w tym wątku: http://canon-board.info/showthread.php?t=22036
Chcą ograniczyć wyszukiwanie do tytułów wątków wpisujemy. allintitle: szukana_fraza
Wyszukiwanie ograniczone do tytułów wątków działa jak wyżej lecz nie wpisujemy już oczywiście "site...."
Wbudowana wyszukiwarka przyjmuje obecnie zapytania złożone z 5 lub więcej znaków i nie zawierające znaków typograficznych ("-" "/" itp.). Znajdzie więc wyniki dla zapytania "plecak", "teleobiektyw" czy "1200L" ale dla "600D","70-200/2.8", "24-70"czy "35/2" już nie.
Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Gość: Jeśli coś działa - nie ruszaj. Jeśli nie działa - udawaj, że tak miało być.
50tka - fajny analog jak na początek jak się zepsuje to kupujesz nowy (choć liczą sobie teraz i po 200-300 zł, a to lekka przesada)
Tak - współpracuje z m42 przez adapater, ale na komfortowe ostrzenie nie licz (dandeliona nie używałem)
Ostrzenie bez potwierdzenia mam już przetrenowane na ciemnym tunelu jaki ma olympus e-620, i jest to troszkę męczace i upierdliwe. Chcialbym troszkę komfortu , tylkko nie wiem czy przy długich i raczej ciemnych obiektywach dandelion bedzie w ogóle działał. Dzięki za zainteresowanie i chec pomocy, a 50 jest faktycznie super.
Zastanawiam się nad zakupem analoga i chciałbym się dowiedzieć jak wygląda w tym modelu użytkowanie.
Interesuje mnie dostęp do części aku itp te co się zużywają oraz jak jest z naprawami i ich wytrzymałością w tym modelu lub innych?
50e mam, powiedzieć coś mogę - krótko:
pierwszy zakup, to grip - zjada baterie
zapomnij o M42 - chip potwierdzenia ostrości zjada baterie (więcej tutaj). Można też bez przejścia z Dandelionem, ale trzeba mieć oko i rękę snajpera
jest ciężki i dość duży, z gripem jeszcze większy
jest solidny - trudno mu tego odmówić
jest wygodny, funkcjonalny i ma wszystko czego trzeba, ale nie więcej
wybieranie punktów ostrzenia wzrokiem - działa, ale zjada baterie i nie bardzo widzę powód by tej funkcji używać
Ale działa funkcjonalnie, czy jeśli chodzi o niezawodność?
Działa normalnie - patrzysz na ten punkt AF, w którym chcesz ustawić ostrość, wciskasz spust do połowy - i już, ostrość jest w nim ustawiona. Po prostu ręczny wybór punktu (pokrętłem czy joystickiem) zastępuje się spojrzeniem, przy czym nic innego (jak np. wciśnięcie przycisku wyboru punktu AF) nie trzeba już robić. Jeśli masz włączony śledzący AF (Servo), to przenoszenie spojrzenia na kolejne punkty AF podczas trzymania wciśniętego spustu powoduje także zmianę aktywnego punktu AF. Spojrzenie na znacznik w lewym górnym rogu matówki przy wciśniętym do połowy spuście powoduje z kolei zamknięcie przysłony do ustawionej wartości (alternatywnie może służyć do tego przycisk *, połączony z pamięcią pomiaru - włącza się to jako funkcję indywidualną).
W praktyce też działa to dobrze, także w okularach, tyle że trzeba zwracać uwagę na w miarę jednolitą pozycję aparatu względem oka.
jak działa to wybieranie okiem? zawsze mnie to intrygowało, a nigdy nie widziałem. 50E ma 3 punkty ostrości z tego co pamiętam
Wszystko tak, jak napisał FlatEric. Praktyka jednak wskazuje, że jeśli lubisz kadr zaplanować, porozglądać się po jego krawędziach, to nie szczególnie się ten wynalazek sprawdza. To oczywiście subiektywna opinia i w większym stopniu kwestia przyzwyczajenia, a nie obiektywnego sądu.
eye control - to kwestia własnego widzimisie i przyzwyczajenia. na początku kląłem na nią - strasznie mi przeszkadzała, aż kiedys postanowiłem "wziąć byka za rogi" i później obyć się bez niej nie mogłem. Następnie 50 poszła do ludzi a ja przesiadłem się na 33(to 30 ale bez eye control i trójkę). Do dziś jednak miło wspominam pięćdziesiąteczkę i chyba pomyślę o zakupie. wygoda obsługi tego body bardzo mi odpowiada.
wersja czarna była, oj była. Widziałem raz na szyi jakiegoś turysty w grecji. zrobiłem nawet zdjęcie żeby się nie szczypać w rękę.
Eye control to ciekawa funkcja, tym bardziej patrząc na wiek aparatu. Działa poprawnie choć ja akurat traktowałem to bardziej jako ciekawostkę. Samo body wg. mnie jest bardzo dobre. Slidne, waga dla nie jest plusem. Może tylko spot by się przydał.
Komentarz