X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kedar6890
    Bywalec
    • 2004
    • 107

od paru lat używam 1/30 f 8 i jest ok.Oprócz mnie ustawiają tak inni moi koledzy.

Komentarz

• maku
      Uzależniony
      • 2004
      • 563

Niedawno pożyczałem koledze mój aparat na sesję w studio.
      Jak pojechałem odebrać pobawiłem się trochę i sprawdziłem.
      Faktycznie przy wyzwalaniu za pomocą 550EX ustawionej
      na krótkie czasy i fotoceli naświetlał prawidłowo całą klatkę.
      Tyle tylko, że zależało to jednak chyba od mocy, na jaką ustawione były
      lampy studyjne. Przy mniejszych mocach zdarzało się jednak niedoświetlenie
      (pojawiał się ciemny pasek).
      Przy czym zaznaczam, że bawiłem się tylko chwilkę i nie sprawdziłem wszystkich
      możliwych kombinacji.

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12158

Zamieszczone przez Vitez
        Bo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
        no dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?
        www albo tez flickr

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez akustyk
          Zamieszczone przez Vitez
          Bo ma migawke elektroniczna powyzej czas synchronizacji. 300D, 10D , a moze wszystkie Canony dSLR maja tylko migawke mechaniczna szczelinowa - stad tego typu ograniczenie synchronizacji z lampami studyjnymi.
          no dobra, to kontynuujac watek zadam pytanie: jak to jest robione w Minoltach, ze aparaty synchronizuja sie w trybie HSS na czasach do 1/8000s? nie chodzi bynajmniej o cyfry, tylko zwykle analogi, gdzie jesli dobrze zgaduje migawka elektroniczna nie wchodzi w ogole w rachube?
          Ze studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?
          Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12158

Zamieszczone przez Krzychu
            Ze studyjnymi lampami się synchronizują te Minolty czy z dedykowanymi lampami ?
            Podejrzewam że to drugie i robią to dokładnie tak samo jak Canony z EX'ami, które w trybie FP (HSS) błyskają kilka razy w czasie ekspozycji...
            z dedykowanymi. ze studyjnymi na "zwyklych" czasach. rozumiem ze z tym kilka razy chodzi o to ze pod rzad, dzieki czemu krotka ekspozycja "liznie" ktorys z blyskow?
            www albo tez flickr

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez akustyk

z dedykowanymi. ze studyjnymi na "zwyklych" czasach. rozumiem ze z tym kilka razy chodzi o to ze pod rzad, dzieki czemu krotka ekspozycja "liznie" ktorys z blyskow?
              Ogólnie mówiąc tak, więcej detali tu http://photonotes.org/articles/eos-flash/#fp
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• akustyk
                gajowy
                • 2004
                • 12158

Zamieszczone przez Krzychu
                Ogólnie mówiąc tak, więcej detali tu http://photonotes.org/articles/eos-flash/#fp
                dzieki za info. lece poczytac
                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...