X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chomsky
    Początki nałogu
    • 2005
    • 485

Jedynki nie pluja po migawce. Jesli cena dobra to bierz te jedynke. W koncu to nie majateik w dzisiejszych czasach. Byle kompakcik cyfrowy kosztuje wiecej.
    Czesc.Ch.
    Analog ma "dusze".

Komentarz

• zby
      Bywalec
      • 2006
      • 102

wlasnie kupilem 1v na ebayu. 99 filmow, stan perfekt. da sie. cza poszukac
      pozdrawiam,
      zby

Komentarz

• nikczemnik
        Coś już napisał
        • 2006
        • 58

Używana jedynka niewiadomego pochodzenia raczej napewno będzie zajeżdżona, więc raczej ją odpuść.

Komentarz

• Canonman
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 31

Siemka!

Ja posiadam oba modele EOS 33 i 1N + PB-E1. Powiem tak;
          Zaden bajer typu E-TTL nie zastąpi komfortu pracy profi aparatem. Ogromny i jasny celownik, 100% kadru, SPOT, podstawowy czas synchro 1-250 i czuły AF robią swoje. Teraz EOSa 33 używam tylko doraźnie, choć nie powiem żebym nie był z niego zadowolony. To również porządna maszynka. Kupiłem jedynkę właśnie od amatora i nie jest wyekploatowany, EOSy mają to do siebie że po czasie korpusy stają się takie "wyświecone-błyszczące". Rok produkcji mojego to 1996, a jest jak nowy, matowy. Dostałem też papiery zakupu. Jeżeli miałbym Ci polecić któryś z tych dwóch to zdecydowanie jedynkę. Jeżeli natomiast chcesz połączyć nowoczesność z zaletami jedynki to śmiało kup EOSa3. Ten model w zupełności wystarczy a jest tylko ciutkę droższy od używanej jedynki. Pozdrawiam.
          Canon EOS 1D MkII-N, Canon EOS 5D, EF 20/2.8 USM, EF 28/1.8 USM, EF 50/1.8 MkI, EF 100/2.8 L IS USM MACRO, EF 70-200/4 L USM ,Speedlite 550EX, Manfrotto 055 XPROB

Komentarz

• tdfoto
            Początki nałogu
            • 2006
            • 292

Zamieszczone przez jdw
            może mi ktoś powiedzieć czy jest jakaś różnica w ilości wyswietlanych w wizjerze informacji w eos1 i eos1N? Nie moge na googlach znalźć. Co prócz czasu i przesłony widzimy tam? I jeszcze jedno pytanie, proszę o argumenty przemawiające za zakupem 1N zamiast 1? Mówię od razu, czytałem wszystkie tematy na forum o nich (wcale nie ma dużo) i kategorycznie nie namówi mnie nikt na żadnego 33, wiem czego chce.
            powiem tak ...jesli chodzi o pomiar i AF

EOS-1 to odpowiednik EOSa 100+spot+pakiet PROFI(uszczelnienia, niezawodnosc)
            EOS-1n to odpowiednik EOS 5 minus Eye control + pakiet PROFI
            EOS -1v to odpowiednik EOS 3 minus Eye contyrol - czesc usczelnien.
            Wszystkie aparaty serii 1 chodza w pzrzedziale 1000-1500 PLN - polecam 1v albo 3. Sam posiadam 3 i robienie zdjec tym aparatem to po prostu POEZJA.
            Zapinasz stalke, L-ke i odlatujesz ...a najpiekniejsze jest to ze gdy odepniesz obiektyw i włozysz go do foliowego worka to po wyjeciu - w kazdych warunkach zachowuje sie jak KAŁACH w przypadku broni ... wyciagasz zapinasz szklo (czytaj - magazynek) i focisz (czytaj - strzelasz) i wszystko bez wzgledu na warunki, wilgotnosc, piach itp jest dobrze naswietlone i ostre ..
            chcialbym miec cyfre o takich parametrach ...
            Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
            Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• pawcio1972

Zamieszczone przez Gizzmo
              5 polowy AF -> EOS30 ma 7
              A-TTL -> EOS30 na E-TTL
              Synchro flasha 1/250 -> EOS30 1/125 + HS
              pomiar swiatla 16 polowa matryca, centralnie-ważony uśredniony, częściowy (9%), miejscowy (3,5%), punktowy (2,3%) -> EOS30 35 polowa matryca, centralnie wazony, czesciowy (9%).

Czy po kupieniu padnie migawka to nikt ci na to pytanie nie odpowie Jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to biez EOS30 albo tego z v. A jesli wiesz do czego bedzie ci potrzebny ten aparat i jego funkcje to sam sobie odpowiedz czy warto go kupic.
              Witam. Mała poprawka: Canon EOS 1 ma jeden punkt ustawiania ostrości - EOS 1N pięc.
              Pozdrawiam.

Komentarz

• mrek
                Początki nałogu
                • 2004
                • 331

Zamieszczone przez pawcio1972
                Witam. Mała poprawka: Canon EOS 1 ma jeden punkt ustawiania ostrości - EOS 1N pięc.
                Pozdrawiam.
                No i EOS 1n ma już spota. Choć tylko pojedynczego.
                A 1V ma multispota. Brakuje mi tego w 1n ale w ostatecznosci zalatwiam to swiatlomierzem Sekonic.
                Pozdrawiam
                Marek
                -----------
                canon user

Komentarz

• uzi4u
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 16

ale ....

Zamieszczone przez mrek
                  No i EOS 1n ma już spota [...] A 1V ma multispota.
                  AFAIR EOS 3 tez ma multispota a jest lżejszy i tanszy i prawie tak samo dobrze uszczelniony, wydaje się więc być lepszym wyborem

pozdr.
                  G.

Komentarz

• mrek
                    Początki nałogu
                    • 2004
                    • 331

Zamieszczone przez uzi4u
                    AFAIR EOS 3 tez ma multispota a jest lżejszy i tanszy i prawie tak samo dobrze uszczelniony, wydaje się więc być lepszym wyborem

pozdr.
                    G.
                    Jedno ale. W jedynkach widzisz 100% kadru. Przy przezroczach - bezcenne. Do reszty faktycznie nie namawiam.
                    Pozdrawiam
                    Marek
                    -----------
                    canon user

Komentarz

• Tilt
                      Dopiero zaczyna
                      • 2004
                      • 36

Zamieszczone przez mrek
                      W jedynkach widzisz 100% kadru. Przy przezroczach - bezcenne.
                      E tam, ramka zabiera więcej niż 10% kadru, więc 100% wizjer wręcz przeszkadza, no chyba, że ktoś skanuje 100% klatki (ja nie) ;]
                      Canon EOS R6 | EF16-35L | EF35L | RF70-200L | RF100-400

Komentarz

• pawcio1972

Zamieszczone przez Gizzmo
                        5 polowy AF -> EOS30 ma 7
                        A-TTL -> EOS30 na E-TTL
                        Synchro flasha 1/250 -> EOS30 1/125 + HS
                        pomiar swiatla 16 polowa matryca, centralnie-ważony uśredniony, częściowy (9%), miejscowy (3,5%), punktowy (2,3%) -> EOS30 35 polowa matryca, centralnie wazony, czesciowy (9%).

Czy po kupieniu padnie migawka to nikt ci na to pytanie nie odpowie Jesli to ma byc twoj pierwszy aparat to biez EOS30 albo tego z v. A jesli wiesz do czego bedzie ci potrzebny ten aparat i jego funkcje to sam sobie odpowiedz czy warto go kupic.
                        Przepraszam. Tak woli ścisłości: EOS 1 - AF 1 centralnie, a EOS 1N ma 5polowy AF.

Komentarz

• Voith
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 198

ma ktos moze eosa 1 ? mam problem, dzisiaj odebralem paczke, założyłem do gripa 8 paluszkow i miga bc. Kupilem nowe paluszki i dalej miga bc. Ktos wie jak taki problem rozwiazac ?
                          Mniej sprzętu, więcej talentu.

Komentarz

• mrek
                            Początki nałogu
                            • 2004
                            • 331

Zamieszczone przez Voith
                            ma ktos moze eosa 1 ? mam problem, dzisiaj odebralem paczke, założyłem do gripa 8 paluszkow i miga bc. Kupilem nowe paluszki i dalej miga bc. Ktos wie jak taki problem rozwiazac ?
                            BC to pewnie wiesz, ze Battery Check. Jesli nie baterie to moze styki? Przeczyść. Wiecej pewnie powie sprzedjący lub serwis.
                            Pozdrawiam
                            Marek
                            -----------
                            canon user

Komentarz

Pracuję...