od paru lat używam 1/30 f 8 i jest ok.Oprócz mnie ustawiają tak inni moi koledzy.
X
-
-
Niedawno pożyczałem koledze mój aparat na sesję w studio.
Jak pojechałem odebrać pobawiłem się trochę i sprawdziłem.
Faktycznie przy wyzwalaniu za pomocą 550EX ustawionej
na krótkie czasy i fotoceli naświetlał prawidłowo całą klatkę.
Tyle tylko, że zależało to jednak chyba od mocy, na jaką ustawione były
lampy studyjne. Przy mniejszych mocach zdarzało się jednak niedoświetlenie
(pojawiał się ciemny pasek).
Przy czym zaznaczam, że bawiłem się tylko chwilkę i nie sprawdziłem wszystkich
możliwych kombinacji.Komentarz
-
no dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?Zamieszczone przez VitezBo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.Komentarz
-
Ze studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?Zamieszczone przez akustykno dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?Zamieszczone przez VitezBo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...Komentarz
-
z dedykowanymi. ze studyjnymi na "zwyklych" czasach. rozumiem ze z tym kilka razy chodzi o to ze pod rzad, dzieki czemu krotka ekspozycja "liznie" ktorys z blyskow?Zamieszczone przez KrzychuZe studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?
Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...Komentarz
-
Ogólnie mówiąc tak, więcej detali tu http://photonotes.org/articles/eos-flash/#fpZamieszczone przez akustyk
z dedykowanymi. ze studyjnymi na "zwyklych" czasach. rozumiem ze z tym kilka razy chodzi o to ze pod rzad, dzieki czemu krotka ekspozycja "liznie" ktorys z blyskow?Komentarz
-
dzieki za info. lece poczytacZamieszczone przez KrzychuOgólnie mówiąc tak, więcej detali tu http://photonotes.org/articles/eos-flash/#fpKomentarz
Komentarz