X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KKE
    Bywalec
    • 2005
    • 162

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Ja robiłem RAW-y, a i tak była później niezła rzeźnia żeby twarze muzyków nie były pomarańczowo czerwone.
    Teoretycznie Expodisc powinien Ci oczedzic czasu w PP w takiej sytuacji...
    1D i obiektywy Canona

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

Nawet teoretycznie expodisk nic by tu nie pomógł.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18766

Zamieszczone przez KKE
        Teoretycznie Expodisc powinien Ci oczedzic czasu w PP w takiej sytuacji...
        Szczerze mówiąc wątpię. Zwłaszcza że podczas imprezy warunki się zmieniają (nierzadko dochodzą zmieniające sie światła kolorowe) i nie ma czasu na żadne pomiary. Jak mi bardzo zależy na czasie to robię Raw + JPG i jak jpg jest dobry to zostawiam jak jest źle to poprawiam Raw-a. Wbrew pozorom przy odrobinie wprawy nie trwa to tak długo.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• rene
          Początki nałogu
          • 2006
          • 283

Za bardzo nie wiem skąd tyle tych negatywnych komentarzy.

Odkąd zacząłem fotografować sport, i większość focena odbywa się na halach, znienawidziłem żółty kolor.
          I tak się złożyło że wczorja miałem okazję skorzystać z expodiska. I na chwilę obecną jest to pierwsza rzecz w jaką planuję się zaopatrzeć w najbliższym czasie. Po raz pierwszy bez więszkych przeszkód mógłbym wywołać zdjęcia prosto po ich zrobieniu - nie było to możliwe wcześniej, bo zawsze był ten cholerny żółty odcień.

Expodisk nie służy do robienia zdjęć zajączkom w lesie. Nie wnikam w techniczne szczegóły, bo to bzdura. Ja jestem zadowolony. A jeśli ktoś czerpie przyjemność z fotografii przy użyciu cyrkla i kalkulatora - jego sprawa.

Pokój

Komentarz

• KKE
            Bywalec
            • 2005
            • 162

Dziekuje za pozytywny glos. Niezaleznie od krytycznych komentarzy liczba odwiedzin tego watku zacheca do dzielenia sie skromnymi doswiadczeniami.

Zgadzam sie w 100%: przy sztucznym swietle Expodisc daje bdb wyniki i pozwala unikac PP, czego nie bylem w stanie uniknac innymi metodami.
            Ostatnio edytowany przez KKE; 1847.
            1D i obiektywy Canona

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez KKE
              ...
              Zgadzam sie w 100%: przy sztucznym swietle Expodisc daje bdb wyniki i pozwala unikac PP, czego nie bylem w stanie uniknac innymi metodami.
              A ja się z tym zupełnie nie zgadzam. Expodisc może nieco pomóc w jednorodnym oświetleniu - zwykle w sytuacjach kiedy można sobie poradzic zupełnie bez niczego

PP był, jest i będzie jedną z istotnych części całego procesu zdjęciowego. Przyciśnięcie spustu migawki zaczyna cały długi proces, który kończy się dopiero w momencie wydruku, odbitki w labie albo położeniu zdjęcia na www. W żadnym z powyższych finalnych produktów nie da się ominąć PP. Pomijam przypadki zakupu 1DsMkII i pstrykania w Quality->small...

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• KKE
                Bywalec
                • 2005
                • 162

Troche juz z Expodisc zrobilem zdjec. Oto przyklad, kombinacja swiatla sztucznego i dziennego, bez lampy blyskowej:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: img_20190411_185648.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 734,7 KB
ID: 2105567

Od czasu kiedy kupilem Expodisc przestalem sobie "radzic bez niego". Bez watpienia jest to mozliwe.

Inny przyklad, sztuczne swiatlo, bez lampy blyskowej:

Nazwa: img_20190411_185657.jpg
Rozmiar: 457,2 KB
ID: 2105568

Oczywiscie WB nie jest idealny. Sciana ktora widac w tle nie jest biala, bylko bezowa. Jest po prostu oswietlona nieco zimniejszym swiatlem niz twarz dziecka. Expodisc oczywiscie umozliwia ustalenie poprawnego balansu bieli tylko w jednym miejscu zdjecia.

Nie jest to zaden centralnie wazony pomiar temperatury swiatla.
                1D i obiektywy Canona

Komentarz

• KKE
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 162

Ostatni przyklad, zdjecie sprzed kilku miesiecy, sztuczne swiatlo, bez lampy, AWB:

Nazwa: img_20190411_192139.jpg
Rozmiar: 833,0 KB
ID: 2105569

To samo sztuczne swiatlo sprzed paru dni, bez lampy, WB ustawiony przez Expodisc:
                  1D i obiektywy Canona

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez KKE
                    Nie jest to zaden centralnie wazony pomiar temperatury swiatla.
                    A niby czemu?
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• KKE
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 162

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                      A niby czemu?
                      Mysle, ze to widac na pierwszym zdjeciu. Swiatlo zachmurzonego popoludnia widac przez okno w karykaturalnie niebieskim kolorze. Expodisc pozwala dostosowac balans bieli do dominujacej barwy swiatla, ktore na tym zdjeciu bylo swiatlem zarowki. Aparat z Expodisc mozna skierowac na dane zrodla swiatla ustawiajace custom WB

W kazdym razie balans bieli ustawiony jest poprawnie. Gdyby Expodisc wazyl centralnie, to szyba bylaby pewnie mniej niebieska, ale bluzka dziewczynki zolta.
                      1D i obiektywy Canona

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Zamieszczone przez KKE
                        Expodisc pozwala dostosowac balans bieli do dominujacej barwy swiatla
                        Czyli właśnie wybiera tą dominującą. I to jedynym algorytmem dostępnym dla kawałka brudnej szyby: uśrednieniem. Tyle, że z większego kąta niż objęty na zdjęciu.

Komentarz

• KKE
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 162

Znowu sie zgubilem. Kilka osob w tym watku wyrazilo opinie, ze Expodisc to glupi pomysl z zasady: poniewaz ustawia balans bieli w sposob wazony centralnie, to wszedzie bedzie zle. Gdyby ustawial balans bieli w sposob centralnie wazony, to pewnie byloby zle. Ale jezeli skieruje sie aparat z Expodisc na dominujace zrodlo swiatla, to wg mnie waga dominujacego zrodla bedzie dziewiecdziesiat kilka procent, a WB bedzie ustawiony prawidlowo.

Zrobilem poslugujac sie Expodisc ponad 100 zdjec i wydaje mi sie, ze ustawia balans bieli dobrze. Mysle, ze zdjecia to potwierdzaja. Jak dla mnie spelnia swoja role.
                          1D i obiektywy Canona

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

To taniej wyjdzie kalka techniczna

Komentarz

• tadek
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 468

to w takim razie mam prozbe do posiadaczy
                              taka sama fota z wb na auto, z expo disc, z kalka techniczna, i z pzrykrywka od pringelsow
                              jezeli wyniki beda chociarz podobne to kupie dzieciakowi pringelsy(to poco przeplacac)
                              350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Komentarz

• KKE
                                Bywalec
                                • 2005
                                • 162

Sprawdze pringlesy (kalki tech nie chce mi sie szukac), sam jestem ciekaw jak to wyjdzie. Zakladajac ze deczko jest w miare biale wynik powinien byc chyba niezly. Absolutnie nie twierdze, ze Expodisc jest nie do zastapienia. Uwazam tylko, ze rozwiazanie oparte na zasadzie Expodisc dziala bdb.

Zanim kupie pringlesy dla osob lubiacych testy kolejno: (i) AWB, (ii) balans bieli ustawiony na tungsten i (iii) balans bieli ustawiony przez Expodisc
                                1D i obiektywy Canona

Komentarz

Pracuję...