X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jacek Deka
    Początki nałogu
    • 2006
    • 356

Problem z canon 30d

Witam

Mam drobny problem z moim 30d.
    Nie jest on aż tak duży, ale na tyle istotny, że warto zapytać, czy z innymi modelami Canona jest podobnie.

W manulalnym trybie ustawiłem czas na "bulb", przesłona wszystko jedno jaka, czułość też.
    Zacząłem naświetlanie (na początku przy zasłoniętym obiektywie) powyżej 4 minut. Wszystko ładnie działa, jak należy. Zaznaczę, że korzystałem z pilota RS-80N3.

Gdy puściłem spust migawki zaczął się mozolny proces - prawdopodobnie zapisywania. Proces ten trwa tak długo, że zastanawiam się co może być tego powodem?

Ok 800 sekund naświetlania zapisuje ze 2-3 minuty (jest wyświetlany migający napis BUSY).
    Jak naświetliłem powyżej 900 sekund to nie mogłem doczekać się zapisu trwało to z 5 minut po czym przerwałem, otwierając klapę akumulatora - zdjęcie nie zostało zapisane.

Dodam, że miałem firmware 1.0.4 i wymieniłem na nowy 1.0.5
    Zarówno w jednym jak i w drugim proces ten (zapisu jak sądzę) wygląda podobnie. Włożona do body 30d karta to 1GB SanDisk Extreme III (żadnych problemów z nią nigdy nie zauważyłem).

Czy ktoś spotkał się z tym problemem?

Pozdrawiam
    Jacek Deka
  • Tomasz1972
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3042

Prawdopodomnie masz włączone odszumianie , które działa dopiero po zrobieniu foty i trwa tyle czasu ile zrobienie foty .

Komentarz

• Jacek Deka
      Początki nałogu
      • 2006
      • 356

Fakt, mam, ale dlaczego to tak długo trwa?

Komentarz

• gargamelos
        Dopiero zaczyna
        • 2006
        • 30

Najprawdopodobniej taki dlugi czas to wynik procesów odszumiania zdjęcia
        z poziomu aparatu.Można to wyłączyc w CF i powinno byc troche lepiej...Tak mi sie wydaje:-)

EDIT: o sekunde sie spóźniłem
        30D,grip, C17-40@4, [email protected], [email protected], [email protected], C430EX,

Komentarz

• Tomasz1972
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 3042

Zamieszczone przez Jacek Deka
          Fakt, mam, ale dlaczego to tak długo trwa?
          W aparacie jest malutki procesor , który musi wykonać bardzo dużo pracy

Komentarz

• Jacek Deka
            Początki nałogu
            • 2006
            • 356

Jestem ciekaw dlaczego trwa to moment jeżeli naświetlam jakiś krajobraz?
            A przy ciemności dla obiektywu procek chyba się tam gotuje.

Komentarz

• Tomasz1972
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 3042

Zamieszczone przez Jacek Deka
              Jestem ciekaw dlaczego trwa to moment jeżeli naświetlam jakiś krajobraz?
              A przy ciemności dla obiektywu procek chyba się tam gotuje.
              Przeczytaj w instrukcji . Odszumianie działa przy czasach dłuższych niż ileśtam

Komentarz

• MMM
                Pełne uzależnienie
                PREMIUM member
                • 2006
                • 4250

Trwa dokładnie tyle co naświetlanie. Aparat robi sobie drugie "zdjęcie" które służy do usuwania stałych zakłóceń np. hot pikseli.
                Digart

Komentarz

• Jacek Deka
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 356

Z obserwacji dodam, że nie zauważyłem takich rzeczy jak tutaj

Komentarz

• Kubaman
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 4709

aparat robi dwa naświetlenia o tym samym czasie, drugie zupełnie ciemne. Następnie procesor obrazu oblicza poziom szumów od nagrzania matrycy i "odejmuje" go od pierwszego zdjęcia. Wyłącz opcję w CF i rób ręcznie w PS, lub uzbrój się w cierpliwość. Opcja ta nazywa się Long Exposure Noise Reduction i uaktywnia się tylko dla zdjęć o czasach dłuższych od 1 sekundy.
                    www.jakubszyma.pl

www.szyma.com

Komentarz

Pracuję...